Ultimele stiri

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. 165 de ani de la Mica Unire

Sursă foto: playtech.ro

Astăzi, 24 ianuarie 2024, se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Evenimentul din 1859 a rămas în istorie ca „Mica Unire”, pentru a-l deosebi de Unirea de la 1 Decembrie 1918.

În urmă cu 165 de ani, românii din Ţara Românească şi Moldova îşi alegeau pentru prima dată domnitorul. La 24 ianuarie 1859, candidaţii munteni au decis să se retragă, iar în fruntea Ţării Româneşti a fost ales domnitorul Moldovei. În ciuda opoziţiei a trei imperii, românii au hotărât să formeze o singură ţară.

Prin această tactică a faptului împlinit, hotărârea politicienilor români sfida decizia Marilor Puteri. Acestea ceruseră ca Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, adică cele două ţări să aibă instituţii similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casaţie, comună, la Focşani. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova şi Ţara Românească au devenit un singur stat. Peste doi ani, administraţia lui Cuza unifica instituţiile, iar Unirea devenea una reală.

Semnificația zilei de 24 ianuarie

Ziua de 24 ianuarie este una foarte importantă, din punct de vedere al istoriei României. În urmă cu 165 de ani, Alexandru Ioan Cuza a reușit să formeze un singur stat, prin unirea Moldovei cu Țara Românească. Acest lucru a fost numit Mica Unire.

Datorită evenimentului care a marcat o nouă etapă a țării noastre, ziua de 24 ianuarie este considerată sărbătoare legală, conform unei hotărâri din 2014.

Pe data de 2 iunie 2014, Senatul a doptat proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională.

Apoi, pe 3 decembrie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea nr. 171/2014, potrivit căreia autorităţile administraţiei publice locale și centrale pot organiza diferite evenimente și manifestări cultural-artistice pentru a cinsti Ziua Unirii Principatelor Române.

Pe data de 16 decembrie 2014, Traian Băsescu a semnat Decretul nr.901 privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare naţională, publicat în Monitorul Oficial nr. 922/18 decembrie 2014.

Ziua de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire) a fost declarată sărbătoare legală nelucrătoare pe data de 6 septembrie 2016.

Lucruri mai puțin cunoscute despre „Mica Unire”

Înainte de „Mica Unire”, dincolo de etnie și limbă, au fost puțin afinități între Moldova și Muntenia. Se spunea că erau două lumi total diferite și că trăiesc separat sau au tradiții și obiceiuri diferite.

De asemenea, Unirea a fost rezultatul unui joc între Marile Puteri. Austria se opunea Unirii, deoarece ideea era susținută de Franța, iar Prusia susținea Unirea, pentru că în acest mod se opuneau Austriei.

Atunci când Alexandru Ioan Cuza a fost ales de către popor, a fost considerat o opțiune favorabilă pentru mulți, deoarece provenea din rândul boierilor.

Tradiții și obiceiuri de „Mica Unire”

În majoritatea localităților din România sunt respectate o serie de obiceiuri și tradiții pe data de 24 ianuarie, pentru a aminti de Mica Unire. De exemplu, în deschiderea mai multor evenimente organizate în această zi se cântă imnul național.

De asemenea, oamenii de la sate se îmbracă în costume populare și se plimbă pe ulițele din sat cu torțe în mâini. Mai târziu, se formează o horă mare chiar în mijlocul satului. Totodată, la biserici se țin slujbe pentru a-i comemora pe cei cărora e datorăm unire.

Alte articole

29 nov. 2023 3.42 pm

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea privind sistemul public de pensii. Noua lege prevede creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie…

01 apr. 2022 11.47 am

  79,8% este gradul de ocupare în centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări, după cum a informat, vineri, Ministerul Afacerilor Interne. „În ultimele 24 de ore, niciun…

27 dec. 2023 7.53 pm

Incendiul devastator de la Ferma Dacilor a șocat o țară întreagă. Opt persoane și-au pierdut viața în iadul de flăcări, iar mai multe familii au fost distruse. Printre acestea se numără și…

18 mart. 2022 2.17 pm

  Un militar în vârstă de 30 de ani a fost accidentat mortal de un tanc, vineri, în cadrul unui exercițiu din Poligonul Smârdan, din Galați. Militarul avea 35 ani, era angajat al MApN din…

13 oct. 2023 2.39 pm

În data de 12.10, în jurul orei 11:00, s-a produs o situație de urgență generată de producerea unui accident naval, pe raza localității Mila 23, comuna Crișan. Conform planului de intervenție,…

10 nov. 2022 12.57 pm

ANAF organizează, în perioada imediat următoare, licitații publice pentru vânzarea de obiecte din metale și/sau pietre prețioase care au un preț cumulat de pornire a licitațiilor de aproape două…