Ultimele stiri

Belonging NATO

Sursă foto: Telegram / ДСНС України (State Emergency Service of Ukraine )

Motto: Poate nu pare, dar ne șade bine împreună.

Doctor Dolittle, film artistic lansat în anul 1998

Scriu acest articol azi,10 februarie 2024, în Tulcea, după ce pe parcursul nopții am primit trei mesaje de la Ro-Alert despre pericolul căderii unor obiecte din aer, îndemnându-ne să ne adăpostim, iar dinspre Ismail se vedeau lumini puternice și se auzeau zgomotele unor explozii pe măsură.

Cuvântul ”belonging” din titlul acestui articol l-am preluat din cartea ”Belonging- străvechiul cod al lui împreună” scrisă de Owen Eastwood, Editura Publica, 2021, București. Autorul este recunoscut pe plan internațional pentru performanțele pe care le-a avut cu echipele și grupurile de elită pe care le-a îndrumat. Se face referire la: echipa de fotbal a Angliei antrenată de Gareth Southgate, Comandamentul NATO, echipa de crichet a Africii de Sud, echipa olimpică britanică,echipe de leadership din companii mari.
În capitolul 1.3 intitulat ”nevoia primară de apartenență” Owen Eastwood afirmă ”Din timpurile în care înaintașii noștri umani au părăsit pădurile pentru a trăi pe pajiști și pășuni, cel mai mare determinant al supraviețuirii individuale a fost dacă aparțineai sau nu unui grup puternic”(p.29).

Am lăsat aceste rânduri aici, inspirat fiind de controversele care au apărut în mass-media în legătură cu declarația Șefului Statului Major al Apărării referitoare la necesitatea pregătirii populației pentru un eventual război, precum și la nevoia de actualizare a legilor care ar trebuie să refacă rezerva Armatei. Nu trebuie să ne mire faptul că această declarație a fost interpretată speculativ, în sensul unei amenințări cu iminența unui război, dat fiind faptul că România este situată in ”lunca inundabilă” a Rusiei, o țară cu aură de ”bully”, care în perioada secolelor XVIII-XX ne-a invadat de nu mai puțin de 12 ori( sursa: cartea ”12 invazii rusești în România:, autor Nicolae I. Arnăutu). În declarația sa generalul Vlad Gheorghiță a mai făcut referire și la necesitatea dezvoltării unei producții proprii de armament pentru dotarea Armatei. Regândirea serviciului militar pe bază de voluntariat a fost o altă problemă abordată de Seful Statului Major al Apărării.

”Ne aflăm sub protecția celei mai puternice alianțe militare care a existat vreodată” a fost răspunsul politicienilor la această situație creată, în cel mai electoral an, în urma declarației generalului Vlad Gheorghiță. România beneficiază în momentul de față de cele mai puternice garanții de securitate pe care le-am avut vreodată în istoria noastră. NATO este pentru România ca o centură de siguranță, ceea ce ne dovedește că aderarea la această alianță a fost una dintre cele mai inteligente decizii strategice luate după evenimentele din 1989.

Dar. Este un mare dar. A fi membru într-o alianță presupune să ai capabilități militare compatibile cu ceilalți membri ai alianței. Nimeni nu te apără gratis, trebuie să investești în tehnică militară. Este ca și cum vrei să mergi la pescuit cu prietenii, dar vrei să folosești doar undițele lor.Am făcut această precizare pentru a combate hateri care răspândesc vești conform cărora am fost primiți în NATO doar pentru a cumpăra armament de la producătorii occidentali.Iar pentru a cumpăra armament trebuie să ai capital suficient. Napoleon fiind întrebat ce-i trebuie pentru a duce o campanie reușită a răspuns sec ”Bani, bani, bani!” Procentul de 2,5% din PIB pe care ne-am angajat să-l alocăm pentru a înzestra armata este în concordanța cu cerințele Alianței.

Președintele Dwight Eisenhower afirma într-un discurs(1953) referitor la cursa înarmării că ”orice pușcă asamblată, fiecare proiectil aruncat reprezintă, în cele din urmă, un furt de la cei cărora le este foame și nu sunt hrăniți, de la cei cărora le este frig și nu sunt îmbrăcați”. Acest ”furt” este total justificat când ai un vecin cu veleități imperialiste, gata oricând să facă harcea-parcea dreptul internațional.

Belonging NATO este ”crystal clear” ne dă o stare de confort și liniște în acest peisaj tulbure din imediata noastră vecinătate, unde la doi pași avem un război, denumit eufemistic de către agresor ”operațiune specială”.