În fiecare an, pe 6 ianuarie, românii sărbătoresc Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători creștine. Această zi este încărcată de superstiţii, obiceiuri şi tradiţii, care variază de la o regiune la alta.
La Iași, în parcarea Mitropoliei, zeci de romi s-au adunat cu mașinile lor de lux, încărcate cu mâncare și băutură. Au venit cu cinci ore înainte de slujba de Bobotează, femeile purtând accesorii din aur.
“Să fie bine, doamnă. Şi doamnele sunt împodobite cu aur. Şi doamna şi toţi ai noştri împodobiţi cu aur că aşa-i bine. Ne ajută în fiecare an de boli, de folos. Să ne ajute Dumnezeu, să ne apere de toate relele!”, a spus un bulibaşă pentru observatornews.ro.
Unii dintre ei și-au botezat și mașinile, pentru a fi feriți de accidente, în timp ce alţii au venit chiar și cu școala de șoferi, pentru a-și boteza și viitorii conducători auto.
Odată luată agheasma, romii din Moldova au continuat sărbătoarea cu o tradiţie proprie. În parcarea de la lângă catedrală, au întins mese bogate chiar în porbagaj.
Zeci de tineri curajoşi au sărit în apa rece a mării
La Hârşova, a fost nevoie de intervenţia oamenilor legii pentru calmarea spiritelor după ce un instructor de înot venit din Călărași a recuperat toate cele trei cruci aruncate în apă.
Ăsta este cel de-al patrulea an, anul acesta le am pe toate trei, două o să le donez”, a declarat Ștefan Boscornea, câștigător, pentru stirileprotv.ro.
La Constanța, zeci de tineri curajoşi au sărit în apa rece a mării, pentru a prinde cele trei cruci aruncate de Arhiepiscopul Tomisului. Tradiţia spune că cel care reușește să aducă la mal o cruce este considerat norocos și binecuvântat pentru tot anul.
Arkadiusz Szczepanski este unul dintre cei trei tineri care au reuşit să recupereze una dintre crucile aruncate în apa mării de IPS Teodosie. Acesta a declarat pentru presa locală că putea să recupereze toate trei crucile, dar a ales să lase bucuria aceasta și celorlalți participanți.
Cătălin Lodroman, un tânăr în vârstă de 24 de ani din Alba Iulia, este cel de al doilea. Acesta a spus că a venit special până în orașul de la malul mării pentru a participa la procesiunea religioasă.
Botezul cailor
În comuna Pietroșani, din județul Prahova, a avut loc o sărbătoare inedită dedicată animalelor: Botezul cailor. Zeci de proprietari de cai s-au adunat pe islazul localității, unde preotul le-a sfințit animalele, împodobite cu ciucuri și funde roșii. După ce au fost binecuvântați, caii au fost puși la treabă, participând la o cursă spectaculoasă, care a atras mulți spectatori.