Anul 2024 a venit şi cu schimbări importante pentru antreprenori. E-factura, gândită de Ministerul de Finanţe pentru combaterea fraudei și a evaziunii fiscale, le dă, însă, mari bătăi de cap. Unii nu au reușit să se logheze, în timp ce alții au observant că unele module din e-Factura nu funcţionează. Mai sunt și cazuri în care unele facturi apar de mai multe ori în sistem, notează hotnews.ro.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, la Digi24, că modulul e-Factura nu are probleme de funcționare şi a observat că sunt trei greșeli pe care le fac mulți utilizatori.
Modulul e-Factura nu are probleme de functionalitate. Funcționează fără niciun fel de întrerupere. Numărul facturilor, actualizat, a depășit astăzi 4,2 milioane. Avem o valoare a facturilor înregistrate de 19 miliarde de lei. E un lucru extraordinar de bun pentru țară”, a spus Boloș.
S-au remarcat 3 tipuri de greșeli pe care frecvent le fac utilizatorii. După ce au apăsat „Trimite”, nu așteaptă ca factura electronică să fie trimisă și tot apasă de nenumărate ori, iar din această cauză apare în sistem emisă de mai multe ori factura electronică. A doua: ca să corecteze codul fiscal, trebuie să facă factură de stornare. Această chestiune care ține de stornare și de numărul mare de stornări e destul de neconfortabilă. Trebuie să înțeleagă utilizatorii că o factură încărcată în sistem rămâne acolo și se contabilizează la TVA, pe care urmează fie să-l deducă sau să-l colecteze. A treia chestiune: sistemele informatice terțe, cele prin care se asigură transmiterea în modulul e-Factura, sistemele informatice proprii, acelea de multe ori, la interoperabilitatea cu e-Factura, pot da erori”, a explicat ministrul.
În momentul în care vor apăsa „Trimite” de mai multe ori și este același exemplar de factură, să-l respingem și să nu ajungem cu această încărcare repetată. Azi am avut discuții cu colegii pe partea tehnică și am hotărât să anulăm trimiterile repetate din greșeala utilizatorului, ca să nu ajungem în situația în care avem facturi încărcate în repetate rânduri”, a spus Boloş, pentru Digi24..
Ministrul a spus că nu există posibilitatea ca firmele neplătitoare de TVA să fie exceptate de la acest sistem.
Suntem a 4-a țară care a primit dreptul de a implementa modulul e-Factura din considerentul evaziunii fiscale ridicate și al situării țării într-un clasament nu chiar onorabil. Nu există astfel de excepții. Decizia Comisiei Europene nu permite asta. E-Factura are o serie de implicații ulterioare. Intenționăm ca de la 1 iulie decontul de TVA să fie precompletat și să fie trimis la contribuabili în SPV (Spațiul Privat Virtual), astfel încât să punem în format digital și acest decont foarte important”, a mai spus Boloș, pentru sursa citată.