Ultimele stiri

Un nou caz cutremurător: o femeie însărcinată în 4 luni a murit în chinuri la o zi de la internare. Partenerul este distrus: “Nu credeam că în 24 de ore voi pierde tot”

Sursă foto: observatornews.ro

Drama Mariei, o femeie gravidă în luna a patra care a decedat la Spitalul Județean de Urgență din Bacău, este un alt caz de neglijență medicală care a avut consecințe tragice, similar cu cel al Alexandrei din Botoșani. Soțul Mariei a povestit că femeia în vârstă de 38 de ani, însărcinată în luna a patra, în urma unei fertilizări in vitro, a ajuns la spital cu dureri abdominale și frisoane, iar ulterior s-a descoperit că fătul se oprise din evoluție.

Maria ar fi aşteptat de dimineaţă până seara târziu operaţia. Iar a doua zi, familia a fost anunţată că a murit. Intervenţia a venit la aproximativ 12 ore de la sosirea la spital, iar starea ei de sănătate s-a înrăutățit rapid. Soţul Mariei a fost pus să semneze un acord pentru extirparea uterului şi ovarelor, pentru că doar aşa poate fi salvată viaţa soţiei lui. La ieşirea din sala de operaţie, însă, medicii îi spun că au reuşit să salveze organele. În timpul procedurii, femeia a expulzat singură fătul mort și placenta. A doua zi, dimineaţa, Ovidiu a fost  anunţat că Maria a suferit două stopuri cardio-respiratorii şi nu a mai putut fi resuscitate, scrie observatornews.ro. Raportul legiștilor a indicat că a murit din cauza septicemiei.

Autoritățile au deschis o anchetă penală în acest caz, investigând săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Reprezentanţii unităţii sanitare susţin că decesul nu a fost cauzat de problemele ginecologice şi explică faptul că nu au intervenit pentru că au considerat că, în condiţiile în care femeia avea febră şi un uter ”în suferinţă”, o intervenţie în urgenţă nu ar fi fost oportună. Oficialii unităţii sanitare au dat detalii despre cauza preliminară a decesului, subliniind că probe pentru analize toxicologice au fost trimise la Iaşi.

“Nu credeam că în 24 de ore voi pierde tot”

Miercuri, 13 martie, am fost la ecografia normala de monitorizare, sarcina era ok. Seara râdeam cu Maria: Uite, fiica ta nu stă la poze, stă numai cu spatele. Joi seara, a doua zi, spune că are crampe mai dese decât normale. Şi-i spune medicul să ia No-Spa, Paracetamol şi dacă nu e ok, mergeţi la spital. Dimineaţa, în jurul ore 5, vineri, s-a trezit cu frisoane, dureri de burtă”, a povestit Ovidiu Prutean, soţul Mariei, pentru sursa citată.

Faptul că au dat diagnostice total greşite. Au considerat-o o viroză iniţial, ba abdomen acut. Maria chiar mi-a zis când a fost transferată, că trei medici i-au zis că are cădere psihică. Ea acuza dureri de burtă, dar ei i-au spus că are o cădere psihică”, a declarat Ovidiu Pruteanu, iubitul femeii.

Nu credeam că în 24 de ore voi pierde tot”, a mai spus el pentru stirilekanald.ro.

Ce spun reprezentanţii spitalului

Femeia în vârstă de 38 de ani, cu sarcină de 16 săptămâni prin fertilizare in vitro, a ajuns la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău în dimineaţa zilei de 15 martie, la ora 6:30, în urgenţă. Ea a fost consultată de medicul de gardă, atât clinic, cât şi ecografic şi i s-a pus diagnosticul de sarcină oprită din evoluţie.

Pacienta nu ştia acest diagnostic, fusese evaluată de medicul care urmărea sarcina în privat, în urmă cu 48 de ore, când examenul a arătat sarcină normală. Cu o zi înainte s-a simţit rău şi s-a consultat cu medicul care urmărea sarcina şi i-a spus să ia două-trei tablete, dacă nu se ameliorează starea, să se prezinte în Urgenţă. În Urgenţă a venit însoţită de soţ, cu stare generală relativ bună, şi a acuzat febră, cefalee şi mialgii”, a declarat pentru News.ro directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga.

