Peste 9 milioane de români au votat duminică, 9 iunie, la alegerile locale și europarlamentare, iar harta politică a țării a suferit unele schimbări față de 2020. Marele câștigător al acestor alegeri ar fi coaliția PSD-PNL, în timp ce USR este considerat marele perdant.
Participarea la vot a fost mai ridicată decât în 2020, cu peste 50% din alegători prezentându-se la urne. Conform rezultatelor parțiale oferite de Biroul Electoral Central, PSD a câștigat 27 de consilii județene, în timp ce PNL a obținut 11, iar UDMR a câștigat 4 consilii județene.
AUR și USR sunt pierzătorii acestor alegeri. AUR nu a reușit să câștige niciun județ, iar USR a pierdut Brașovul și Sectorul 1 din București, printre alte eșecuri. Totuși, USR a reușit să obțină un nou mandat pentru Nicușor Dan la Primăria Capitalei și pentru Dominic Fritz la Timișoara, precum și să-și păstreze Primăria Bacău.
Profesorul Valentin Naumescu a declarat, pentru adevarul.ro, că valul naționalist și suveranist reprezentat de AUR nu a fost atât de puternic pe cât se temea, obținând doar 15%, un scor considerat moderat în comparație cu alte țări europene.
Vedem că în Franța au avut mai mult decât dublu, iar în Olanda, Austria și Germania au avut de asemenea rezultate foarte bune”, a declarat profesorul, pentru sursa citată.
În ceea ce privește USR, el a criticat lipsa de alternative politice credibile în România și a subliniat necesitatea unei restructurări și reconstrucții a opoziției democratice și pro-europene, având în vedere scorul slab obținut de acest partid. Președintele USR, Cătălin Drulă, și-a anunțat demisia în urma rezultatelor slabe.
Roşu: PSD
Galben: PNL
Verde: UDMR