Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a anunțat că începând cu data de 31 martie, personalul care lucrează în zonele aeroportuare și portuare maritime va fi suplimentat pentru a îndruma și informa pasagerii. De asemenea, a menționat că în aceste zone vor fi operaționale și echipe canine specializate în detectarea drogurilor.
Despescu a prezentat aceste măsuri într-o conferință de presă desfășurată joi, evidențiind ajustările care vor fi implementate începând cu data de 31 martie, atunci când România va intra în Schengen pentru spațiul aerian și maritim.
El a explicat că începând cu această dată, persoanele călătorind către sau dinspre destinații din statele membre Schengen nu vor mai fi supuse controlului la frontieră. A precizat că această măsură va fi aplicată și în celelalte 16 aeroporturi și 4 porturi maritime din județul Constanța. Pasagerii care intră în terminal după ce trec prin procedura de control la securitate nu vor mai fi supuși controlului la frontieră la tonetele obișnuite, ci vor putea merge direct către porțile de îmbarcare. În această etapă, ei vor putea fi verificați de Poliția de Frontieră, echipaje mixte ale Poliției Române, Jandarmeriei Române și Inspectoratului General pentru Imigrări.
Despescu a subliniat că vor fi efectuate controale aleatorii pentru a depista persoanele cu acte de călătorie false, persoanele urmărite sau cele care au interdicția de a părăsi țara. Persoanele identificate cu probleme vor fi conduse pentru verificări suplimentare.
Începând cu 31 martie 2024, persoanele care călătoresc către sau dinspre destinaţii din statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Ceea ce vă prezentăm astăzi se va aplica începând cu 31 martie şi în celelalte 16 aeroporturi şi 4 porturi maritime, cele situate în judeţul Constanţa. Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, activitate care nu se derulează decât de structurile Ministerului Afacerilor Interne şi activitate care este curentă în toate aeroporturile din Spaţiul Schengen şi, bineînţeles, celălalte aeroporturi internaţionale, persoanele respective nu vor fi supuse controlului la frontieră aşa cum este astăzi, la tonetele pe care cu toţii le ştim. Pasagerii vor merge direct către porţile de îmbarcare şi în tot acest traseu parcurs, ei vor putea fi verificaţi de Poliţia de Frontieră, echipajele mixte ale Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Imigrări. Fac precizarea că aceste ghişee care astăzi sunt şi pentru Schengen şi pentru non-Schengen vor funcţiona, începând de duminică, numai pe fluxul non-Schengen”, a declarat Bogdan Despescu.
De asemenea, a menționat că cetățenii care vin în România din spațiul Schengen nu vor mai fi controlați la debarcare la ghișee, ci vor fi verificați aleatoriu de echipele de poliție și jandarmerie. Pentru a facilita interacțiunea cu aceștia și pentru a reduce timpul de verificare, personalul Ministerului Afacerilor Interne va fi dotat cu sisteme de scanare și verificare a actelor în format digital, inclusiv sisteme mobile care pot fi utilizate în diverse zone ale aeroportului.
Cetăţenii care vin în România din Spaţiul Schengen, după debarcare, nu vor mai fi controlaţi aşa cum astăzi sunt controlaţi la ghişee. Tot într-un mod aleatoriu, pot fi verificaţi de echipele de Poliţie şi Jandarmerie. Pentru a simplifica interacţiunea cu cetăţenii şi a reduce timpul de verificare, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a îmbunătăţit mecanismul de control prin dotarea personalului nostru cu sisteme de scanare, de verificare a actelor într-o formă digitală şi sisteme care pot fi folosite în deplasare, mobil. Dacă astăzi vorbim de aceste sisteme numai în tonete, în ghişee, de la 31 martie aceste dispozitive pot fi folosite în parcarea aeroportului, în zona de intrare în terminal sau în zona de îmbarcare către porţi”, a precizat Bogdan Despescu.
Despescu a mai anunțat că personalul care acționează la nivelul aeroporturilor și porturilor maritime va fi suplimentat începând cu 31 martie, cu scopul de a informa și îndruma pasagerii și de a preveni părăsirea ilegală a țării. De asemenea, vor fi operaționale și echipe canine specializate în detectarea drogurilor.
Revenind la măsurile dispuse la nivelul aeroporturilor şi porturilor maritime, menţionez faptul că, începând cu 31 martie, faţă de personalul care acţionează curent astăzi în aceste zone, vom suplimenta forţele. Această suplimentare de forţe are ca scop informarea, îndrumarea, sprijinul pasagerilor precum şi depistarea celor care vor să profite de această facilitate pentru a părăsi România ilegal. Totodată, vor acţiona echipaje canine specializate în detecţia drogurilor pe baza unor activităţi de analiză sau pe baza unor semnalări pe care şi astăzi le avem”, a mai declarat Bogdan Despescu.
În încheiere, a prezentat și o statistică referitoare la numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din România în anul 2023, evidențiind necesitatea acestor măsuri de securitate și control în contextul fluxului mare de călători.