Moșii de iarnă 2024 sau Sâmbăta Morților este o zi cu o înseamnătate aparte pentru creștinii ortodocși, cu o mulțime de tradiții bisericești, dar și obiceiuri populare. În acest an, Moșii de iarnă cad pe 9 martie, în aceeași zi cu Sfinții 40 de mucenici din Sevastia și cu Moşii de primăvară.
Moșii de iarnă 2024 marchează începutul sâmbetelor morților, care se încheie în Săptămâna Mare. În această zi, credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Iar după slujbă se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă lumânări.
Moşii de iarnă, în aceeaşi zi cu Moşii de primăvară
În 2024, Moșii de Iarnă cad pe 9 martie, zi în care cad și Moșii de Primăvară 2024.
Această dată este stabilită înaintea Lăsatului Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui 2024, care va avea loc pe 10 martie 2024. Această coincidență este destul de rară în calendarul ortodox.
Obiceiuri și tradiții de Sâmbăta Morților
Sâmbăta morților se cinstește prin parastasul de la biserică și pomană, dar și prin rugăciune și odihnă.
Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).
Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Abia după această slujbă se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări – numărul minim necesar, potrivit credințelor populare, pentru a încălzi sufletele morţilor.
Ce se împarte de Sâmbăta Morților
De Moșii de iarnă 2024 sau Sâmbăta Morților, creștinii fac parastase și dau de pomană pentru cei răposați.
Tradiția spune că se duc la biserică, pentru a fi slujite de preoți, colivă, colac, o sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe.
Întotdeauna, când se dă un vas cu mâncare de pomană se aprinde lumânarea, lumina ei reprezentând sufletul celor adormiți care așteaptă pe lumea cealaltă, în lumina lui Dumnezeu.
În această zi, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați.
Ce să NU faci de Moșii de Iarnă
De Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se spală. Potrivit superstițiilor, femeile care încalcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.
Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).