Tensiunile continuă pentru a şaptea zi de proteste, iar manifestanţii ameninţă să blocheze mai multe oraşe din ţară. Luni seară, transportatorii şi agricultorii şi-au mutat protestul de pe Aurel Vlaicu în port. Protestatarii au blocat mai multe intrări în Portul Constanţa, Porţile 7 şi 9, cu peste 100 de camioane şi autoturisme.
Şi traficul de pe Şoseaua Mangaliei a fost complet paralizat.
Blocăm absolut tot ce se poate bloca. Ne pun piedici jandarmii, dar noi facem tot posibilul să punem cât mai mult în dificultate traficul”, a declarat un protestatar, pentru observatonews.ro.
Cei mai afectaţi au fost unii angajaţi din port care au vrut să plece acasă, deoarece îşi terminaseră programul de lucru, dar nu o puteau face pentru că totul era blocat.
Mâine (nr-astăzi, 16 ianuarie) vine toată zona Ialomiţa. Vine Tulcea! Toţi o să vină. Dimineaţa, la ora şase, am blocat toate intrările în judeţul Constanţa”, a spus un alt protestatar.
Între timp, negocierile de la Guvern au eşuat. Transportatorii au cerut plafonarea RCA la 5.000 de lei, scurtarea timpilor de trecere a frontierei, mutarea cântarelor pentru marfă mai departe de vami, alocaţii de hrană şi cazare şi recuperarea accizei pe motorină. La rândul lor, fermierii au solicitat acordarea subvenţiilor pe 2023 până în luna februarie, compensaţii pentru perturbarea pieţei grânelor în contextul importurilor din Ucraina şi credite bancare avantajoase.

Premierul Marcel Ciolacu admite că tarifele plătite de companiile de transport pentru poliţele de răspundere civilă obligatorie (RCA) sunt foarte mari, spunând că s-a ajuns ca unii transportatori să plătească 18.000-19.000 de lei pentru asigurarea camioanelor implicate în incidente în trafic. Ciolacu susţine că, pe de altă parte, România nu îşi permite plafonarea tarifelor la asigurări la preţuri pe care piaţa nu le poate suporta.
Ciolacu a făcut şi o propunere legată de acciza impusă de stat pentru motorină şi prevăzută în PNRR:
Am discutat cu Ministerul de Finanţe, cred că este posibil ca jumătate din noua acciză pe care am introdus-o la motorină că o putem întoarce la transportatori şi distribuitori, ca şi subvenţie”.
El a menţionat că nu se poate renunţa la noua acciză, ea fiind asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Este nepotrivit şi nefiresc, acum când Comisia Europeană ne monitorizează în mod direct, noi să adoptăm măsuri care sunt de natură să încurajeze evaziunea fiscal”, a declarat Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.
Se protestează împotriva demonilor fara post și rugăciune!? E, așa cava nu am mai auzit. Unde sunt preoții din toată țara, clopotele de ce nu bat? Domnul Hristos a cerut că bisericile sa nu se închidă. Maica Domnului a cerut grupuri de rugăciune continua. Cică 80 de procente suntem Creștini! Nu, nici două procente nu exista in corporația numita Romania. Noi doar credem că crede. La proteste împotriva lui satan fară Dumnezeu, este exact a sta cu spatele la Dumnezeu, chiar ne-a spus Tatal acest fapt. Trezire și Unire, cere Domnul Hristos.
Comments are closed.