Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe data de 9 martie, o sărbătoare extrem de importantă. În acest an, sărbătoarea Mucenicilor coincide cu Moșii de Iarnă.
Mucenicii se pregătesc în forma cifrei opt, ca un simbol al infinitului sau al vieții de după moarte.
Acești mucenici, forma lor de opt, reprezintă și jertfa, dar și viața veșnică. De aceea, ei se fac în această formă a infinitului, viața fără de sfârșit. Materialul din care sunt făcuți are și el o semnificație: bobul de grâu înseamnă și viață, și moarte, pentru că orice floare moare și renaște. Odată cu acești mucenici celebrăm viața veșnică. Este o perpetuă înnoire atât a naturii, cât și a umanității. Acești mucenici se păstrează, cu mici diferențe în zona de transpunere pot fi copți, pot fi fierți, dar aluatul este prezent”, susține Laura Panaitescu, referent în cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”m, citată de adevarul.ro.
Acești sfinți, soldați creștini din Legiunea a XII-a Fulminanta din Armenia, au refuzat să se închine idolilor la cererea Guvernatorului Armeniei, Agricola. Pentru credința lor, au fost închiși, chinuiți și aruncați într-un lac înghețat. O minune a avut loc când apa lacului s-a încălzit și gheața s-a topit sub rugăciunile lor, însă au fost supuși la noi pedepse și, în cele din urmă, au fost martirizați.
Tradițiile legate de această sărbătoare includ ritualuri pentru alungarea gerului, precum lovirea pământului cu bâte sau maiuri și rostirea de descântece. De asemenea, se respectă obiceiuri precum scosul plugului la arat și pregătirea bucatelor tradiționale, printre care colacii în formă de opt, numiți Mucenici. În această zi, se spune că trebuie să se consume 40 sau 44 de pahare cu vin.
- În această zi sunt aprinse focuri în curți, grădini, în fața caselor sau pe câmp. Copiii obișnuiesc să sară peste acele focuri pentru a fi feriți de boli. Femeile iau din cenușa focurilor și o presară de jur împrejurul gospodăriei, pentru a o proteja de șerpi.
- De Mucenici se purifică animalele din gospodărie prin stropirea lor cu apă sfințită.
- Tot de 9 martie, de Mucenici, se retează stupii. Mai exact, se scot stupii afară, se curăță fagurile și se recoltează mierea. Aceasta se folosește la mucenici, dar și la diferite leacuri băbești. În anumite zone ale țării, după ce au fost curățați, stupii se ung cu țuică, pentru ca roiul de albine să se înmulțească.
- Tot o tradiție populară spune că, pentru a avea spor la bani, bărbații mănâncă semințe, pe care le măsoară cu o lingură. La un pahar de vin se consumă și o lingură de semințe. Se pot consuma semințe de floarea-soarelui sau de dovleac.
- De Mucenici este bine să se împartă și 40 de nuci frumoase, în coajă, tinerilor căsătoriți, pentru ca aceștia să aibă parte de o căsnicie frumoasă și trainică.
- O altă tradiție de Mucenici spune că trebuie să pornești simbolic plugul. Este sărbătoarea consacrată a agricultorilor, iar scoaterea plugului afară simbolizează deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară și a muncilor câmpului, specifice anotimpului călduros.
- O veche tradiție spune că tot ce este semănat în această zi o să rodească de 40 de ori mai mult.
- Ziua celor 40 de Mucenici este și un prilej de a afla prognoza meteo. Se spune că dacă plouă în această zi, atunci și în ziua de Paște va ploua. Dacă tună, atunci va fi o vară prielnică tuturor culturilor. Dacă noaptea dinaintea zilei de Mucenici va îngheța, atunci se spune că va fi o toamnă lungă.
Există și interdicții specifice legate de această sărbătoare:
- Nu este recomandat să dai sau să ceri bani împrumut în această zi, deoarece ar putea atrage ghinionul asupra ta în cursul anului.
- Se spune că este de evitat efectuarea de treburi în gospodărie sau în casă în ziua de 9 martie, pentru a evita problemele și ghinioanele în viitor.
- Este important să eviți conflictele și certurile în această zi, deoarece se consideră că ar putea atrage relele asupra ta.
- Cine nu respectă sărbătoarea, se spune că va fi bolnav pentru 40 de zile, numărul mucenicilor sărbătoriți.