Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean Constanța, Vlad Jipa, a transmis care sunt problemele și sesizările care au fost făcute către BEJ în procesul electoral, la nivelul județului.
La nivelul județului Constanța nu am avut probleme deosebite în accepțiunea noastră și când spun asta mă refer la suspendări ale votului sau, mai rău, să se închidă secțiile de votare pe o perioadă mai lungă. În ceea ce privește sesizările, dintre care unele sunt potențial de natură penală, au fost date spre soluționare competentă Poliției sau Parchetului. Știu că au făcut deliciul presei, dar exprimarea că ar fi infracțiuni este destul de dură, pentru că pentru fiecare situație se deschide un dosar penal in REM, nu împotriva unei anumite persoane. Acum suntem în situația în care avem dosare penale deschise in REM, adică asupra faptei”, a transmis Vlad Jipa, purtătorul de cuvânt al BEJ Constanța.
El a vorbit și despre problema urnelor de vot de nivelul municipiului Constanța.
Un aspect deosebit a fost la Constanța. Până la urmă am reușit să ajungem în condiții de normalitate, după cum v-am comunicat am avut secții de votare, inițial în toate cele 211 din municipiul Constanța, au fost cu trei urne de vot. Ceea ce era complet anormal și în afara legii. Am ajuns astăzi să avem cinci urne de vot, chiar dacă unele dintre ele sunt făcute din carton, dar este o soluție de compromis pe care o putem accepta. Primarul Constanței a fost amendat o dată ieri și de două ori astăzi în legătură cu problemele cu urnele”, a mai transmis Vlad Jipa.
În ceea ce privește problemele de la nivelul județului, în afară de incidentele care au apărut până la aceste momente în spațiul public, el a menționat că în localitatea Pantelimon, un alegător ar fi primit suma de 200 de lei de la primarul localității pentru a-l vota. În acest caz urmează să se facă cercetări.
Mai mult, Vlad Jipa a menționat și despre evenimentul de la Medgidia, acolo unde la două secții de votare nu ar fi fost respectată procedura cu ocazia desigilării sacilor în care se aflau buletinele de vot, respectiv că președinții secțiilor de votare nu ar fi întocmit procese-verbale în care să se consemneze desigilarea sacilor ce conțineau buletinele de vot și numărul acestora. Dar și despre cel de la Mangalia, unde două autoturisme ar transporta alegători către secțiile de votare: UPDATE. Noi incidente electorale, în judeţul Constanţa. Un candidat oferea alimente în schimbul votului, proces electoral întrerupt pentru 10 minute într-o secţie din Constanţa