Pe 9 Martie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfinţii 40 de Mucenici. Printre tradiţiile din această zi, se numără şi pregătirea celebrilor sfinţişori, aşa cum sunt cunoscuţi în unele zone ale ţării. Anul acesta, sărbătoarea nu cade în post, aşa că gospodinele pot pregăti o reţetă în care pot adăuga şi lapte sau unt.
Printre cele mai apreciate reţete, se numără şi rețeta Jamilei de mucenici moldovenești. Sunt extrem de pufoși și aromați, iar bine -cunoscuta bucătăreasă din mediul online vă garantează că vă veţi îndrăgosti de gustul lor.
Rețeta Jamilei de mucenici moldovenești.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 kg de faina
- 450ml lapte
- 20g drojdie uscată
- 3 ouă
- coaja de la o lămâie
- 50ml ulei
- 150g zahăr
- 1 lingură extract de vanilie
- 1 lingură extract de portocală
- puțină sare
Pentru sirop:
- 400ml apa
- 200g zahăr
- 1 păstaie de vanilie
- coaja de la o lămâie
- coaja de la o portocală
Pentru decor:
- 300g nuca măcinată
- 300g miere
Mod de preparare:
- Într-un bol suficient de mare, trebuie să pui laptele călduț, drojdia uscată, două linguri de zahăr, după care să amesteci totul bine cu ajutorul unui tel.
- După aproximativ 5 minute în care compoziția s-a odihnit, trebuie să adaugi făina, restul zahărului, ouăle, uleiul, un vârf de sare și aromele. Se amestecă totul cu o lingură, iar ulterior aluatul se frământă cu mâna. Acesta va trebui să stea la crescut pentru aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Când este gata, trebuie să formezi biluțe mici și egale de aluat, pentru a forma, ulterior, mucenicii.
- După ce ai modelat toate bilele în formă de 8 sau de infinit, trebuie să-i mai lași pe aceștia la crescut pe blatul de lucru timp de aproximativ 20 de minute. După acest timp, aluatul se unge cu ou, după care tava trebuie introdusă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 20-25 de minute.
- La final, după ce sunt scoși din cuptor și până când se răcoresc puțin pe blatul de bucătărie, trebuie să te apuci de prepararea siropului.
- Adaugă într-o oală apa, păstaia de vanilie, zahărul, coaja de portocală și de lămâie. Siropul se fierbe pentru aproximativ 5 minute, la foc mic.
- Când este gata, trebuie să înmoi pe rând fiecare mucenic în siropul obținut, după care se ung cu miere și se tăvălesc prin nucă.
Poftă bună!