Ultimele stiri

Geoană, întrebat dacă Putin ar putea invada o ţară NATO: Nu vedem un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România

Sursă foto: arhivă

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a afirmat că nu vede un risc imediat la adresa securității țărilor NATO, inclusiv a României, din partea Federației Ruse. El a explicat că, deși Rusia și-a reconstituit forțele militare pierdute și a realizat o mobilizare mascată, nu există un risc iminent de agresiune directă împotriva statelor membre NATO.

Trebuie să spunem un lucru, că Federaţia Rusă şi-a reconstituit forţele pierdute, cei 350.000, mii de echipamente sofisticate, nave scufundate de ucraineni în Marea Neagră, avioane inclusiv de supraveghere, de ultimă generaţie, foarte scumpe. Deci, în pofida acestei deteriorări a capacităţii de luptă a Rusiei, ei au reuşit să facă două lucruri, mai repede decât am anticipat noi. 1. Să mute economia Rusiei de la o economie relativ normală la o economie de război, chiar cu riscul de a sacrifica viitorul economiei ruseşti. Pentru că banii care se duc acum în producţia de echipamente, de muniţie, sunt bani care altfel ar fi fost folosiţi pentru producţie industrială, civilă, de altă factură. Al doilea factor este cel că, din punct de vedere al reconstituirii capacităţii de luptă a trupelor, au reuşit să facă un fel de mobilizare mascată, în care au în clipa de faţă undeva spre 500.000 de oameni în Ucraina”, a declarat Mircea Geoană.

Cu toate acestea, Geoană a subliniat importanța sprijinului acordat Ucrainei în fața agresiunii ruse și necesitatea ca NATO să fie pregătită pentru orice eventualitate. El a insistat că apărarea și descurajarea sunt prioritare și că este esențial să se acorde sprijin Ucrainei pentru a contracara orice încercare de agresiune rusă.

În clipa de faţă suntem extrem de interesaţi ca Ucraina să izbândească şi să arătăm Rusiei că dacă le vine cumva ideea vreodată, nu acum, peste câţiva ani, să se ia de piept cu o alianţă atât de puternică ca a noastră, să fim în acel moment pregătiţi pentru orice eventualitate. Astăzi nu vedem un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în baltice, nici în alte părţi. Dar, dacă nu ne facem noi treaba şi dacă îi lăsăm pe ei să izbândească în Ucraina, peste câţiva ani, asta spun liderii occidentali şi le respectăm opinia, este posibil ca pofta imperială renăscută, această obsesie de a ocupa teritoriul suplimentar pe care Imperiul Rus o are dintotdeauna, să se reproducă şi atunci să intrăm eventual în situaţii mai complicate”, a mai declarat Mircea Geoană.

Geoană a precizat că NATO lucrează acum din ziua zero pentru a planifica și a acționa rapid în cazul unei amenințări la adresa unui stat membru. Ideea că ar fi nevoie de 24 de ore pentru ca aliații să vină în ajutor nu mai este relevantă, deoarece planificarea și mobilizarea sunt realizate de la început pentru a asigura o reacție imediată.

În ceea ce privește România, Geoană a menționat că țara își îndeplinește obligațiile față de NATO și este pregătită să acționeze împreună cu aliații în cazul unei amenințări. Armata Română este implicată în planificarea militară alături de NATO și este pregătită să acționeze sub comanda alianței în situații de criză.

El a mai anunţat că nu mai este de actualitate ideea că ai nevoie de 24 de ore să vină aliaţii în cazul în care un stat NATO este atacat.

Ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ţi vină aliaţii este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi acum lucrăm din ziua zero. Ai, Doamne-fereşte, un început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speţă, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu ştiu cât timp, ci ne gândim şi planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm, într-adevăr, fiecare centrimetru pătrat.

Este o chestiune de mobilizare şi de resurse militare şi de coerenţă, în care România trebuie să-şi facă datoria, pentru că este aliatul în cauză, trebuie să fie cu ce a propus şi ceea ce a oferit NATO. Apropo, România, ca şi mulţi aliaţi din Est, au pus la dispoziţia NATO aproape întregul efectiv al Armatei Românei.

Un lucru extraordinar de pozitiv. Deci noi putem să spunem că lucrăm cu aliatul român, inclusiv în această zonă, inclusiv în alte zone ale României, ne gândim la întreaga Românie, poate să fie aici, poate să fie în altă parte, Doamne-fereşte. Şi atunci avem o planificare militară cu aliaţii români, cu NATO, şi în caz de, Doamne-fereşte, Armata Română, în mare proporţie, proporţie de peste 90%, trece sub comanda noastră a NATO şi ne apucăm să facem din momentul zero, din T0, ceea ce avem de făcut”, a menţionat Mircea Geoană.

Alte articole

08 iul. 2023 5.35 pm

Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități se numără printre instituțiile care ar fi trebuit să apere drepturile persoanelor internate…

17 feb. 2021 6.16 pm

  Miercuri, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, a adoptat inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Au fost 357 de voturi pentru, 0 împotrivă…

02 oct. 2023 9.20 pm

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a fost întrebat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, dacă PNL negociază cu PSD o candidatură comună la alegerile prezidenţiale,…

12 oct. 2023 9.30 pm

Guvernul a aprobat, joi, memorandumul cu tema: Suplimentarea limitelor de credite bugetare şi modificarea limitelor de credite de angajament aprobate pe luna octombrie 2023 pentru Ministerul Afacerilor…

30 ian. 2022 7.34 pm

  Vicepreședintele organizației de tineret a PNL din Brașov, Bogdan Pintilie a postat o imagine cu Flavia Boghiu, viceprimarul USR, în care o înfățișează pe aceasta cu ochiul vânăt. Liberalul…

23 mart. 2022 11.50 am

  Un sondaj Avangarde realizat în perioada 20-22 martie arată că majoritatea covârșitoare a respondenților (61%) cred că Rusia nu va ataca România, iar un procent și mai mare (71%) susțin…