Ultimele stiri

Parlamentul European interzice centralele de apartament. Până când au termen țările membre să pună în aplicare directiva

Sursă foto: mathaus.ro/blog

Parlamentul European a adoptat marți, 12 martie, Directiva privind schimbările climatice, care interzice printre altele și centralele termice de apartament.

Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European, potrivit adevarul.ro.

Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE.

Revizuirea propusă a Directivei privind performanța energetică a clădirilor urmărește să reducă substanțial emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie în sectorul clădirilor din Uniune până în 2030. Un alt obiectiv îl reprezintă neutralitatea climatică a acestui sector până în 2050. Se dorește și ca numărul clădirilor cu performanța energetică cea mai slabă care sunt renovate să crească, iar schimbul de informații privind performanța energetică să fie îmbunătățit.

Noile norme nu vizează clădirile agricole și de patrimoniu. De asemenea, state membre pot exclude și clădirile protejate pentru valoarea lor arhitecturală sau istorică, clădirile folosite temporar, bisericile sau alte lăcașuri de cult.

Clădirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie din blocul comunitar și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit datelor Comisiei Europene.

Alte articole

27 aug. 2024 12.37 pm

Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu are Covid-19 şi se va afla în izolare în următoarele zile, astfel că şefa statului nu poate participa la evenimentele consacrate Zilei Independenţei Republicii…

08 apr. 2024 9.48 am

În curând, în Mexic va începe un spectacol natural fascinant care va captiva privirile a milioane de oameni. Este vorba despre o rară eclipsă totală de Soare, un eveniment cosmic cu o puternică…

09 mai 2024 4.49 pm

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de stat TASS, că politica preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabilă…

06 oct. 2023 3.21 pm

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat în vizită în România pe 10 octombrie, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Vizita nu va putea fi confirmată oficial până în ultimul…

03 iun. 2024 8.40 pm

Brandul Louis Vuitton este acuzat că a folosit modelul cămășii tradiționale din Mărginimea Sibiului în noua sa colecție 2024, fără a menționa originea și fără a obține acordul comunităților…

03 dec. 2022 10.14 pm

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a declarat că Forțele Armate ale Belarusului și Rusiei sunt antrenate pentru a respinge posibile agresiuni din exterior „ca un singur grup, o singură…