În credința populară, noaptea de 29 spre 30 noiembrie era numită Noaptea Strigoilor care era o noapte de spaimă, fiindcă se credea că spiritele morților ies din morminte și se iau la bătaie cu „strigoii vii”.
De noaptea din ajunul Sfântului Andrei sunt legate unor obiceiuri care să asigure protecție oamenilor, animalelor și gospodăriilor, scrie crestinortodox.ro.
Se spune că în noaptea aceasta, lupii încep să vorbească cu grai de om, iar bariera dintre viață și moarte slăbește, astfel că strigoii și moroii încep să umble pe pământ, în locurile pe care le vizitau când erau în viață.
De aceea, tradițiile și superstițiile ne sfătuiesc să nu umblăm pe-afară, în această noapte, altferl riscăm să avem întâlniri neplăcute cu aceștia.
Tradiții de Sfântul Andrei
Busuioc sub pernă pentru a-ți visa ursitul
O altă superstiție legată de Sfântul Andrei este reprezentată de obiceiul de a pune busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. O altă modalitate presupune ca fetele tinere să întoarcă un ulcior cu gura în jos și să pună deasupra 3 cărbuni încinși, după care să rostească câteva cuvinte pentru a-l cuceri pe bărbatul iubit.
Sfântul Andrei marchează începutul sărbătorilor de iarnă, care continuă cu Sfântul Nicolae, pe data de 6 decembrie și se încheie cu Boboteaza, celebrată pe 6 ianuarie.
Usturoiul, folosit împotriva spiritelor rele
Usturoiul este prezent în foarte multe tradiții și superstiții românești legate de Sfântul Andrei. Gospodinele atârnă legături de usturoi sau ung ușile, porțile si geamurile cu usturoi pentru a ține spiritele rele la distanță de casele lor. Acest usturoi va fi folosit ca tratament împotriva bolilor, ca metodă de protecție. Alte mijloace prin care oamenii obișnuiesc să țină la distanță spiritele rele sunt reprezentate de firimituri de pâine împrăștiate prin curte și candele aprinse lângă icoane.
Gospodarii pun grâu la încolțit
Gospodarii obișnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a afla cât de prosperă vor fi recolta, casa si familia în anul următor. Acesta se pune la încolțit în ziua de 30 noiembrie, când toată lumea este acasă și își poate pregăti propriul vas, exact așa cum cere tradiția.
Grâul este simbolul belșugului și prosperității, dar și prevestitor al recoltelor pentru anul care urmează.
În ziua precedentă Sfântului Andrei sau la miezul nopții oricine se poate pregăti pentru a afla cum va fi anul viitor. Boabele de grâu se pun la încolțit într-un ghiveci sau pe un strat de vată umedă. Se spune că persoana al cărei grâu va crește mai frumos și mai bogat, va avea parte de împliniri și belșug.
Superstiții de Sfântul Andrei
Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, în amintirea prezenţei pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul. Superstiţiile din bătrâni arată că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine să nu îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară.