A treia zi de Paște este, în același timp, și Marțea Albă sau Marțea Luminată. În această zi, creștinii ortodocși trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri din popor, dar există și lucruri pe care aceștia nu trebuie să le facă sub nicio formă. Iată ce este complet interzis să faci în ultima zi de sărbătoare a Paștelui.
Tradiții și obiceiuri
În a treia zi de Paște, respectiv în Marțea Albă sau Marțea Luminată, oamenii obișnuiau din cele mai vechi timpuri să își viziteze rudele,vecinii sau apropiații. Aceste vizite erau numite „Umblatul cu pasca”, iar obiceiul provine de pe vremea când creștinii umblau împărtășind vestea că a înviat lisus Hristos. În unele regiuni, în această zi, finii obișnuiau să le ofere nașilor pască și colaci.
Tot în Marțea Luminată se desfășoară sfărâmarea Sfântului Agneț, adică pâinea de împărtășanie, sfințit la Liturghia Sfântului Vasile din Joia Sfântă. Al doilea Agneț se usucă și se sfărâmă conform unei tradiții speciale. Ulterior, acesta se așează într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar și este folosit tot anul pentru împărtășirea celor bolnavi sau celor care nu pot ajunge la biserică.
În această zi se întorc vizitele făcute în prima zi a Paştelui, iar ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos”, precum şi „coastă cu coastă”.
În această zi femeile dau de pomană pasca și vinul roșu care au rămas de la Paște.
În ultima zi de sărbătoare a Paştelui, există un obicei prin care finii le dăruiesc naşilor pască şi colaci.
Ce să NU faci în Marțea Albă
Femeile trebuie să știe că în a treia zi de Paște nu se lucrează, nu se spală, nu se calcă și nu se face curat, sub nicio formă.
Mai mult, în această zi pomenile pentru cei trecuți în neființă sunt interzise, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii.