Ultimele stiri

SUA anunţă că-l susţin “pe deplin pe Mark Rutte” ca viitor secretar general al NATO, dar “avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis”

Sursa foto: Delegatia Permanenta a Romaniei la NATO

NATO se află într-un proces intens de dezbatere cu privire la numele următorului secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Washingtonul își exprimă susținerea deplină pentru actualul premier olandez, Mark Rutte, pentru această funcție, în timp ce şi președintele Klaus Iohannis a decis să intre în competiție.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat într-un briefing de presă la Bruxelles că poziția oficială a SUA este de susținere a lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general, însă îşi exprimă totodată cel mai mare respect pentru președintele Iohannis, pe care îl consideră un prieten.

Smith a subliniat că ambasadorii celor 32 de țări membre NATO sunt în plină dezbatere cu privire la candidații propuși, Mark Rutte și Klaus Iohannis, analizând argumentele pro și contra fiecăruia.

Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general – n.r.) în cadrul Alianţei.

Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg – n.r.). Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei.

Cu siguranţă, dorim să ajungem la o decizie în această privinţă cât mai curând posibil. Cred că cel mai târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summitul de la Washington”, a punctat ambasadoarea, menţionând că „asta este tot ce poate spune în acest moment”, a declarat Julianne Smith.

Luna trecută, președintele Klaus Iohannis a anunțat că intră în competiție pentru funcția de secretar general al NATO, argumentând că performanța României, experiența sa în calitate de președinte și înțelegerea profundă a provocărilor NATO sunt motivele care stau la baza acestei decizii.

Deși un număr semnificativ de membri NATO, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, și-au exprimat sprijinul pentru Mark Rutte, Iohannis ar putea câștiga mai mult sprijin în rândul membrilor estici ai NATO. Cu toate acestea, pentru a obține poziția de secretar general al NATO, este necesar un consens unanim între toți membrii, votul fiind unul de unanimitate.

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, deja prelungit de două ori, urmează să se încheie în luna octombrie, iar procesul de selecție pentru succesorul său este în plină desfășurare.

Alte articole

17 mart. 2021 11.05 am

  În perioada 19-29 martie va avea loc cel mai mare și complex exercițiu multifuncțional NATO, organizat de Forțele Navale Române. Este vorba despre „Sea Shield 21”, unde vor participa…

14 apr. 2021 11.41 am

Klaus Iohannis a semnat miercuri, revocarea lui Vlad Voiculescu, din funcția de ministru al Sănătății. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 aprilie 2021, decretul…

19 nov. 2021 2.58 pm

  Președintele României, Klaus Iohannis, a chemat partidele parlamentare, la consultări pentru desemnarea premierului. Acestea vor avea loc luni, la Palatul Cotroceni. Administrația Prezidențială:…

07 iun. 2022 1.39 pm

  Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marți, în cadrul unei vizite la Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău, că „este nevoie ca organizatorii să fie un pic mai fermi”, după…

03 mart. 2022 4.31 am

  Cel puțin patru explozii tocmai au fost raportate în capitala Ucrainei, în ultimele ore, conform BBC. Se pare că două explozii puternice au izbucnit în centrul orașului, urmate de alte două…

28 mart. 2021 1.33 am

  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a constituit o celulă de criză pentru a gestiona, conform atribuțiilor, situația generată în data de 24 martie, de blocarea temporară Canalului…