Un reprezentant al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a furnizat mai multe detalii despre ambarcațiunea suspectă găsită și detonată în Marea Neagră, la Capu Midia. Potrivit declarațiilor acestuia, ambarcațiunea era răsturnată și avea caracteristicile unei ambarcațiuni civile, fiind de culoare portocalie. Nu au fost observate elemente care să indice că ar fi fost o barcă fără pilot.
Ofițerul maritim punte Tiberiu Lazăr a explicat că ARSVOM a fost alertată de Centrul Maritim de Coordonare cu privire la existența unei ambarcațiuni răsturnate în zona Tuzla. După intervenția cu nava SAR Artemis, s-a constatat că ambarcațiunea era răsturnată fără să se afle persoane în apropiere. Pentru a preveni pericolul navigației, aceasta a fost remorcată în Portul Constanța, unde a stat până în data de 4 aprilie, când a fost evacuată din port.
În cursul zilei de 3 aprilie, ARSVOM Constanţa a fost alertată de către Centrul Maritim de Coordonare cu privire la existenţa unei ambarcaţiuni răsturnate în zona Tuzla. S-a intervenit cu nava SAR Artemis, aparţinând agenţiei, pentru efectuarea de operaţiuni specifice de căutare şi salvare în zona indicată. A fost identificată această ambarcaţiune răsturnată, fără persoane în apropiere. Ambarcaţiunea a fost remorcată către Portul Constanţa, deoarece reprezenta un pericol real pentru siguranţa navigaţiei în zonă. Orice obiect plutitor pe mare este un pericol pentru traficul naval”, a afirmat Tiberiu Lazăr.
Întrebat dacă au fost observate dispozitive de monitorizare la bordul ambarcațiunii sau dacă au existat elemente suspecte reprezentantul ARSVOM a declarat că nu s-au identificat astfel de lucruri. El a mai precizat că nu se cunoaște proprietarul ambarcațiunii și că nu se știe dacă aceasta ar fi avut o încărcătură explozivă.
Colegii mei care au ajuns, în colaborare cu Garda de Coastă, au remorcat această ambarcaţiune către Portul Constanţa. A stat aici din data de 3 aprilie până pe data de 4 aprilie când a fost remorcată din port. A fost dusă tot de ARSVOM prin nava Sar Artemis, în colaborare cu Garda de Coastă şi ANR”, a declarat Tiberiu Lazăr.
În ceea ce privește activitatea ARSVOM, Lazăr a afirmat că misiunea a fost realizată conform procedurilor standard pentru intervenții de căutare și salvare, sub coordonarea Centrului Maritim de Coordonare.
Nu, la prima vedere nu s-a considerat că există dispozitive explozive, deoarece această şalupă avea forma unei ambarcaţiuni civile”, a răspuns Tiberiu Lazăr, care a adăugat că nu ştie a cui era această ambarcaţiune.
Detonarea controlată a ambarcațiunii a avut loc ulterior în Poligonul de trageri antiaeriene Capu Midia, în data de 5 aprilie, executată de specialiști ai Serviciului Român de Informații și ai Ministerului Apărării Naționale: Bubuituri puternice în mai multe zone din Constanţa – oamenii au sunat la 112, speriaţi că e cutremur! Ce a transmis ISU Constanţa