Ultimele stiri

Pensiile urmașilor persoanelor persecutate etnic, în atenția ministrului Finanțelor, în an electoral – Stelian Ion anunță că a depus două sesizări în legătură cu refuzul Guvernului de a aplica legea

Sursă foto: arhivă

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a discutat aspectul plății pensiilor urmașilor persoanelor persecutate etnic. El consideră că beneficiarilor li s-a făcut „o nedreptate” pe care își propune să o îndrepte anul acesta. Și președintele USR Constanța, Stelian Ion, a anunțat că a depus două sesizări în legătură cu refuzul Guvernului de a aplica Legea 154/2021.

Marcel Boloș a declarat marți seară, la Realitatea Plus, că beneficiarilor Legii 154/2021 li s-a făcut „o nedreptate” și că își propune să o îndrepte anul acesta.

La prima rectificare bugetară o să propunem modificarea acestei nedreptăți. Dacă coaliția de guvernare va fi de acord va fi de acord o vom pune în aplicare”, a declarat ministrul Finanțelor, care a adăugat că impactul bugetar este mare și direct din cauza numărului mare de beneficiari, aproximativ 200.000 de euro.

Stelian Ion a depus sesizări la Avocatul Poporului și la CNCD

Președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion, a anunțat luni, 26 februarie, că a depus la Avocatul Poporului și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sesizări în legătură cu refuzul Guvernului de a aplica legea 154/2021.

Este vorba de amânarea de la an la an a acordării indemnizațiilor legale pentru urmașii persoanelor deportate, persecutate, strămutate în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial pe motive etnice.

Împreună cu colegul meu, senatorul Remus Negoi, și cu reprezentanți ai Asociației Urmașilor Deportaților Dobrogea, în curs de înființare, solicităm, în numele a zeci de mii de beneficiari ai legii 154/2021, să nu se mai proroge drepturile stabilite prin lege.

În Camera Deputaților, am depus un nou amendament pentru intrarea vigoare a acestei legi din acest an, din luna iulie.
Urmașii persoanelor deportate și persecutate pe motive etnice au ajuns bătaia de joc a statului român, pe lângă faptul că părinții lor au avut de suferit în acea perioadă, au avut condiții foarte grele de viață și unii au și murit atunci”, a declarat Stelian Ion.

Președintele USR Constanța a mai precizat că este al treilea an consecutiv în care statul statul român, prin reprezentanții săi din Guvern și Parlament, își bate joc de acești oameni.

Recent, premierul Ciolacu spunea, într-un interviu televizat, că nu știe de această lege. Este inacceptabil să voteze o astfel de lege și să spună după aceea că nu știe nici că s-a dat această lege, nici că au prorogat-o de trei ori. Vom ajunge și la premierul Ciolacu, să-i reamintim de legea pe care a votat-o în Parlament și pe care o blochează de la Guvern.

Așteptăm răspunsurile de la Avocatul Poporului și de la CNCD. Cert este că nu vom renunța să solicităm aceste drepturi. Vom merge mai departe și la CCR. Și sunt convins că, dacă nu se va găsi un răspuns pozitiv în țară pe acest subiect, se va merge inclusiv la CEDO.

Urmașii persoanelor persecutate pe motive etnice sunt hotărâți să meargă mai departe și îi vom sprijini!”, a mai transmis Stelian Ion.

O nouă amânare pentru 1 ianuarie 2025

Statul Român a decis în anul 1999 să acorde anumite drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România, în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945. În 2021, și copiii acestor persoane au primit şi ei aceste drepturi, doar că statul nu mai are bani.

Prin OG 105/1999, Guvernul României a decis să acorde persoanei care a fost deportată în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, a fost privată de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, a fost refugiată, expulzată sau strămutată în altă localitate, a făcut parte din detașamentele de muncă forțată, a fost supraviețuitoare a trenului morții, este soțul sau soția persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, dacă ulterior nu s-a recăsătorit sau a fost evacuată din locuința pe care o deținea, anumite drepturi.

Apoi, în anul 2021 Parlamentul României a adoptat Legea nr. 154, prin care și copiii persoanelor persecutate pe motive etnice să beneficieze de aceste drepturi. Dispozițiile urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, iar beneficiarii ar fi trebuit să primească, în medie, suma de 780 de lei lunar. Dar nu a fost așa, iar termenul de intrare în vigoare a fost prorogat pentru ianuarie 2023. Nici de data aceasta nu s-a întâmplat nimic deoarece Guvernul a decis să proroge aplicarea legii pentru 1 ianuarie 2024. Bătaia de joc la adresa acestora continuă şi cu noul proiect privind noile măsuri fiscal şi bugetare.

În prevederilor Articolului XXIII din proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale și bugetare, articolul propune o nouă amânare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, a drepturilor stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) și g) din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru copiii prevăzuți la art. 3^1 alin. (1) din aceeași ordonanță.

Alte articole

10 dec. 2023 10.45 am

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, printr-o postare pe Facebook că Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor…

10 feb. 2025 3.37 pm

Crin Antonescu a declarat, luni, că decizia președintelui Klaus Iohannis de a demisiona este una înțeleaptă și contribuie la evitarea unei crize politice care ar fi putut afecta stabilitatea țării.…

17 dec. 2024 1.31 pm

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ilie Bolojan, a declarat că PNL nu a luat o decizie dacă îl va susţine pe primarul Capitalei, Nicuşor Dan, la alegerile prezidenţiale, dar a precizat…

19 apr. 2024 3.15 pm

Deputatul Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Constanța, a transmis alegătorilor un mesaj, îndemnându-i să iasă masiv la vot în 9 iunie și să își pună încrederea…

20 aug. 2024 10.29 am

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, face apel către pensionarii care consideră că sunt nedreptăţiţi de deciziile emise în urma recalculării pensiilor să se adreseze caselor teritoriale de…

18 feb. 2025 1.54 pm

În cadrul unei întâlniri anuale cu șefii misiunilor diplomatice, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis un mesaj clar despre stabilitatea țării, consolidarea democrației…