Ultimele stiri

Reţetă de mucenici extrem de pufoși și aromați

Sursă foto: Jamila Cuisine

Pe 9 Martie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfinţii 40 de Mucenici. Printre tradiţiile din această zi, se numără şi pregătirea celebrilor sfinţişori, aşa cum sunt cunoscuţi în unele zone ale ţării. Anul acesta, sărbătoarea nu cade în post, aşa că gospodinele pot pregăti o reţetă în care pot adăuga şi lapte sau unt.

Printre cele mai apreciate reţete, se numără şi rețeta Jamilei de mucenici moldovenești. Sunt extrem de pufoși și aromați, iar bine -cunoscuta bucătăreasă din mediul online vă garantează că vă veţi îndrăgosti de gustul lor.

Rețeta Jamilei de mucenici moldovenești.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg de faina
  • 450ml lapte
  • 20g drojdie uscată
  • 3 ouă
  • coaja de la o lămâie
  • 50ml ulei
  • 150g zahăr
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 lingură extract de portocală
  • puțină sare

Pentru sirop:

  • 400ml apa
  • 200g zahăr
  • 1 păstaie de vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală

Pentru decor:

  • 300g nuca măcinată
  • 300g miere

Mod de preparare:

  • Într-un bol suficient de mare, trebuie să pui laptele călduț, drojdia uscată, două linguri de zahăr, după care să amesteci totul bine cu ajutorul unui tel.
  • După aproximativ 5 minute în care compoziția s-a odihnit, trebuie să adaugi făina, restul zahărului, ouăle, uleiul, un vârf de sare și aromele. Se amestecă totul cu o lingură, iar ulterior aluatul se frământă cu mâna. Acesta va trebui să stea la crescut pentru aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Când este gata, trebuie să formezi biluțe mici și egale de aluat, pentru a forma, ulterior, mucenicii.
  • După ce ai modelat toate bilele în formă de 8 sau de infinit, trebuie să-i mai lași pe aceștia la crescut pe blatul de lucru timp de aproximativ 20 de minute. După acest timp, aluatul se unge cu ou, după care tava trebuie introdusă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 20-25 de minute.
  • La final, după ce sunt scoși din cuptor și până când se răcoresc puțin pe blatul de bucătărie, trebuie să te apuci de prepararea siropului.
  • Adaugă într-o oală apa, păstaia de vanilie, zahărul, coaja de portocală și de lămâie. Siropul se fierbe pentru aproximativ 5 minute, la foc mic.
  • Când este gata, trebuie să înmoi pe rând fiecare mucenic în siropul obținut, după care se ung cu miere și se tăvălesc prin nucă.

Poftă bună!

Alte articole

25 ian. 2025 10.54 am

Un grup de profesori suplinitori a transmis o scrisoare deschisă către ministrul Educației, Daniel David, în care își exprimă nemulțumirea față de modul de organizare al examenului de titularizare.…

04 ian. 2024 5.13 pm

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că România achiziţionează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO, iar costul estimat pentru cumpărarea acestora este de peste un…

08 feb. 2024 8.17 pm

Lidl anunţă, joi, retragerea de pe piaţă a unui produs care conţine alergeni din făină de grâu şi care nu sunt menţionaţi pe etichetă. Potrivit unui anunţă postat pe site-ul ANSVSA, Lidl…

12 dec. 2023 3.48 pm

Primăria Constanţa anunţă că vor fi instituite noi reguli de circulație pe un tronson al străzii Ecaterina Varga. Proiectul de reorganizare a traficului rutier a fost avizat favorabil de Inspectoratul…

21 dec. 2023 11.21 am

De vineri, 22 decembrie, se instalează iarna astronomică, al cărei început este marcat de un moment precis, cel al solstiţiului de iarnă. El este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui…

18 mai 2023 11.39 am

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa reaminteşte contribuabililor persoane fizice şi juridice că în M.O. nr. 290 din data de 06 aprilie 2023 a fost publicată O.U.G nr. 20/2023…