Ultimele stiri

Sondaj verificat de către un sociolog, în direct la Constanța TV: Vergil Chițac și Horia Constantinescu umăr la umăr în lupta pentru Primăria Constanța

Vergil Chițac și Horia Constantinescu sunt umăr la umăr în lupta pentru funcția de primar al municipiului Constanța – o arată datele unui sondaj obținut de Constanța TV și analizat de sociologul Marin Burcea, conf. univ. dr. la Universitatea din București.

În cadrul unei ediții a emisiunii „Între Alb și Negru” realizată de Emil Tatu, Horia Constantinescu a pus la dispoziția Constanța TV un studiu comandat de Asociația eTrezirea și realizat de The Center for International Research and Analyses (CIRA). Pentru a verifica acuratețea rezultatelor sondajului, a fost contactat sociologul Marin Burcea, care a analizat baza de date.

Sondajul menționat a fost realizat în perioada 21.04.2024-28.04.2024, pe un eșantion reprezentativ, de 1.010 subiecți, populație adultă, din Constanța. Metoda folosită pentru culegerea datelor a fost door-to-door, mai exact interviuri pe teren. Nivelul de încredere rezultat este 95%, iar marja de eroare este de +/- 3%.

Rezultatele nu bat cu cele pe care le-a prezentat centrul care a realizat sondajul”

În urma analizei sondajului, sociologul Marin Burcea, conf. univ. dr. la Universitatea din București a intrat în legătură directă la emisiunea „Între Alb și Negru” și a explicat de ce imaginea Constanței, rezultată din sondaj, nu este tocmai realitatea din teren.

M-am uitat pe partea metodologică, am văzut că este eșantion probabilist, studiu reprezentativ, door-to-door, ceea ce înseamnă că este făcut pe sistemul clasic. Apoi am văzut că datele sunt neponderate, adică sunt așa cum au ieșit din teren. Aceea a fost fix fotografia Constanței în acel moment. Dar eu, ca metodolog, mă întreb: Acea imagine a Constanței este imaginea generală, este cea de esență? Ideea este că nu prea este imaginea generală sau funcțională a Constanței. Am observat un lucru pe care pe mine m-a surprins. Când se ponderează un eșantion se încearcă apropierea acelei părți din cercetare, a eșantionului propriu zis, de caracteristicile populației. Și am văzut ceva ce pe mine m-a surprins. Ponderea bărbaților este 53%, ori ei reprezintă 49%, în datele statistice. Acest lucru e important pentru că Autoritatea Electorală Permanentă, pe site-ul instituției pune la dispoziție prezența la alegerile locale din 2020. Asta înseamnă că avem imaginea României electorale. Și m-am uitat pe Constanța și m văzut o chestie surprinzătoare. 55% din votanți sunt doamne, ceea ce înseamnă că avem practic un angajament civic mult mai dezvoltat în cazul femeilor și atunci mă întrebam cum s-ar schimba cifrele dacă, în loc de 47% feminin ar fi structura reală a votanților. Și am făcut un astfel de calcul și am fost puțin surprins pentru că rezultatele nu bat cu cele pe care le-a prezentat centrul care a realizat sondajul”, a spus sociologul Marin Burcea.

Rezultatele sondajului

Constănțenii au fost întrebați despre părerea pe care o au despre anumiți candidați, atât la Primăria Constanța, cât și la Consiliul Județean Constanța, iar rezultatele sunt următoarele:

După cum se poate observa, în cazul lui Vergil Chițac, 4% dintre constănțeni au o părere foarte proastă, 25% au o părere proastă, 48% au o părere bună, iar 22% au o părere foarte bună. În cazul lui Horia Constantinescu, 2% au o părere foarte proastă, 27% au o părere proastă, 48% au o părere bună, iar 18% au o părere foarte bună.

Vedem aici două grupări: 1. Avem Vergil Chițac – Horia Constantinescu. Analizând culorile, „foarte proastă/proastă” vedem că sunt aproximativ aceeași dimensiune, avem apoi „foarte bună” – 48%, amândoi candidați sunt pe aceeași plajă și avem o diferență de 4 puncte procentuale la ideea de „foarte bună”, dar uitându-ne la modul în care se distribuie valorile, putem spune că sunt în același profil. 2. Ovidiu Cupșa și Stelian Ion și vedem că părerile sunt oarecum similare și sunt apropiate și ca procent. Interpretarea este următoarea: Nu putem extrage un eventual câștigător dar, la momentul la care a fost făcut studiul, între 21-28 aprilie, deci cu 10 zile înainte de a începe campania, ori logica campaniei este mult mai complexă. Dar, la momentul T0, acela de dinainte de campanie, se prefigureză două grupări și putem spune că între primii doi ar fi o luptă mai strânsă”, a prezentat sociologul Marin Burcea, în cadrul emisiunii „Între alb și negru”.

Constănțenii au fost întrebați de prezența la vot, având posibilitatea de a alege pe o scală de la 1 la 10. Astfel, 50% au ales 10, respectiv „sigur voi merge la vot”, 21% au ales 9 și 17% au ales 8.

