În fiecare an, pe data de 6 decembrie este sărbătorit Sfântul Nicolae, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor nedreptățiți.
Una dintre cele mai celebre legende despre viața sfântului spune că acesta i-a dat unui om trei pungi cu galbeni, ca să aibă fetele lui zestre, să se poată căsători. Se spune că sfântul, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani, care a căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete.
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae
În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
Potrivit tradiției, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.
De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcție de crenguța care a înflorit, se așteaptă recolta de fructe în noul an.
Un alt obicei care se respectă la sate este ca, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani în ziua de 6 decembrie.
De ce primesc copiii darurile în ghetuțe
Conform tradiției populare, copiii își curăță ghetuțele în noaptea din cinci spre șase decembrie și le pun fie pe pervazul geamului, fie la ușa de la intrarea în casă. Moș Nicolae urmează să îi viziteze și să se așeze acolo cadourile.
Chiar dacă această tradiție este cunoscută de oamenii din întreaga lume, puțini sunt cei care știu de ce este acesta locul unde se pun cadourile.
Totul a pornit în urmă cu foarte mulți ani, când Moș Nicolae, cunoscut pentru bunătatea și compasiunea sa, a aruncat pe geamurile a trei fete sărace săculeți cu bani, iar aceștia au ajuns în ghetuțe și ciorapi. Din acest motiv, copiii trebuie să își pregătească ghetuțele pentru această seară magică.
De ce primesc copiii neascultători nuielușe
În timp ce copiii cuminți primesc cadourile pe care le-au cerut în scrisoarea magică înspre Moș Nicolae, copiii neascultători vor primi câte o nuielușă.
Este vorba despre o tradiție strpveche, încă de când Sfântul Nicolae a fost numit un mare apărător al ortodoxiei. El l-a confruntat pe Arie, cel care a spus că Iisus nu este fiul lui Dumnezeu. După ce a auzit aceste cuvinte, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă.
Astfel, copiii neascultători primesc nuielușe, cu care Moș Nicolae își propune să îi cumințească până anul următor, când îi va vizita, din nou.