Ultimele stiri

Tipul de antibiotice care vor fi eliberate în farmacii fără prescripţie pentru 48 de ore

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că dintre cele 82 de antibiotice incluse în anexa ordinului care vizează diminuarea consumului excesiv al acestora doar 20 vor putea fi eliberate în farmacii, în regim de urgenţă, pentru 48 de ore.

Adriana Pistol a precizat că antibioticele care vor fi eliberate pentru situaţii de urgenţă, pentru 48 de ore, sunt cele de primă intenţie, care pot duce cel mai puţin la rezistenţa antimicrobiană.

Problema rezistenţei la antibiotice reprezintă o mare problemă de sănătate publică. Mulţi dintre specialiştii de sănătate publică o consideră, dacă nu vom interveni, că va produce viitoarea pandemie.

Prin urmare, acest ordin al ministrului Sănătăţii nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator. Pe sistemul spitalicesc acest lucru este posibil având date de la Casa Naţională de Sănătate. Nu face altceva decât să impună o raportare a antibioticelor eliberate pe coduri de boală, ca să înţelegem de ce este nevoie şi pentru ce tip de îmbolnăvire sunt utilizate aceste antibiotice. Raportarea este uzitată, nu este nimic nou pentru farmaciile care eliberează aceste antibiotice. Termenul de implementare a acestei raportări pentru setarea softurilor deja existente în fiecare farmacie este de 60 de zile şi, în plus, acest ordin mai aduce după sine şi posibilitatea ca farmacistul, într-o situaţie de urgenţă în care ne aflăm, în weekend, în zilele libere legale, pacientul să aibă o nevoie posibilă, urgentă pentru un tratament cu antibiotice, să poată decide dacă îi oferă pentru 48 de ore un antibiotic”, a mai afirmat Adriana Pistol, citată de news.ro.

Ea a adăugat că nu poate fi eliberat orice antibiotic, ci doar 20 de produse din cele peste 80 aflate în anexa ordinului.

Dacă până acum era posibil pentru situaţii de urgenţă să se elibereze orice tip de antibiotic, acum există o listă restrânsă de numai 20 de produse. Nu toate antibioticele dintre cele 82 existente în anexa Ordinului pot fi eliberate pentru 48 de ore. Doar 20 dintre acestea. Numai din prima linie. Dacă se impune un alt fel de tratament, cu un alt antibiotic, recomandăm pacienţilor şi farmaciştilor să îndrume pacientul către unităţile sanitare în vederea tratamentului.

Prin acest ordin, ca să clarificăm ceea ce se spune, există un model de reţetă. Nu este nevoie de a folosi cine ştie ce tipizat, formular. Ceea ce este cel mai important este ca pe reţetele pe care le avem astăzi la îndemână, ca medici, să trecem informaţiile care sunt solicitate în acel model despre antibioticele pe care le prescrie, respectiv codul de boală, durata administrării şi aşa mai departe. Pentru eliberarea în regim de urgenţă vreau să vă comunic că există o procedură care a fost elaborată de Colegiul Farmaciştilor şi pe care farmaciştii o cunosc, antibioticele nefiind singurele medicamente care se eliberează în regim de urgenţă şi care nu s-a schimbat cu nimic, poate fi aplicată ca pentru celelalte medicamente”, a explicat secretarul de stat.

Ea a mai fost întrebată ce părere are despre afirmaţiile farmaciştilor care susţin că acest ordin ar putea pune în pericol bolnavii deoarece, dacă un antibiotic se eliberează pentru 48 de ore şi vine un pacient vineri seara, duminică seara ar putea să rămână fără tratament şi în acest mod apare rezistenţa la antibiotice.

Întâi de toate, ce se eliberează pentru 48 de ore sunt antibiotice de primă intenţie: tetraciclina, ampicilina, biseptol. Aţi mai auzit de medicamentele astea? Vă aduceţi aminte din copilărie? Nu sună ca cele pe care le utilizăm acum într-o cantitate foarte mare. În această situaţie, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană. Asta este o parte a răspunsului. A doua parte a răspunsului: dacă pacientul în continuare nu se simte bine, el trebuie să ajungă la medic. Poate să rămână duminică seara, dar luni dimineaţă ar trebui să ajungă la medic, pentru că pacientul, ca şi farmacistul bănuieşte în momentul în care i-a eliberat în situaţii de urgenţă, bănuieşte, pe baza simptomelor pe care persoana respectivă le are, că ar putea fi diagnosticul X, Y, administrează acest antibiotic, dar certitudinea o vom avea numai dacă mergem la consult a doua zi”, a mai declarat Adriana Pistol, potrivit sursei citate.

Alte articole

12 oct. 2023 10.25 am

O altă dronă din conflictul din Ucraina a ajuns pe teritoriul României, în Deltă. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că, vineri dimineață, în jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat…

22 feb. 2024 4.19 pm

Tatăl tânărului decedat în urma accidentului provocat de Vlad Pascu a declarat că judecătoarea care ar trebui să soluționeze acest dosar l-a întrebat dacă fiul său este în sala de judecată…

15 apr. 2024 7.18 pm

Fermierii din mai multe județe din țară au participat luni după-amiază la proteste spontane, exprimându-și nemulțumirea față de folosirea sistemelor antigrindină și susținând că aceste…

10 feb. 2021 3.38 pm

  Administraţia Naţională de Meteorolgie a emis miecuri, un cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, polei și răcire accentuată, începând de joi, 11 februarie, ora 12:00 până…

29 nov. 2022 4.00 pm

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unui inculpat, președinte al unui…

22 apr. 2024 11.28 am

Un tânăr în vârstă de 25 de ani, aflat la volanul unui microbuz, a fost împușcat de polițiști după ce nu a oprit la semnalele acestora și a încercat să forțeze un baraj al Poliției. Incidentul…