Ultimele stiri

Tensiuni în coaliţia de guvernare. Ciolacu a anunțat majorarea salariului minim fără a se sfătui cu colegii de guvernare

Sursă foto: captură video

Tensiuni în coaliţia de guvernare cu puţin timp înainte de alegerile locale. Astfel guvernanţii trebuie să ia măsuri urgente pentru a reduce cheltuielile excesive. În acest context, Partidul Național Liberal (PNL) a propus ca instituțiile statului să facă economii stricte, achiziționând doar necesarul absolut pentru funcționare.

Un subiect central pe agenda discuțiilor coaliției de luni, programată pentru ora 15.00, este majorarea salariului minim, o decizie anunțată de premierul Marcel Ciolacu fără o consultare prealabilă cu partenerii de guvernare din PNL. Premierul a declarat că de la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut, decizie comunicată public după Consiliul Tripartit de săptămâna trecută. Această decizie a fost primită cu surprindere de PNL, care nu fusese informat despre acest anunț, conform unor surse interne.

Premierul Marcel Ciolacu a clarificat, însă, că această majorare a salariului minim a fost discutată și aprobată în coaliție pe 15 decembrie, și nu își amintește să fi fost luată vreo altă decizie contrară.

Ulterior, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a fost întrebat la Euronews România dacă este sau nu o abordare populistă declaraţia făcută de premierul Marcel Ciolacu despre creşterea salariului minim, scrie digi24.ro.

Nu am văzut-o, nu ştiu detalii despre ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, nu pot să comentez”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că Partidul Național Liberal susține creșterea salariului minim la 3.700 de lei brut (aproximativ 740 de euro), subliniind că este firesc să sprijine această măsură. Totuși, el a precizat că este necesar ca mediul privat să primească măsuri compensatorii pentru a putea face față acestei creșteri.

Una dintre măsurile propuse de mediul privat, menționată de Rareș Bogdan, este deducerea de la taxare a 300 de lei din creșterea de 400 de lei a salariului minim. Astfel, dacă salariul minim crește de la 3.300 la 3.700 de lei, acești 300 de lei ar fi exceptați de la impozitare. Această propunere vine în urma discuțiilor cu partenerii sociali din zona patronatului, care au nevoie de predictibilitate și facilități pentru a menține echilibrul între angajați și angajatori.

Rareș Bogdan a accentuat că PNL nu se opune creșterii salariului minim, dar dorește să se asigure că sectorul privat primește sprijinul necesar pentru a absorbi această creștere. El a mai menționat că măsurile de combatere a evaziunii fiscale în zona insolvenței trebuie întărite, iar ministrul Boloș și președintele PNL, Nicolae Ciucă, vor anunța în curând măsuri clare în acest sens.

Ca să anulăm orice fel de speculaţie care a apărut sau a fost împinsă în spaţiul public, Partidul Naţional Liberal nu se opune creşterii salariului minim. Este absolut firesc să susţinem creşterea la 740 de euro a salariului minim.

Este vorba de o discuţie care a avut loc cu partenerii sociali din zona patronatului. Pentru că au nevoie de predictibilitate, acesşti oameni trebuie să primească anumite facilităţi, pentru că trebuie să fie un echilibru între angajat şi angajator”, a declarat Rareş Bogdan la Antena 3.

În ceea ce privește impactul financiar, Rareș Bogdan a afirmat că deducerea de 300 de lei pe salariu minim ar conduce la o scădere anuală a încasărilor bugetare de aproximativ 300 de milioane de lei. El a argumentat că aceasta nu este o sumă care să dezechilibreze bugetul și poate fi gestionată fără probleme majore.

Această cheltuială, în cazul celor 300 de lei, este una care anual creează o scădere a încasărilor cu 300 de milioane, pe an, nu este o sună care ăs nu poată fi acoperită şi care să dezechilibreze bugetul”, a mai spus Rareş Bogdan.

Lasati un comentariu

Alte articole

07 apr. 2022 9.46 am

  Liderul partidului AUR, George Simion, a prezentat, joi dimineață, pe pagina de Facebook, rezultatele unui test-antidrog care arată că nu a consumat droguri. Acesta a vrut să demonstreze unor…

10 dec. 2023 10.45 am

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, printr-o postare pe Facebook că Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor…

09 nov. 2023 10.05 pm

Ministerul Muncii a transmis un mesaj pe reţelele de socializare, joi seară, după aprobarea noii legi a pensiilor, că vor fi recalculate pensiile tuturor celor peste 4,7 milioane de beneficiari. Noua…

08 iul. 2021 11.17 am

  Premierul Florin Cîțu a anunțat revocarea ministrului Finanțelor Publice, Alexandru Nazare. Cererea a fost trimisă președintelui României, Klaus Iohannis. „Aș vrea să fac un anunț.…

12 nov. 2022 5.11 pm

  Dacian Cioloș a avertizat că este posibil ca tranșe din PNRR să fie blocate din cauza aspectelor din justiție. Acesta a menționat faptul că majoritatea care a votat aceste acte normative…

09 apr. 2024 9.46 am

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că veniturile pe gospodărie și pe persoană au crescut cu o rată mai mare decât cea a prețurilor, ceea ce înseamnă că există o creștere netă în nivelul de…