Femeia a rămas internată pe sectorul septic şi, pentru că venise cu febră, s-a solicitat un examen de terapie intensivă al maternităţii, medicul recomandând tratament.

Spre amiază, starea pacientei s-a agravat, în sensul că au apărut dureri abdominale accentuate, în etajul superior, cu stare de agitaţie şi cu alterarea stării generale. S-a întrunit comisia de medici – doi medici ginecologi şi un ATI-st – au examinat din nou această pacientă şi au solicitat examen de chirurgie generală, examen care s-a concretizat după ce s-a făcut radiografie pulmonară care a infirmat ca sursă a febrei o patologie pulmonară şi o ecografie abdominală care a recomandat o laparoscopie diagnostică. Pacienta a rămas la Chirurgie generală, echipa operatorie a fost completată şi de medicul ginecolog care a examinat pacienta. În timp ce s-a efectuat laparoscopia diagnostică medicul ginecolog s-a consultat cu un profesor de Obstetrică-ginecologie din Centrul Universitar Iaşi pentru a lua cea mai bună decizie. Între timp, a avut loc avortul spontan şi nu a mai fost nevoie de intervenţie pe sfera genitală”, a precizat reprezentanta spitalului.

Ea a adăugat că investigaţiile periodice au arătat că a fost vorba despre o ”evoluţie fulminantă”, cu un prognostic ATI sever, în condiţiile în care femeii i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

Aceste trei analize au arătat o evoluţie de gravitate, pacienta a primit tratament şi monitorizare, iar la ora 2:00 în noaptea de 15 spre 16 a instalat primul stop cardio-respirator, iar la ora 6:30 spre 7:00 a instalat al doilea stop cardio-respirator, care nu a mai putut fi resuscitat”, a precizat Aurelia Ţaga.

Partenerul femeii a depus o plângere la această instituţie, o anchetă fiind deschisă. Investigaţia vizează comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

În prezent este o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău, Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului şi sunt recoltate probe care au fost trimise la Institutul de Medicină legală din Iaşi. (…) A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a fost cauza către această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie”, a adăugat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga

Maria a murit de septicemie, arată raportul legiştilor. La fel ca şi în cazul Alexandrei, tânăra de 25 de ani, din Botoşani, care a decedat după o noapte de chin, fără vreo intervenție medicală timp de aproape șapte ore şi fără să primească măcar un calmant. Medicul care era de gardă în acea noapte a fost demis şi este cercetat penal pentru ucidere din culpă, mai scrie observatornews.ro.

Alte articole

02 nov. 2023 7.00 pm

Accident cumplit pe o stradă din Brăila. Un copil de un an și cinci luni a fost lovit joi de o mașină condusă de un polițist, iar, la scurt timp, micuțul a murit. Inspectoratul de Poliție Județean…

13 iul. 2021 4.44 pm

  Inspectorii din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării avertizează asupra prezenței viperei de stepă, semnalată în zona Perișor.  ARBDD recomandă respectarea traseelor…

05 mai 2024 10.31 am

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, în mesajul de Paşte, că această sărbătoare este „o celebrare a comuniunii, care ne îndeamnă la solidaritate şi grijă faţă de aproapele nostru”. Sfânta…

13 mai 2024 9.03 pm

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, luni, că va contina campania de recrutare pentru soldaţi gradaţi profesionişti şi a menţionat că sunt disponibile peste 3.800 de posturi în…

31 ian. 2024 10.33 am

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit cu omologul său din Republica Kazahstan, Marat Karabayev, în cadrul unei vizite oficiale în România. Discuțiile au vizat cooperarea în…

10 iul. 2024 4.40 pm

O tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi. Tragedia s-a petrecut sub ochii îngroziți ai iubitului ei și în timp ce aceștia erau în telefon cu dispecerii…