Ultimele stiri

Protest al fermierilor faţă de folosirea sistemelor anti-grindină, în mai multe zone din ţară

Fermierii din mai multe județe din țară au participat luni după-amiază la proteste spontane, exprimându-și nemulțumirea față de folosirea sistemelor antigrindină și susținând că aceste rachete afectează culturile lor, deja afectate de secetă.

Ministerul Agriculturii a transmis ulterior că exploatarea infrastructurii de combatere a grindinei prin utilizarea rachetelor nu generează creșterea emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol. Conform comunicatului, tehnologia actuală utilizată în Sistemul Național Antigrindină și de Cădere a Precipitațiilor (SNACP) este considerată nepoluantă și respectă standardele de protecție a mediului impuse de politicile europene.

Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanţuri de mediu realizate de Universitatea Bucureşti-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare şi Consultanţă ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploieşti SA şi SC Blumenfield SRL. Acestea au evidenţiat faptul că activităţile de IAA (Intervenţii Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol şi biodiversitate”, a transmis Ministerul Agriculturii, într-un comunicat de presă.

Documentul menționează că utilizarea a 700 de rachete pe an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de aproximativ 20,3 g/ha. Totodată, sunt enumerate următorii factori poluanți și cantitățile generate:

– Total aerosoli 0,14 g/ha

– Iod 0,02 g/ha

– AgI 0,05 g/ha

– Acid iodhidric 0,07 g/ha

– CO2 0,4 g/ha

– HCl 0,1 g/ha

– XNO 0,01 g/ha

Ministerul argumentează că aceste valori sunt mult mai mici decât cele produse de alte activități industriale și sunt în concordanță cu normele admise. Astfel, se consideră că poluarea rezultată din utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra mediului înconjurător și biodiversității.

De asemenea, evaluările privind impactul asupra mediului efectuate în timpul Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, desfășurat în 2019, au concluzionat că biodiversitatea din zonele monitorizate nu a fost afectată, inclusiv ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000.

Alte articole

12 mart. 2023 3.51 pm

Rudel Obreja s-a stins din viață astăzi la vârsta de 57 de ani, potrivit unui comunicat remis de Liga Profesionistă de Box prin intermediul rețelei sociale Facebook. „Cu adâncă durere în suflet…

21 feb. 2021 5.33 pm

  Principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS, au sosit sâmbătă seară, în Portul Constanța. Acestea vor intra în dotarea Armatei…

04 dec. 2023 6.17 pm

Un copil de 10 ani din judeţul Prahova a rămas fără două degete şi riscă să rămână fără vedere după ce o petardă i-a explodat în mână. Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală.…

20 aug. 2022 11.15 am

  Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben pentru val de căldură și disconfort termic ridicat. Aceasta include și județul Constanța, fiind valabilă în cursul…

05 nov. 2024 6.23 pm

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea să plătească rovinieta şi în termen de cel mult 24 de ore de…

21 apr. 2024 12.00 pm

Meteorologii au emis o informare meteo potrivit căreia ploile vor afecta toate regiunile până luni, ora 15:00, cu intensificări temporare ale vântului în regiunile sudice și sud-estice. De asemenea,…