Ultimele stiri

Scandal înainte de alegerile din 9 iunie. Primăria Constanţa sfidează legea – nu va amenaja câte 5 urne în secţiile de votare ca să facă “economie”

Sursă foto: Info Sud-Est

Primăria Constanța a decis să nu asigure cinci urne pentru fiecare secție de votare, aşa cum prevede legea cerințelor legale, invocând “rațiuni financiare”. Biroul Electoral Județean Constanța (BEJC) și Biroul Electoral de Circumscripție Locală (BECL) au cerut primăriei să respecte legea și să asigure câte cinci urne separate pentru fiecare secție de votare, câte una pentru fiecare buletin de vot.

Potrivit info-sud-est.ro, în loc de cinci urne, Primăria Constanța a amenajat doar trei urne, dintre care două au pereți interiori pentru a separa buletinele de vot. BEJ și BECL au reiterat solicitarea de a se conforma legii, însă primăria a refuzat să facă rectificările necesare. Vlad Jipa, purtătorul de cuvânt al BEJ Constanța, a confirmat că autoritățile electorale vor continua să monitorizeze situația și să informeze publicul cu privire la pașii următori.

Surse din structurile electorale au explicat, pentru sursa citată, că justificarea economisirii banilor prin reducerea numărului de urne este nefondată și că, dacă primăria nu se conformează cerințelor obligatorii ale BEJ și BECL, va fi sancționată contravențional. De asemenea, dacă vor exista contestații după alegeri referitoare la desfășurarea procesului electoral, se poate ajunge la anularea și reluarea scrutinului.

Primăria Constanța a susținut că ansamblul de urne din fiecare secție de votare totalizează cinci incinte distincte, fiecare având câte o fantă separată pentru buletinele de vot, conform legislației. Totuși, primăria nu a explicat de ce nu ține cont de cererile explicite ale BEJ și BECL și nu a comunicat câți bani a economisit prin reducerea numărului de urne.

Controversa privind urnele “comune” în municipiul Constanța a apărut după ce Alin Vintilă, director executiv în Primăria Constanța, a informat președinții secțiilor de votare și locțiitorii acestora că, în loc de cinci urne, vor fi amenajate doar trei urne în fiecare secție de votare. Dintre aceste trei urne, două vor avea pereți interiori pentru a separa diferitele tipuri de buletine de vot. Aceasta este o măsură fără precedent în ultimii 25 de ani pentru alegerile locale din Constanța, justificată de economisirea banilor publici.

Anunțul a stârnit nemulțumirea unor președinți de secții de votare care au contestat decizia primăriei. Vintilă le-a cerut să îl asculte până la capăt, subliniind că urnele vor fi separate în interior și că decizia a fost luată pentru “rațiuni de cheltuire eficientă a banului public”. În Constanța există 211 secții de votare, ceea ce înseamnă că primăria a economisit bani pe 422 de urne.

Conform Ordonanței de Urgență 21/2024, art. 9, pct. 6, primarii sunt obligați să asigure urne pentru fiecare tip de buletin de vot, iar Autoritatea Electorală Permanentă precizează că o urnă trebuie să fie “un singur corp”.

Primăria Constanța nu a furnizat detalii despre suma economisită prin reducerea numărului de urne și nici Alin Vintilă nu a răspuns solicitărilor pentru un punct de vedere.

Întregul material poate fi citit AICI!

Lasati un comentariu

Alte articole

04 iul. 2024 5.49 pm

Aprobată prin Hotărâre de Guvern în luna iunie și publicată în Monitorul Oficial, noua stemă a Constanței se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărțit în două.…

01 iul. 2023 1.16 pm

Scandal înainte de alegerile din 9 iunie. Primăria Constanţa sfidează legea – nu va amenaja câte 5 urne în secţiile de votare ca să facă “economie”Intervenție ARSVOM pentru…

13 iun. 2023 11.11 am

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 13 iunie, la ieșire din Hârsova, acolo unde a avut loc un accident rutier. Potrivit primelor informații, a avut loc un…

13 mart. 2024 1.35 pm

Trei șoferi s-au ales cu dosar penal după ce au fost prinși drogați sau fără permis la volan. Unul dintre ei a fost implicat într-un accident cu un microbuz. La data de 12 martie, în jurul orei…

10 oct. 2023 9.28 pm

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a transmis, într-o postare pe Facebook, că se va construi o nouă stradă în Constanţa, între bulevardul Aurel Vlaicu și strada Soveja. “Construim o nouă…

17 mai 2024 3.40 pm

Primăria Constanța a anunțat vineri, 17 mai, că a urcat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice documentația pentru achiziția lucrărilor de construire a Policlinicii Municipale, specializarea…