Acest 50%, după calculele mele, observația mea și experiența pe care o am, ne spune practic care este cu adevărat prezența la vot. Întotdeauna, la nivel național, prezența la vot este undeva între 46-56%. Această întrebare mi se pare foarte inteligent pusă și formulată pentru că dintr-o dată poți să faci o analiză și pe oamenii care știi sigur că vor merge la vot. Este un tip de analiză în plus pentru prezentarea rezultatelor”, a mai precizat sociologul.

În ceea ce privește intenția la vot pentru funcția de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac se află pe primul loc cu 38%, urmat de Horia Constantinescu cu 31%.

Potrivit sociologului Marin Burcea, aceste cifre nu reflectă realitatea deoarece analiza este făcută pe cei 50%, adică tot din eșantionul neponderat. Ponderând eșantionul după caracteristicile populației votante în 2020, procentele sunt altele. Astfel că, el a oferit procentele obținute după ponderare.

Diferența dintrei cei doi este una foarte mică. Chițac are 35,2%, iar Horia Constantinescu 33,4%. Altfel spus, este 1,8% diferența, iar marja de eroare este de 3%. O astfel de precizare metodologică ne spune că aceste cifre sunt într-un interval. Adică. Dacă mâine ar fi alegerile și ar participa toată lumea, domnul Chițac ar putea să aibă între 32,2 și 38,2%, deci e vorba de marja de +- 3%, deci, cu alte cuvinte, dacă valoarea este sub marja de eroare, nu poți spune cu certitudine care este primul și care este al doilea. În momentul de față aș putea spune că cei doi sunt egali. Când putem spune că este cu adevărat o diferență reală între candidați? Când diferența este de cel puțin 6-7 puncte procentuale. În acest caz, având o diferență foarte mică, de 1,8, putem spune că sunt în luptă amândoi”, a transmis sociologul.

Mai mult, potrivit acestuia, ulterior realizării studiului, au apărut și alți candidați, iar lista pe care respondenții au primit-o diferă de ceea ce a tras Biroul Electoral Municipal la sorți.

Introducerea unor candidați, oricât de mici, poate afecta cifrele. Ce aș putea spune este că ponderea candidaților mici poate să devină semnificativă. De obicei, cei mici fură procente de la primul clasat. Din experiența mea, sondajele îl suprareprezintă de obicei pe cel care este e primul loc, în general cu 3-4 procente. Nu este o greșeală metodologică, este o realitate a sistemului probabilistic și a numărului de puncte de eșantionare”, a adăugat profesorul Marin Burcea.

În ceea ce privește mulțumirea constănțenilor față de activitatea actualului primar, rezultatele sunt următoarele:

Potrivit sociologului, aceste rezultate au fost influențate de momentul la care a fost realizat studiul, respectiv înaintea începerii campaniei electorale, atunci când, oamenii sunt mai puțin preocupați de problemele din comunitate și mai toleranți.

Odată ce competiția este deschisă, actorii politici intră în competiție și încep să sublinieze problemele, și alegătorii încep să fie atenți, pentru că se intră în perioada de decizie a votului. Atunci, lucrurile încep să se schimbe. Toți primarii, peste tot, în perioada de start, au o percepție pozitivă, apoi încep să scadă sau să se prăbușească în sondaje. Se întâmplă și astfel de situații”, a conchis Marin Burcea.

Emisiunea completă poate fi urmărită AICI.

Lasati un comentariu

Alte articole

16 iun. 2021 11.09 am

  Au început să apară panourile pentru plata parcării din municipiul Constanța. Unul dintre ele este amplasat în fața Tribunalului Constanța (zona 0).  Decanul Baroului Constanța, Cătălin…

30 ian. 2024 4.13 pm

Primăria Constanţa anunţă că lucrările de reabilitare a bulevardului Mamaia, tronsonul cuprins între străzile Soveja și Zorelelor și strada Turda, avansează. După ce porțiunea cuprinsă între…

20 sept. 2022 12.03 pm

  Garda de Mediu Constanța a transmis luni, 19 septembrie, printr-un comunicat de presă, că în urma petiţiilor înregistrate începând cu a doua jumătate a lunii august, cu privire la disconfortul…

12 iun. 2024 10.00 pm

Proiectul politic „România Renaște!”, care susține potențiala candidatură a lui Mircea Geoană la președinția României, a criticat dur organizarea alegerilor de duminică, calificând-o drept…

23 feb. 2024 6.00 pm

O nouă trecere de pietoni va fi amenajată în municipiul Constanța, pentru a crește siguranța participanților la trafic, anunţă Primăria Constanţa.  Trecerea de pietoni va fi situată pe strada…

29 iun. 2022 2.12 pm

  Primăria Constanța va achiziționa, în acest an, 68 de parcometre, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de lei, fără TVA, adică, peste 2,8 milioane de lei, cu TVA (aproximativ 566.000…