Președintele Klaus Iohannis şi-a exprimat opinia în legătură cu stagiul militar obligatoriu într-o întâlnire informală cu jurnaliștii la Strasbourg. El a menționat că a făcut parte din generația care a fost obligată să facă armata și că nu consideră această experiență drept un lucru grozav. Mai departe, a subliniat că, în prezent, reintroducerea stagiului militar obligatoriu nu este fezabilă, afirmând că România nu este pregătită pentru așa ceva.
Nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generaţie care a fost obligată să facă Armata. Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”, a declarat preşedintele.
Pe de altă parte, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a clarificat că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă și nu se poartă nicio discuție în acest sens. El a explicat că Armata română a înregistrat o scădere semnificativă a personalului, de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000, și că este necesară pregătirea unor rezerve. Cu toate acestea, acest lucru se va realiza prin intermediul militarii voluntari, cu un proiect care vizează persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.
Ministrul a subliniat că se discută despre existența unui serviciu militar voluntar pentru a satisface nevoia de rezervă pentru Armata. Proiectul prevede un stagiu militar de câteva luni pentru persoanele cu vârste între 18 și 35 de ani, însă detalii precise în legătură cu acest plan încă sunt în curs de discuție.
Dezbaterea privind stagiul militar a fost reluată după ce șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a exprimat dorința de a introduce un serviciu militar voluntar, care să fie deschis tinerilor între 18 și 35 de ani care doresc să se alăture armatei: Şeful Statului Major al Apărării: Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar. Vizăm segmentul 18-35 de ani