Ultimele stiri

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, prezent la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu: „Alăturarea Finlandei la Alianță contribuie la întărirea securității și unității pe planul vestic al NATO”

Sursă foto: Facebook/Angel Tîlvăr

Marți, 11 iunie, în Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu vor fi organizate două evenimente importante pentru Forțele Aeriene Române.

La ora 11.30, a avut loc ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Finlandeze sosite în România la începutul acestei săptămâni.

Detaşamentul finlandez, constituit din aproximativ 90 de militari (piloți și personal tehnico-ingineresc) şi cele șapte aeronave F-18 Hornet, vor executa, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române și militari ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni.

În a doua parte a activității este planificată marcarea oficială a începerii lucrărilor la noua pistă de decolare-aterizare a bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, prima pistă cu destinație militară construită în România, după 1990.

Întregul proiect de investiții pentru modernizarea și extinderea bazei are o valoare totală de aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA, iar finalizarea acesteia este estimată a avea loc în aproximativ 240 de luni de la aprobarea acestuia, care a avut loc în anul 2021. În final, suprafața bazei va fi de circa 2800 de hectare.

La eveniment sunt prezenți ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, comandatul Bazei Aeriene, comandor Nicolae Crețu, șeful statului major al Forțele Aeriene, Leonard Gabriel Baraboi, ambasadoarea Finlandei la București, Marjut Akola.

Vreau să urez bun venit în România personalului care încadrează detașamentul Forțelor Aeriene Finlandeze aflate la prima misiune de Poliție Aeriană, într-o țară aliată de la recenta aderare la NATO. Accederea țării dumneavoastră la Alianță, la 4 aprilie 2023 a marcat o oportunitate istorică pentru NATO de a deveni o comunitate mai puternică și mai robustă și de a asigura o Europă mai stabilă și mai sigură. Alăturarea Finlandei la cea mai de succes Alianță politico-militară din istorie contribuie la întărirea securității și unității pe planul vestic al NATO într-un mod coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.

El a subliniat faptul că România a susținut puternic procesul de aderare, fiind printre primele țări care au ratificat protocoalele pentru aderarea Finlandei la NATO.

Credem că aceasta a fost o decizie istorică, luată într-un moment critic pentru securitatea noastră, a tuturor. Suntem bucuroși nu doar să vă primim în țara noastră, ci să vă mulțumim pentru eforturile depuse în desfășurarea unei misiuni foarte importante pentru teritoriul național și aliat”, a mai transmis ministrul.

Lasati un comentariu

Alte articole

21 sept. 2022 11.07 am

  Președintele României, Klaus Iohannis, conduce delegația României de la New York, în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. “Capacitatea…

17 ian. 2024 4.26 pm

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină miercuri, 17 ianuarie, pe aleea Egretei din municipiul Constanța. Potrivit primelor…

22 apr. 2024 5.11 pm

Premiera documentarului NASTY în prezența lui Ilie Năstase și a echipei formate din regizorii Tudor Giurgiu și Tudor D. Popescu și co-producătorul Cosmin Hodor va avea loc la Constanța, pe 26…

17 ian. 2024 2.08 pm

Zeci de protestatari au rămas fără permise conducere, marţi seară, după ce au circulat pe contrasens pe Autostrada A4. Ei încercau să ajungă la protestul care se desfăşura la intrările în…

18 mart. 2024 11.17 am

Angajații de la Șantierul Naval Mangalia au transmis o scrisoare deschisă către Guvern, atrăgând atenția asupra riscului iminent de întrerupere temporară a activității, în lipsa unor măsuri…

07 apr. 2023 10.58 am

În urma punerii în aplicare a unor mandate de percheziție într-un caz de import ilegal de deşeuri, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu comisari din cadrul Gărzii…