Ultimele stiri

Grevă de avertisment la Poșta Română. Angajaţii ameninţă cu greva generală: “Aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit”

Sursă foto ilustrativă: Jurnalul Olteniei

Reprezentanții angajaților din cadrul Companiei Naționale Poșta Română au organizat greve de avertisment miercuri, timp de două ore. Aceste acțiuni sindicale sunt o modalitate de presiune asupra conducerii companiei pentru încheierea unui contract colectiv de muncă și pentru a obține revendicările salariaților.

Sindicaliștii au avertizat că în cazul lipsei unui acord, este posibil să fie declanșată o grevă generală care ar afecta aproape jumătate din populația României. Acest lucru ar avea consecințe majore, deoarece Poșta Română este responsabilă de distribuirea pensiilor, ajutoarelor sociale și altor beneficii pentru milioane de oameni. De asemenea, activitatea Poștei Române este crucială pentru sistemul judiciar, distribuind citații și convocări pentru instanțe.

Revendicările sindicaliștilor includ o creștere salarială de 400 de lei net și o creștere a sporurilor de loialitate între 5 și 10%. Aceștia susțin că peste două treimi dintre angajați primesc salariul minim pe economie.

Sindicatele acuză conducerea Poștei Române că nu a fost dispusă să negocieze colectiv și că nu a participat la ședințele de negociere cu un mandat adecvat. Mai mult, se menționează că directorul general, Valentin Ștefan, a fost implicat în negocieri paralele cu o organizație sindicală fără capacitatea legală de a negocia colectiv.

Facem precizarea că, dacă se va ajunge în situaţia declarării grevei generale în cadrul Companiei Poşta Română, aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit, ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă şi nu în ultimul rând ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate va fi una majoră.

Nu s-a ajuns la niciun consens până în momentul de faţă, conducerea Poştei Române, prin directorul general Valentin Ştefan, nu a fost niciodată interesată de negocierea colectivă, nu şi-a dorit încheierea unui contract colectiv de muncă cu rolul de a stabili pacea socială în cadrul Poştei Române, nu a participat la niciuna dintre şedinţele de negociere colectivă din cadrul companiei, trimiţând acolo nişte persoane fără mandat, cu precizarea că la niciuna dintre şedinţe directorul general Valentin Ştefan nu a prezentat mandatul dat de Consiliul de Administraţie pentru negocierea colectivă”, a declarat vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical pe probleme juridice şi relaţii de muncă, Mircea Burlacu.

Sindicaliștii au subliniat că, în absența unei soluții rapide, greva generală în cadrul companiei Poșta Română este inevitabilă.

Greva propriu-zisă va avea loc, cu siguranţă, dacă nu găsim o soluţie care să se materializeze rapid prin încheierea unui contract colectiv de muncă”, a precizat liderul de sindicat.

Alte articole

23 oct. 2023 9.40 pm

Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, a vorbit luni, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, despre acuzaţiile care i-au…

27 feb. 2024 10.31 am

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele obişnuite în această perioadă, până aproape de sfârşitul lunii martie, conform estimărilor pentru intervalul 26 februarie – 25 martie, transmise…

03 mart. 2023 5.09 pm

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului transmite prin intermediul unui comunicat de presă, citat de Agerpres, faptul că „Istoria comunismului în România” devine…

12 ian. 2024 1.51 pm

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip nowcasting, cod galben de vânt puternic, valabilă astăzi, 12 ianuarie, în intervalul 13.10-17.00 pentru mai multe localități…

18 apr. 2024 9.31 am

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în această noapte, în intervalul orar 23.00 – 04.00, circulația rutieră va fi închisă pe Autostrada A2 București…

05 mart. 2024 10.26 am

Astăzi are loc simularea examenului de bacalaureat, cu proba obligatorie a profilului. Miercuri are loc proba la alegere a profilului şi specializării, iar joi Limba şi literatura maternă. Simularea…