Ultimele stiri

Florin Piersic, în stare gravă. Medic: Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge

Sursă foto: stiridecluj.ro

Actorul Florin Piersic a fost diagnosticat cu septicemie, o infecție gravă care s-a răspândit în sângele său. Odată cu diagnosticul, s-a constatat că zonele cu proteze, precum proteza de genunchi și stimulatorul cardiac, au fost afectate și ele de infecție.

Medicul Horia Roșianu a explicat că, din cauza lipsei de imunitate a materialelor protetice, acestea devin focare de infecție și trebuie îndepărtate pentru a permite tratamentului antibiotic să acționeze eficient împotriva infecției septicemice.

Operația de îndepărtare a protezei de genunchi și a sondelor stimulatorului cardiac a fost realizată cu succes de o echipă multidisciplinară într-un timp record. În urma intervenției, starea de sănătate a lui Florin Piersic s-a ameliorat. El a fost monitorizat în terapie intensivă timp de 48 de ore și ulterior a fost transferat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București pentru evaluare și tratament continuu.

Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularităţi, şi anume două zone protetice: proteză de genunchi şi material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicină că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în faţa unei infecţii severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează şi se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune aşa că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acţioneze împotriva germenilor care determină infecţia septicemică. Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acţiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparţine specialităţii noastre, dar în acelaşi timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de aşteptat, s-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, ne-am întors în ţară ca familie, sâmbătă dimineaţa, împreună cu domnul manager, împreună cu domnul doctor Ştef, şeful terapiei intensive, împreună cu un coleg ortoped de la Spitalul Militar şi cu alţi colegi din cardiologie, făcând  o şedinţă de lucru multidisciplinară, i-am făcut o vizită amănunţită domnului Florin Piersic şi concluzia noastră a fost foarte clară trebuie îndepărtate focarele secundare de infecţie, proteza de genunchi şi / sau sondele şi stimulatorul cardiac.  Ambele ar trebui îndepărtate ca să poţi rezolva problema infecţiei septicenice”, a declarat Horia Roşianu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Directorul medical Adrian Molnar a explicat că transferul la București a fost decis pentru a efectua procedura ortopedică necesară pentru îndepărtarea protezei de genunchi. Este important de menționat că atât medicii din Cluj, cât și cei din București au fost de acord cu acest transfer și au susținut decizia familiei.

În ceea ce privește gravitatea infecției, medicul a precizat că este o situație destul de severă, iar întrebat dacă infecția îi poate pune viața în pericol, a răspuns afirmativ.

Am reuşit să strângem până duminica dimineaţa o echipă formată din 11 colegi. Practic toţi au dat curs acestei invitaţii parcă de-a dreptul cu drag venind în sfântă zi de duminica Paştilor, dimineaţa, pentru a organiza această operaţie. Au fost colegi din terapie intensivă, au fost colegi de chirurgie cardiovasculară care au rămas în stand-by pentru că dacă se întâmpla o complicaţie majoră trebuia intrat de urgenţă în sala de operaţie, au fost asistente dedicate, au fost alţi colegi cardiologi care au concurat cu toţii la bunul mers al acestei proceduri. În condiţii de linişte, cu meticulozitate, am abordat această intervenţie pe care am efectat-o, aş spune, într-un timp record, în 45 de minute de la începerea intervenţiei şi până la pansamentul final, procedura a fost efectuată. Timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de aproximativ trei minute”, a mai afirmat Horia Roşianu.

Pacientul a rămas în grija colegilor de la Terapie Intensivă (…) în ziua de luni, a Paşterului, am fost aici, l-am văzut împreună, l-am pansat, am reluat toată explorarea ecografică, toate lucrurile erau în ordine, iar starea clinică a maestrului Florin Piersic era deja ameliorată”, a explicat Horia Roşianu.

Florin Piersic a fost transferat, marţi seară, de la Cluj-Napoca la Bucureşti, cu un avion SMURD, care se afla în Ungaria pentru un exerciţiu NATO.

Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost operat la genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca, ulterior fiind transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici, având un stimulator cardiac.

Actorul a fost operat după ce i s-a făcut rău la finalul unui spectacol, iar medicii au constatat că avea o infecţie la un genunchi, infecţie care se pare că s-a extins.

Lasati un comentariu

Alte articole

22 dec. 2022 4.23 pm

La propunerea directorului SRI, a fost declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele din 1989, se arată în comunicatul de presă transmis…

26 oct. 2023 12.54 pm

Femeia de 60 de ani care circula pe trotuar, în Bucureşti, când a fost lovită de contabila care s-a aruncat de la etajul cinci a murit la Spitalul Universitar. Dosarul a fost preluat de Parchetul…

06 feb. 2024 7.21 pm

Camelia Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, a decedat de malarie, fiind infectată în timpul concediului petrecut în Africa. Confirmarea acestui fapt a fost făcută de…

05 dec. 2023 8.38 pm

Un tânăr de 25 de ani, din Tulcea, a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce a sustras maşina unei cunoştinţe şi a făcut accident rutier, pe DN 22, apoi a fugit de la faţa locului. Poliţiştii…

19 iun. 2024 9.56 am

Primăria Constanţa anunţă că iluminatul public va funcționa și astăzi pe timpul zilei pe b-dul 1 Mai și șoseaua Mangaliei. Pentru a ne asigura că iluminatul public va funcționa în paramatri…

08 ian. 2024 6.58 pm

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a participat, astăzi, la o conferinţă de presă, pe tema obligativităţii utilizării Sistemului naţional RO e-Transport. Ministrul a afirmat că toate bunurile…