Trei asistenţi medicali de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au fost reţinuţi luni, 27 mai, pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzaţi că au primit bani pentru a urgenta formalităţile de predare a trupurilor persoanelor decedate. Doi dintre ei au fost plasați sub control judiciar, iar cel de-al treilea a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Conform comunicatului emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, prin ordonanţa din data de 27 mai 2024 a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii C.S. şi O.C., cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.
Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că în perioada aprilie-mai 2024, inculpaţii, asistenţi medicali la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. „Apostol Andrei” Constanţa, Secţia de anatomie patologică sau Serviciul Judeţean de Medicină Legală, ar fi primit de la un investigator sub acoperire, autorizat de procuror în acest sens, diferite sume de bani pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu legate de manipularea cadavrelor (îmbălsămare, toaletare, îmbrăcare şi predare către aparţinători a corpurilor persoanelor decedate în spital, scutite de autopsie sau asupra cărora fuseseră efectuate autopsii anatomo-patologice ori medico-legale), în special pentru urgentarea formalităţilor necesare predării defuncţilor către aparţinători.
Avocat: „Suma primită poate fi catalogată drept cadou sau donație”
Cristian Ion, avocatul unuia dintre asistenții acuzați de luare de mită, a declarat că suma este foarte mică, putând fi catalogată drept „cadou sau donație”, iar actul medical nu a fost condiționat de primirea vreunei sume de bani.
Nu pot să vorbesc decât în numele și pentru clientul meu, care este acuzat de două fapte de luare de mită. Valoarea este, din punctul meu de vedere, modică. Cred că poate fi catalogată inclusiv ca și cadou sau donație, însă este foarte important de subliniat faptul că nu s-a condiționat, nu se reține că s-ar fi condiționat actul medical de primirea vreunei sume de bani. Până la primirea sumei de bani, este și oferirea respectivei sume, care nu este cercetată. Bineînțeles, este începutul anchetei și inclusiv clientul meu beneficiază de prezumpția de nevinovăție. În cazul clientului meu este vorba despre o sumă de 500 de lei”, a declarat avocatul Cristian Ion.