Ultimele stiri

Alegeri locale și europarlamentare 2024: cum votăm în secție, unde aplicăm ștampila de vot pe buletin, ce avem voie să facem și ce NU în secția de votare – ghidul complet al alegătorului

La 9 iunie 2024 au loc alegeri europarlamentare, în acelaşi timp cu alegerile pentru autorităţile publice locale. Votarea începe la ora 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 22.00. Acest proces se va putea prelungi, în mod excepţional, până la ora 23.59, în cazul în care mai sunt votanţi la rând.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, citat de Agerpres, la alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.

Secția de vot o puteți afla accesând site-ul Registrului Electoral.

Cinci buletine de vot pentru fiecare alegător

La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot:

  • pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European
  • pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean/primarului general al Capitalei
  • pentru alegerea Consiliului Judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti
  • pentru alegerea primarului localităţii/pentru alegerea primarului de sector
  • pentru alegerea Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale/Consiliu de sector

De ce documente am nevoie pentru a putea vota?

La alegerile din 9 iunie, poți vota cu un act de identitate valid, emis de statul român, respectiv:

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Reguli generale în secția de votare

Votul este secret; nu dezvăluiţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să afle opțiunea dumneavoastră. Nimeni nu are dreptul să vă ceară să dezvăluiți cu cine ați votat.

Evitați să faceți fotografii în secția de votare care ar putea compromite secretul votului. Fotografierea sau filmarea buletinului de vot se sancționează de la 600 la 1000 de lei conform legii 115/2015.

Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta, care nu poate fi observator, candidat sau membru al biroului electoral.

Dacă vi se oferă bani sau alte bunuri pentru a vota cu un anumit partid sau candidat sau dacă se exercită presiuni asupra dumneavoastră puteți face reclamație la poliție!

Puteți să vă exercitați dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă veți vota pentru ambele scrutinuri, veți semna pe două liste electorale separate.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe fiecare buletin de vot (de obicei pe spate) este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!

Cum aplicăm ștampila pe buletinul de vot

Potrivit preşedintelui AEP, alegătorul poate pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

Puteți să vă exercitați dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă veți vota pentru ambele scrutinuri, veți semna pe două liste electorale separate.

Potrivit unui ghid electoral realizat de Expert Forum, ștampila de vot trebuie aplicată pe un singur patrulater de vot de pe buletinul de vot, în așa fel încât opțiunea alegătorului să fie clară.

Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă (la fel ca în fotografia de mai jos).

ATENȚIE: Buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila „VOTAT” sau pe care pe care ștampila a fost aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara patrulaterelor sunt declarate NULE.

Sursă foto: Expert Forum

Ce faci când ieși din cabina de vot

Îndoiţi buletinele de vot, astfel încât pagina goală cu ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-le apoi în urna corespunzătorare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea votului, dacă secretul este asigurat.

Puteți solicita un alt buletin, o singură dată, dacă votul este dezvăluit.

După exercitarea votului, alegătorul va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripţionată corespunzător.

Alegătorul va preda apoi ştampila şi va putea părăsi secţia de vot.

Asigurați-vă că membrii biroului electoral lipesc abțibildul VOTAT pe spatele cărții de identitate, care atestă participarea la alegeri.

Alte articole

10 iul. 2024 4.22 pm

Pasagerii care deschid uşa trenului în timpul mersului riscă amenzi cuprinse între 250 şi 400 de lei, anunţă CFR Călători, Persoanele care aleg să călătorească cu trenul trebuie să aibă…

09 iul. 2024 9.43 am

TAROM anunţă marţi dimineaţă că a ajuns la un acord cu reprezentanţii personalului navigant pentru derularea operaţiunilor în regim normal, după ce luni, zeci de curse au fost anulate din cauza…

26 sept. 2023 9.59 am

Un atac cu drone a avut loc în noaptea de luni spre marţi, pe malul ucrainean al Dunării, în zona localităţii Orlovka. Unele drone au căzut în apropierea unui bac cu muncitori români care se…

27 aug. 2024 8.17 am

Temperaturile se vor situa peste cele obişnuite, până aproape de sfârşitul lunii septembrie, anunţă marţi, meteorologii, care au făcut publică prognoza pentru intervalul 26 august – 23…

16 apr. 2024 5.04 pm

În cursul nopții de luni, personalul de pază de la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu a observat drone în apropierea Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu. Acestea au fost descrise ca…

10 oct. 2023 1.43 pm

Primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat definitiv în apelul dosarului…