Ultimele stiri

Ministerul Educaţiei, precizări după ce Ligia Deca a fost acuzată că pregăteşte tunuri imobiliare

(sursa foto: Facebook/ Ligia Deca)

Ministerul Educaţiei a făcut, luni seară, o serie de precizări după ce un senator USR a acuzat-o pe Ligia Deca că pregăteşte tunuri imobiliare. Potrivit ministerului, modificările propuse la Legea Legii învăţământului superior au în vedere utilizarea terenurilor statului pentru implementarea unor proiecte din fonduri europene.

Ministerul Educaţiei a transmis, luni seară, precizări cu privire la propunerile de modificare şi completare a prevederilor art. 152 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit instituţiei, modificările au avut în vedere următoarele:

– priorităţile strategice naţionale determinate atât de implementarea volumului de investiţii alocate din fonduri europene prin Politica de coeziune 2021 – 2027 pentru infrastructura educaţională, cât şi de implementarea prin PNRR a proiectelor de investiţii publice în infrastructura de educaţie;

– situaţia unor terenuri aflate în proprietatea publică a statului român şi în administrarea unor entităţi publice ale statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale ce pot fi utilizate pentru a implementa proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile care pot contribui pe termen lung la dezvoltarea învăţământului superior şi la îmbunătăţirea condiţiilor de cazare pentru studenţi;

– evitarea riscului de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR şi prin Politica de coeziune 2021 – 2027 pentru instituţiile de învăţământ superior;

– sprijinirea procesului de gestionare eficientă a patrimoniului aflat în proprietatea statului român,

– solicitarea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti care doreşte să implementeze mai multe proiecte finanţate din fonduri nerambursabile având ca obiect dezvoltarea infrastructurii proprii.

”Important de precizat este faptul că dreptul de superficie constituit pe domeniul public s-ar acorda unei instituţii de învăţământ superior de stat, pentru uz public, fără schimbarea destinaţiei şi nici a titularului dreptului de proprietate”, au transmis oficialii Ministerului Educaţiei.

Aceştia explică faptul că acordarea dreptului de superficie asupra unor terenuri din domeniul public al statului către autorităţile publice locale, asociaţii de dezvoltare intercomunitară sau persoane juridice de drept public, este reglementată de o serie de acte normative:

– OUG nr. 171/2022 pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură finanţate din fonduri externe nerambursabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează la Art. XII (2^1): „În scopul facilitării accesului la fondurile externe nerambursabile în mod descentralizat şi al implementării proiectelor privind infrastructura de interes public local, indiferent de natura acesteia, derulate din aceste fonduri externe nerambursabile de către unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, de către asociaţii de dezvoltare intercomunitară, în cazul terenurilor proprietate privată a statului prevăzute la art. 2 din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare şi la art. 3 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă autorităţilor administraţiei publice locale/judeţene sau asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, la solicitarea acestora, pe bază de convenţie, în mod direct, pe o durată de maximum 49 de ani, un drept de superficie cu titlu oneros asupra terenurilor proprietate privată a statului cu destinaţie agricolă. Condiţiile financiare pentru acordarea dreptului de superficie cu titlu oneros se aprobă de Comitetul de privatizare, concesionare şi arendare la propunerea Agenţiei Domeniilor Statului.”

– Art. 4 lit.j) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, astfel cum a fost modificată şi completată prin OUG nr. 91/2023 privind unele măsuri referitoare la exercitarea dreptului de proprietate publică şi privată a statului, precum şi la administrarea eficientă a proprietăţilor statului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care la „acordarea dreptului de superficie pe terenurile agricole având clasele de calitate IV şi V, pe terenurile degradate/neproductive, pe terenurile având categoria de folosinţă curţi-construcţii, inclusiv canale, aflate în domeniul public al statului român, dacă nu afectează uzul şi interesul public naţional, şi în domeniul privat al statului român către persoane juridice de drept public şi către autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, în scopul producerii de energie electrică din surse regenerabile în vederea implementării de proiecte de infrastructură cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Dreptul de superficie se constituie cu titlu oneros, pe bază de convenţie, în condiţii financiare aprobate de Comitetul de privatizare, concesionare şi arendare la propunerea Agenţiei Domeniilor Statului.”

În concluzie, modificările aduse Legii învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, creează cadrul legal astfel încât instituţiile de învăţământ superior de stat să beneficieze de acest drept. Textul propunerii de completare face referire la instituţiile de învăţământ superior de stat, dreptul de superficie stabilindu-se de la stat pentru stat. În acest sens, prevederile alin. (10) al art. 152 reglementează în mod clar dreptul instituţiilor de învăţământ superior particular la patrimoniul propriu”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a acuzat-o pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei Naţionale, că, în loc să se ocupe de redresarea situaţiei catastrofale a învăţământului românesc, se preocupă mai mult de satisfacerea ambiţiilor imobiliare ale unor rectori, scrie news.ro.

Alte articole

10 mai 2024 5.19 pm

Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski va efectua o vizită de două zile în România, luni și marți. În cadrul acestei vizite, oficialul european va avea întâlniri cu prim-ministrul…

19 dec. 2023 1.29 pm

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat astăzi că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, se deplasează marţi la Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc tragedia în urma căreia un elev a murit, după păbuşirea…

21 dec. 2023 5.07 pm

Executivul a decis, în şedinţa de joi, ca anul care urmează, zilele de 2 mai, 16 august şi 27 decembrie, să fie zile libere pentru personalul bugetar, iar zilele vor fi recuperate prin prelungirea…

13 oct. 2023 8.16 pm

O femeie de 45 de ani, din Cluj, a intrat în stop cardiac în timp ce susţinea examenul pentru permisul auto, iar prezenţa de spirit a examinatorului a salvat-o. Comisarul șef de poliție, Ionuț…

12 apr. 2023 1.07 pm

La data de 11aprilie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia – Biroul Investigații Criminale au identificat un bărbat, 34 de ani, și 3 minori, de 14 și 16 ani, bănuiți de…

17 feb. 2024 11.24 am

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi și condamnă încălcările repetate…