Ultimele stiri

Sărbătoare mare astăzi – tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce nu ai voie să faci în această zi

Sursă foto: Puterea.ro

Ortodocşii îl sărbătoresc, în fiecare an, pe 23 aprilie, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Peste un milion de români își celebrează astăzi onomastica, iar una dintre tradiţiile de practicate de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante.

Cine a fost Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303.

Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.

În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Ipostaza ilustrează o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur.

Reprezentarea sfântului biruitor simbolizează modelul de curaj în lupta cu diavolul.

În cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca un conducător militar ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

În unele icoane Sf. Gheorghe apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.

Superstiţii, obiceiuri şi tradiţii

Se spune că atunci când se aud primele broaște cântând, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sfântul Dumitru pentru a deschide drumul naturii spre viață, el fiind considerat cel care înverzește întreaga natură și care închide anotimpul friguros.

Una dintre practicile răspândite în ziua de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante, obicei care marchează renaşterea naturii. Plantele folosite variază în funcţie de regiune: în Muntenia se pun crengi de stejar sau de păr, în Transilvania se pun rug verde şi leuştean.

În Banat, casele sunt împodobite cu rug sau cu frunză de fag sau gorun.

În tradiţia populară se consideră că aceste simboluri vegetale au rol în protejarea gospodăriei de acţiunea spiritelor rele, spune analist-etnolog Ania Moldoveanu.

În unele sate se mai păstrează obiceiul împodobirii stâlpilor de la poartă cu ramuri de salcie înmugurită şi cu flori galbene de primăvară, înfipte în brazde înverzite.

De asemenea, oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, ca să fie sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor.

Pentru ca membrii familiei să fie protejaţi de junghiuri rele şi de boli necruţătoare trec prin fumul şi flăcările unui foc aprins, iar vitele şi casele se afumă, la rândul lor, cu tămâie.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el este cinstit de toată lumea. Se mai spune că cine doarme în această zi ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros.

Gunoiul adunat în ziua de Sfântul Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi se adună de pe câmp plantele medicinale care se păstrează peste an.

Dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie se va face grâu şi fân, potrivit credinţei populare.

De Sfântul Gheorghe, nimeni nu are voie să doarmă. Se crede că acela care nu respectă datina va fi somnoros tot anul.

Un obicei practicat de tineri de sfântul Gheorghe este urzicatu: „Ei se ating, pe furiș, cu tulpini de urzică peste părțile neacoperite ale corpului. Astfel, speră că vor fi mai ageri, mai harnici și mai sănătoși tot restul anului”,  scrie Sorin Mazilescu, conferentiar universitar doctor la Universitatea din Piteşti.

Sursă text: news.ro, digi24.ro, adevarul.ro

Alte articole

22 iun. 2023 10.13 am

În ziua de 22 Iunie 2023 la ora 05:42:29 (ora locală a României) s-a produs în BLACK SEA un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.0, la adâncimea de 10.0km, conform Institutului Național de…

27 sept. 2024 5.35 pm

Comisarii ANPC au descoperit un lot de nectarine importate din Turcia, comercializate în magazinele Penny, care conțineau un nivel periculos de ridicat de pesticide. Analizele de laborator au arătat…

08 apr. 2022 11.08 am

  Renumitul serviciu de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk a devenit disponibil pentru comenzi ale clienților din România, arată Economedia. Anunțul că Starlink Internet Services…

13 feb. 2025 6.29 pm

Meteorologii au actualizat prognoza meteo și avertizează că în următoarele trei zile România va fi afectată de ploi, ninsori, lapoviță și depuneri de polei. De sâmbătă, vremea va intra din…

30 sept. 2023 12.13 pm

Peste 200 de kilograme de peşte şi 42 de unelte de pescuit au fost confiscate de poliţişti în urma unei acţiuni desfăşurate în Delta Dunării, iar cu acest prilej au avut loc şi două percheziţii.…

04 oct. 2024 12.29 pm

ANSVSA anunţă vineri că au fost stinse ultimele 17 focare de pesta rumegătoarelor mici din judeţul Tulcea şi că mai sunt active 7 focare, în Timiş, unde restricţiile sunt prelungite cu 30 de…