Ultimele stiri

Pensiile urmașilor persoanelor persecutate etnic, în atenția ministrului Finanțelor, în an electoral – Stelian Ion anunță că a depus două sesizări în legătură cu refuzul Guvernului de a aplica legea

Sursă foto: arhivă

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a discutat aspectul plății pensiilor urmașilor persoanelor persecutate etnic. El consideră că beneficiarilor li s-a făcut „o nedreptate” pe care își propune să o îndrepte anul acesta. Și președintele USR Constanța, Stelian Ion, a anunțat că a depus două sesizări în legătură cu refuzul Guvernului de a aplica Legea 154/2021.

Marcel Boloș a declarat marți seară, la Realitatea Plus, că beneficiarilor Legii 154/2021 li s-a făcut „o nedreptate” și că își propune să o îndrepte anul acesta.

La prima rectificare bugetară o să propunem modificarea acestei nedreptăți. Dacă coaliția de guvernare va fi de acord va fi de acord o vom pune în aplicare”, a declarat ministrul Finanțelor, care a adăugat că impactul bugetar este mare și direct din cauza numărului mare de beneficiari, aproximativ 200.000 de euro.

Stelian Ion a depus sesizări la Avocatul Poporului și la CNCD

Președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion, a anunțat luni, 26 februarie, că a depus la Avocatul Poporului și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sesizări în legătură cu refuzul Guvernului de a aplica legea 154/2021.

Este vorba de amânarea de la an la an a acordării indemnizațiilor legale pentru urmașii persoanelor deportate, persecutate, strămutate în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial pe motive etnice.

Împreună cu colegul meu, senatorul Remus Negoi, și cu reprezentanți ai Asociației Urmașilor Deportaților Dobrogea, în curs de înființare, solicităm, în numele a zeci de mii de beneficiari ai legii 154/2021, să nu se mai proroge drepturile stabilite prin lege.

În Camera Deputaților, am depus un nou amendament pentru intrarea vigoare a acestei legi din acest an, din luna iulie.
Urmașii persoanelor deportate și persecutate pe motive etnice au ajuns bătaia de joc a statului român, pe lângă faptul că părinții lor au avut de suferit în acea perioadă, au avut condiții foarte grele de viață și unii au și murit atunci”, a declarat Stelian Ion.

Președintele USR Constanța a mai precizat că este al treilea an consecutiv în care statul statul român, prin reprezentanții săi din Guvern și Parlament, își bate joc de acești oameni.

Recent, premierul Ciolacu spunea, într-un interviu televizat, că nu știe de această lege. Este inacceptabil să voteze o astfel de lege și să spună după aceea că nu știe nici că s-a dat această lege, nici că au prorogat-o de trei ori. Vom ajunge și la premierul Ciolacu, să-i reamintim de legea pe care a votat-o în Parlament și pe care o blochează de la Guvern.

Așteptăm răspunsurile de la Avocatul Poporului și de la CNCD. Cert este că nu vom renunța să solicităm aceste drepturi. Vom merge mai departe și la CCR. Și sunt convins că, dacă nu se va găsi un răspuns pozitiv în țară pe acest subiect, se va merge inclusiv la CEDO.

Urmașii persoanelor persecutate pe motive etnice sunt hotărâți să meargă mai departe și îi vom sprijini!”, a mai transmis Stelian Ion.

O nouă amânare pentru 1 ianuarie 2025

Statul Român a decis în anul 1999 să acorde anumite drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România, în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945. În 2021, și copiii acestor persoane au primit şi ei aceste drepturi, doar că statul nu mai are bani.

Prin OG 105/1999, Guvernul României a decis să acorde persoanei care a fost deportată în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, a fost privată de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, a fost refugiată, expulzată sau strămutată în altă localitate, a făcut parte din detașamentele de muncă forțată, a fost supraviețuitoare a trenului morții, este soțul sau soția persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, dacă ulterior nu s-a recăsătorit sau a fost evacuată din locuința pe care o deținea, anumite drepturi.

Apoi, în anul 2021 Parlamentul României a adoptat Legea nr. 154, prin care și copiii persoanelor persecutate pe motive etnice să beneficieze de aceste drepturi. Dispozițiile urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, iar beneficiarii ar fi trebuit să primească, în medie, suma de 780 de lei lunar. Dar nu a fost așa, iar termenul de intrare în vigoare a fost prorogat pentru ianuarie 2023. Nici de data aceasta nu s-a întâmplat nimic deoarece Guvernul a decis să proroge aplicarea legii pentru 1 ianuarie 2024. Bătaia de joc la adresa acestora continuă şi cu noul proiect privind noile măsuri fiscal şi bugetare.

În prevederilor Articolului XXIII din proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale și bugetare, articolul propune o nouă amânare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, a drepturilor stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) și g) din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru copiii prevăzuți la art. 3^1 alin. (1) din aceeași ordonanță.

Alte articole

02 oct. 2023 7.46 pm

Pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei vor primi, de la jumătatea lunii octombrie, a doua tranşă  de ajutor financiar din acest an de la Guvern. Anunţul a fost făcut astăzi, de către premierul…

02 nov. 2021 12.56 pm

  Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a fost ales marți, președinte interimar al Camerei Deputaţilor, cu ajutorul voturilor de la UDMR, minorităţi şi AUR. PNL s-a abţinut la vot.…

03 nov. 2022 3.37 pm

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene și-a amânat întâlnirile cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Custodele Coroanei,…

22 iun. 2023 3.49 pm

Pentru prima dată în România, reprezentanții USR Diana Buzoianu, Claudiu Mureșan, Raoul Trifan şi Aurel Oprinoiu, alături de senatorul USR de Constanța Remus Negoi, au inițiat un proiect de lege…

09 dec. 2020 2.25 pm

  Se văd efectele după alegerile parlamentare de zilele trecute. După ce liderul Pro România, Victor Ponta, sugera duminică noapte, retragerea din viața politică și implicit de la conducerea…

24 feb. 2022 11.23 am

  Ministerul de Externe a convocat „celula de criză interinstituțională pentru sprijinirea și acordarea de asistență consulară cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean”, se…