Ultimele stiri

GUVERNUL NEPĂSĂRII. Umiliţi de statul român, unii beneficiari ai Legii 154/2021 şi-au strigat disperarea în stradă. La Constanţa nu a ieşit nimeni să le asculte nemulţumirile

Sursă foto: arhivă

Anul 2024 a început cu aceleaşi lupte date de beneficiarii Legii 154/2021, ce prevede o indemnizație pentru calitatea de urmași ai persoanelor persecutate din motive politice, precum și ai persoanelor deportate în străinătate.

O luptă inegală căci oamenii se lovesc de un zid al nepăsării. Guvernul îi aude, dar nu-i bagă în seamă. Nu mai sunt bani pentru cele câteva zeci de mii de suflete care au ajuns să-şi „cerşească” drepturile la poarta unui stat mult prea lacom. Mulţi dintre ei sunt bolnavi şi au suferit mult la viaţa lor. Dar suferinţa lor nu-i mai înduplecă pe guvernanţii preocupaţi acum să-şi paveze drumul către electorale.

Statul le-a întins o mână plină de promisiuni, pe care şi-a retras-o, însă, foarte repede. Este a treia amânare a plăţii indemnizaţiilor pentru românii refugiaţi în 1940.

Sătui, însă, de atâta bătaie de joc, oamenii au decis să iasă în stradă. Poate doar aşa vor reuşi să-şi primească drepturile. De ieri, au început proteste în toată ţara. În faţa prefecturilor din mai multe oraşe, urmaşi ai românilor expulzaţi şi-au strigat nemulţumirile. Proteste au fost, ieri, la Constanţa, Tulcea, la Braşov, Sfântu Gheorghe, Maramureş, Oradea şi Timişoara.

Cei mai mulţi protestatari au fost la Constanţa, unde sunt, de altfel, şi cei mai mulţi beneficiari, în jur de 30.000. Oamenii spun că vor continua să iasă în stradă până când cineva le va face dreptate.

La Tulcea, grupul de tulceni care au pichetat Primăria Tulcea, precum și Prefectura Tulcea, au fost primiți în audiență la prefect. Oamenii spun că prefectul le-a oferit apă şi ceai şi le-a ascultat nemulţumirile. Prefectul județului Tulcea a anunţat că, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului pe plan local, se va adresa Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru a solicita clarificări, respectiv soluționarea doleanțelor.

La Constanţa, frigul de afară i-a făcut pe reprezentanţii Guvernului în municipiu să nu părăsească căldurica din birouri. Astfel că cei care au protestat au făcut-o în linişte, cu jandarmii lângă ei, pentru Cel de Sus. Pe grupul de Facebook creat pentru beneficiarii Legii 154/2021, protestatarii au povestit că nu a ieșit nimeni, însă câţiva au fost primiţi de un consilier şi au fost depuse petiții către guvern înregistrate și parafate. „Acum așteptăm răspuns”, se arată într-un comentariu.

O nouă amânare pentru 1 ianuarie 2025

Statul Român a decis în anul 1999 să acorde anumite drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România, în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945. În 2021, și copiii acestor persoane au primit şi ei aceste drepturi, doar că statul nu mai are bani.

Prin OG 105/1999, Guvernul României a decis să acorde persoanei care a fost deportată în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, a fost privată de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, a fost refugiată, expulzată sau strămutată în altă localitate, a făcut parte din detașamentele de muncă forțată, a fost supraviețuitoare a trenului morții, este soțul sau soția persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, dacă ulterior nu s-a recăsătorit sau a fost evacuată din locuința pe care o deținea, anumite drepturi.

Apoi, în anul 2021 Parlamentul României a adoptat Legea nr. 154, prin care și copiii persoanelor persecutate pe motive etnice să beneficieze de aceste drepturi. Dispozițiile urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, iar beneficiarii ar fi trebuit să primească, în medie, suma de 780 de lei lunar. Dar nu a fost așa, iar termenul de intrare în vigoare a fost prorogat pentru ianuarie 2023. Nici de data aceasta nu s-a întâmplat nimic deoarece Guvernul a decis să proroge aplicarea legii pentru 1 ianuarie 2024. Bătaia de joc la adresa acestora continuă şi cu noul proiect privind noile măsuri fiscal şi bugetare.
În prevederilor Articolului XXIII din proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale și bugetare, articolul propune o nouă amânare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, a drepturilor stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) și g) din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru copiii prevăzuți la art. 3^1 alin. (1) din aceeași ordonanță.

Alte articole

07 aug. 2022 6.07 pm

  Asociatia Patronala “RESTO” Constanta a făcut o declarație, prin vocea Corinei Martin, președinte de onoare al asociației cu privire la incidentul din Costinești, unde amintim că au fost…

06 oct. 2024 2.30 pm

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Siguranță Rutieră au desfășurat, ieri, o acțiune pentru identificarea autovehiculelor care nu prezintă siguranță…

15 sept. 2024 12.57 pm

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 15 septembrie, în municipiul Constanța. Potrivit primelor informații,…

13 dec. 2022 9.29 pm

În perioada 14 – 23 decembrie 2022, traficul auto de pe strada Zorelelor va fi restricționat pe zona delimitată de intersecțiile cu b-dul Mamaia și str. Unirii. Având în vedere că, în ultima…

17 sept. 2023 11.13 am

La data de 17 septembrie a.c., în jurul orei 03.20, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Mircea cel Bătrân din municipiul Constanța s-a produs…

19 dec. 2023 1.11 pm

O adolescentă de 14 ani s-a ales cu dosar penal după ce a fost prinsă la volanul unei mașini, în comuna Tortoman din județul Constanța. Marți, 19 decembrie, în jurul orei 00.10, polițiști din…