Ultimele stiri

Guvernul anunţă că vor creşte salariile din Sănătate cu 15%. SANITAS: Programul protestelor rămâne valabil

Sursă foto: Sanitas Constanţa

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, joi la Palatul Victoria, o rundă de consultări cu o delegaţie de reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas, iar, în urma discuţiilor, s-a convenit asupra ajustării schemelor de personal şi deblocării de posturi în urma unei evaluări a necesarului de personal, cu prioritate în spitalele universitare şi în centrele spitaliceşti judeţene cele mai aglomerate, anunţă Guvernul, într-un comunicat de presă.

La consultări au participat, de asemenea, viceprim-ministrul Marian Neacşu, consilierii de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Carmen Orban şi Minel Ivaşcu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, şi secretarul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Această evaluare va figura, de altfel, pe agenda unei noi întâlniri ce va avea loc săptămâna viitoare şi la care vor fi invitaţi manageri de spitale şi ai centrelor spitaliceşti judeţene, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi al ministerelor cu atribuţii în această direcţie.

În ceea ce priveşte revendicările salariale, a existat un acord asupra unei creşteri a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar, majorare care ar urma să fie implementată în prima jumătate a acestui an, mai indică sursa citată.

SANITAS: Programul protestelor rămâne valabil

Reprezentanţii Federaţiei SANITAS au transmis, joi seară, după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Muncii, că s-au convenit o serie de pncte, dar programul protestelor va continua, până când revendicările vor fi îndeplinite.

Discuţiile cu partea guvernamentală au vizat atât principalele revendicări ale Federaţiei SANITAS privind salarizarea personalului din Sănătate şi Asistenţă socială şi deficitul de personal, cât şi alte probleme cu care se confruntă cele două sisteme”, a transmis, joi seară SANITAS, într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii prezintă lista punctelor convenite:

1. O creştere cu 20% a fondului de salarii astfel încât toţi salariaţii din SĂNĂTATE să beneficieze în anul 2024 de o creştere salarială medie de 20%. Cele 20 de procente acceptate pentru sistemul sanitar se vor acorda în două tranşe în prima jumătate a anului 2024.

2. O creştere de 20% a salariilor personalului de specialitate şi a celui de îngrijire din Asistenţa socială.

3. O evaluare a necesarului de personal în sistemul public de sănătate, urmată de ajustarea schemelor de personal şi deblocarea posturilor, cu prioritate în instituţiile spitaliceşti cu adresabilitate foarte mare.

4. Demararea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă Asistenţă socială.

”Toate aceste oferte agreate vor fi definitivate în grupuri de lucru care vor avea loc săptămâna viitoare. Oferta guvernamentală a fost examinată astăzi în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului Naţional Sanitas.

Membrii Consiliului au apreciat propunerile Guvernului ca un răspuns pozitiv la revendicările federaţiei; în consecinţă au convenit continuarea dialogului pentru a da posibilitatea guvernanţilor să transpună într-un act reglementativ toate înţelegerile convenite astăzi”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia anunţă, însă, că, până la apariţia actului normativ, programul protestelor SANITAS rămâne valabil, pentru ca punctele negociate să fie puse în practică în totalitate.

Alte articole

23 iun. 2024 10.13 am

Un cod galben de căldură şi disconfort termic ridicat este valabil astăzi pentru Banat, sudul Transilvaniei şi centrul Moldovei, unde valul de căldură se va menţine, dar va diminua ca intensitate…

27 mai 2023 3.16 pm

Un studiu realizat de către The Harris Poll pentru Nationwide Children’s Hospital pe 2035 adulți americani a constat că jumătate dintre părinții cu copii cu vârste sub 18 ani consideră că…

04 nov. 2023 12.21 pm

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit și ridicat 481 de metri de plase tip setcă și 83 kg de pește, diferite specii. Vineri, 3 noiembrie, polițiștii de frontieră…

12 feb. 2024 3.43 pm

În cursul zilei de astăzi, pompierii tulceni au fost solicitați să intervină pentru salvarea unui cățel căzut într-o groapă adâncă de aproximativ 30 m, în localitatea Mineri, județul Tulcea.…

01 dec. 2023 5.55 pm

PSD și PNL au stabilit data la care vor avea loc alegerile locale din 2024. Pentru parlamentare și prezidențiale încă se duc negocieri. Alegerile locale vor avea loc în 29 septembrie 2024, conform…

17 apr. 2024 9.36 am

Judecătoria Sectorului 4 este aşteptată să se pronunţe miercuri în legătură cu cererea de liberare condiţionată formulată de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Primul termen în dosar…