Ultimele stiri

S-a stins din viaţă fostul mare jucător de handbal Ştefan Birtalan, dublu campion mondial. “A plecat la ceruri un uriaș al sportului românesc”

Sursă foto: Elisabeta Lipă Facebook

Luni, 27 mai 2024, sportul românesc a suferit o pierdere imensă odată cu trecerea în neființă a legendarului handbalist Ștefan Birtalan, la vârsta de 75 de ani.

Președinta Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, a exprimat regretul și tristețea comunității sportive într-un mesaj postat pe social media, subliniind că “sportul românesc a rămas mai sărac”.

Ștefan Birtalan a fost un gigant al handbalului mondial, având în palmares două titluri de campion mondial, obținute în 1970 și 1974, și trei medalii olimpice: argint la Montreal în 1976 și bronz la Munchen în 1972 și Moscova în 1980. În 1977, a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua București. De-a lungul unei cariere impresionante, Birtalan a jucat timp de 14 ani pentru echipa națională a României, marcând 993 de goluri în 231 de meciuri.

După încheierea carierei de jucător, Birtalan a avut o influență majoră și ca antrenor, conducând Steaua București și echipa națională a României. În calitate de antrenor, a câștigat de șase ori titlul de campion al României și a obținut trei Cupe ale României. De asemenea, a fost un membru activ în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal.

Birtalan a suferit un transplant de ficat în 2008 și a fost internat în ultima perioadă la Spitalul Fundeni din Capitală. Contribuțiile sale remarcabile la handbal și sportul românesc vor rămâne o sursă de inspirație și admirație.

Elisabeta Lipă a transmis condoleanțe familiei îndoliate, dorindu-le putere să treacă peste această pierdere grea.

Astăzi a plecat la ceruri un uriaș al sportului românesc, un sportiv legendă, un mare handbalist, un om căruia i-am purtat întotdeauna respect, Ștefan Birtalan. De astăzi, sportul românesc a rămas mai sărăc.

Ștefan Birtalan a fost dublu campion mondial, în 1970 și 1974 și a fost medaliat olimpic de trei ori: argint în 1976 la Montreal și bronz la Munchen și Moscova, în 1972 și 1980. În 1977 a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, iar timp de 14 ani a jucat la naționala României aducând 993 de goluri.

Transmit condoleanțe familiei și multă putere să treacă peste încercarea grea! Dumnezeu să-l odihnescă în pace!” a scris Lipă pe Facebook.

Lasati un comentariu

Alte articole

29 mart. 2024 8.59 pm

Înotătorul David Popovici a făcut o declarație pe pagina sa de Facebook, afirmând că nu va opta pentru cazarea în satul olimpic la Jocurile Olimpice de la Paris și că va asigura serviciile de…

26 nov. 2020 8.52 pm

Sursa foto: frf.ro   Echipa națională de fotbal a României va evolua în vara anului 2021, la Jocurile Olimpice de la Tokyo în echipamente noi de joc. Este o ocazie specială pentru tricolori,…

16 aug. 2022 1.45 pm

Peluzele meciului disputat de FCSB și echipa norvegiană Viking FK, în cadrul play-off-ului UEFA Europa Conference League pe Arena Națională, vor fi închise publicului, fanii având acces doar în…

12 nov. 2021 1.02 am

  România a încheiat, la egalitate, scor 0-0, meciul disputat joi seară, pe stadionul din Ghencea, cu Islanda, în penultima etapă din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2022. Deși statisticile…

03 apr. 2024 8.08 pm

Organizatorii Mutua Madrid Open au anunțat miercuri că i-au acordat Simonei Halep, fost lider mondial WTA, un wild card pentru participarea la turneul din acest an. Această decizie vine în urma revenirii…

30 iun. 2024 2.25 pm

Căpitanul echipei naţionale de fotbal, Nicolae Stanciu, a transmis, astăzi, un mesaj de încurajare pentru tinerii care vor susţine, începând de luni, probele scrise din sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului.…