Ultimele stiri

Tornadă de mici dimensiuni, surprinsă în judeţul Constanţa

Sursă foto: Furtuni România Facebook

O tornadă de mici dimensiuni a fost suprinsă în această după-amiază, în apropierea localității Târgușor, din județul Constanța. De altfel, localitatea s-a aflat sub cod galben de furtuni, ploi, vânt şi grindină până la ora 17:30.

Imaginea a fost suprinsă de un constănţean şi publicată apoi pe grupul de Facebook “Furtuni România – Prognoze, avertizãri şi analize meteo”, însoţită de mesajul “Trombă de uscat, raportată acum câteva minute, în proximitatea localității Târgușor, județul Constanța”.

Fenomenul nu mai este atât de rar în ţara noastră. În ultimele veri, cel puţin în Dobrogea au fost surprinse astfel de tornade de mici dimensiuni.

Meteorologii susţin că aceste fenomene sunt de aşteptat în contextul avertizărilor meteo din ultima vreme.

Ce sunt tornadele și cum le ordonăm

„Furtună violentă (în formă de vârtej), care afectează regiuni întinse; vârtej de vânt devastator cu o arie restrânsă, adesea însoțit de ploi torențiale”, este definiţia pe care o găsim în DEX.

„Tornada este o coloană de aer care se află în rotație între baza norului și o suprafață”, a explicat Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei, care se concentrează pe înțelegerea fenomenelor extreme.

Ștefan C Hepites, părintele meteorologiei românești, denumea „trombă” o tornadă produsă în iunie 1886, la București.

În prognozele ANM nu prea găsim nici în prezent termenul tornadă, însă în avertizări imediate, de tip „nowcasting” apare uneori termenul „vânt cu aspect tornadic”. Într-un buletin științific al ANM sunt descrise pe larg trombele de la Vama Veche, din 16 iulie 2013, potrivit hotnews.ro.

O furtună se creează atunci când există trei condiții prielnice: instabilitate în atmosferă, umiditate și un mecanism de declanșare (care ridică particulele de aer de la suprafață până în regiunea unde există instabilitate). Tornadele iau naștere când acestor trei ingrediente li se adaugă și forfecarea vântului, adică schimbarea direcției și vitezei vântului, la urcarea în atmosferă.

Tornadele se evaluează în funcție de o scară numită Fujita, unde F0 înseamnă că nu a avut consecințe, iar F5 că tornada a lăsat în urmă dezastru maxim, total.

Prima tornadă a fost raportată în România pe 4 iunie 1822, lângă Timișoara. Între 1822 și 1944 au fost raportate în total 33 de tornade, iar perioada socialistă (1945-1989) conține doar opt tornade raportate, cel mai probabil din cauza faptului că atunci părerea majoritară era că acestea nu se formează în România.

Antonescu a realizat o hartă cu tornadele din România dintre anii 1603 și 2022. În acest interval au avut loc 195 de tornade. Aproape 44% au avut intensitatea de F1, în timp ce doar 71 de tornade au fost clasate la intensitatea F3. Cele mai multe s-au produs în lunile mai, iunie și iulie, în sud-estul țării. Între 1990 și 2022 au fost raportate 140 de tornade, dar asta nu înseamnă neapărat că s-au produs mai multe față de trecut, ci că cetățenii au transmis mai ușor, prin intermediul internetului, imagini, scrie mindcraftstories.ro.

Harta tornadelor din România. Hartă: Bogdan Antonescu

Lasati un comentariu