Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat că ar fi nepotrivit să se stabilească o dată concretă pentru aderarea României cu toate frontierele la Spațiul Schengen, menționând că va continua colaborarea pentru îmbunătățirea sistemului Schengen. El a subliniat că presiunea migrației ilegale în Europa reprezintă o preocupare comună, iar demersurile comune sunt necesare pentru consolidarea acestui sistem.
Karner a fost întrebat într-o conferință de presă la Viena de ce mai este nevoie ca România să intre în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre. El a explicat că, acum un an și jumătate, a fost luată decizia de a nu extinde sistemul către Bulgaria și România din cauza unor deficiențe în funcționarea sa. Totuși, a subliniat importanța colaborării cu aceste țări pentru a exercita presiune asupra Comisiei Europene pentru îmbunătățirea sistemului Schengen.
Karner a evidențiat că demersurile lor au avut rezultate, cum ar fi operațiunile sporite ale Frontex în aceste țări și investițiile suplimentare confirmate de Comisia Europeană pentru îmbunătățirea securității. El a subliniat că va continua să lucreze pentru îmbunătățirea sistemului Schengen, dat fiind presiunea crescută a migrației ilegale în Europa.
Ministrul austriac a menționat că, deși există controale la frontierele terestre în unele țări Schengen pentru asigurarea securității, nu este oportun să se stabilească o dată concretă pentru aderarea României și Bulgariei la acest sistem în prezent. El a subliniat necesitatea de a remedia situația de securitate din Uniunea Europeană și de a garanta în continuare libertatea de mișcare a cetățenilor, dar a evitat să specifice un termen exact pentru extinderea Spațiului Schengen către cele două țări.
Vreau să vorbesc clar că într-adevăr nu am reproşat nimic în mod direct Bulgariei şi României. Acum un an şi jumătate am spus că un sistem care nu funcţionează nu poate fi extins. De aceea, am luat atunci acea decizie. Bulgaria şi România sunt parteneri foarte importanţi pentru Austria atunci când este şi vorba despre punerea de presiune asupra Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. Demersurile noastre au dat deja roade. Probabil că ştiţi că directorul Frontex a anunţat deja operaţiuni sporite, chiar triplarea ofiţerilor Frontex în aceste ţări. Avem şi confirmarea Comisiei Europene că se vor investi mai multe fonduri în România şi Bulgaria în aceste scopuri şi sunt de părere că acesta este un pas foarte important.
Vom colabora în continuare pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. Ştim cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa. Aşadar, noi avem aici interese comune, am lansat demersuri comune tocmai pentru a întări acest sistem. În prezent există şi alte ţări, membre ale Spaţiului Schengen, cu controale la frontierele terestre, pentru că noi, miniştrii de Interne, suntem responsabili pentru siguranţa cetăţilor noştri. Există controale în Germania, Franţa şi în Austria. Trebuie să facem tot posibilul pentru a remedia situaţia de securitate din Uniunea Europeană, pentru a garanta în continuare libertate de mişcare cetăţenilor noştri, dar cred că în momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă în acest sens”, a transmis Gerhard Karner.