Ultimele stiri

La mulţi ani, dobrogeni! Ce semnifică ziua de 14 noiembrie şi cum se sărbătoreşte la Constanţa

Sursă foto: basilica.ro

Astăzi, 14 noiembrie, se sărbătoreşte Ziua Dobrogei. Pentru toţi dobrogenii, ziua de 14 noiembrie reprezintă marea zi a unirii cu ţara a acestui străvechi teritoriu românesc dintre Dunăre şi mare, după patru secole şi jumătate de stăpânire otomană. În acest an, se împlinesc 145 de ani de la revenirea Dobrogei la teritoriul national.

Legea privind instituirea Zilei Dobrogei a fost adoptată la 19 noiembrie 2013 de Senat, la data de 9 septembrie 2015 a fost votată de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, iar la data de 6 octombrie 2015, legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit acesței legi, autoritățile locale și centrale, precum și instituțiile publice de cultură din tară și străinătate pot să organizeze programe și evenimente științifice și culturale. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot ajută material și logistic evenimentele organizate in această zi, iar Societatea Română de Radiodifuziune și Televiziunea Română pot transmite programe și emisiuni culturale despre Ziua Dobrogei.

Alegerea aniversării acestei date face trimitere la revenirea Dobrogei la teritoriul naţional în urma desfăşurării Războiului de Independenţă sau războiul ruso-româno-turc, încheiat în 1878, potrivit www.cdep.ro. Războiul ruso-româno-turc (1877-1878) a dus la obţinerea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. La 4 aprilie 1877, fusese semnată convenţia româno-rusă, însă reprezentanţii Rusiei nu au acceptat, iniţial, o participare directă a armatei române pe frontul din Balcani în acest conflict. Ulterior, pe fondul desfăşurării ostilităţilor militare la Plevna, când al doilea asalt al trupelor ruse a primit o rezistenţă dârză din partea efectivelor otomane, marele duce Nicolae al Rusiei a trimis o telegramă prinţului Carol al României, prin care a cerut ajutorul trupelor române.
România a obţinut, după încheierea conflictului, cu prilejul Congresului Internaţional de la Berlin (1/13 iunie-1/13 iulie 1878), recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea în graniţele naţionale a Dobrogei, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor. La 14 noiembrie 1878, autorităţile române au preluat, oficial, administraţia Dobrogei, potrivit volumului “Istoria României în date” (2003). Unirea Dobrogei cu teritoriul naţional reprezenta, după unirea celor două principate române în 1859, o importantă etapă în procesul pentru desăvârşirea unităţii de stat a românilor, reuşit prin Marea Unire din 1918.

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Tulcea

În acest an, Consiliul Judeţean Tulcea organizează mai multe evenimente, manifestările debutând la data de 13 noiembrie. Muzeul de Istorie şi Arheologie al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” din Tulcea (ICEM) în parteneriat cu Muzeul Naţional Bran organizează expoziţia “Regina Maria – gusturi şi atmosferă regală”, al cărei vernisaj are loc la data de 13 noiembrie 2023, orele 15.00, conform ICEM. Expoziţia se desfăşoară în perioada 13 noiembrie 2023 – 26 mai 2024 la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Tulcea din Parcul Monumentul Independenţei. Biblioteca judeţeană “Panait Cerna” găzduieşte la 13 noiembrie 2023 o activitate intitulată “Biblioteca vie”, în timpul căreia cele mai frumoase poveşti de viaţă ale unor adulţi respectaţi din comunitatea locală vor fi împărtăşite elevilor.

În data de 14 noiembrie 2023, cu prilejul Zilei Dobrogei, la orele 10.00, la Monumentul Independenţei, se desfăşoară un ceremonial militar şi religios, iar la ora 14.00, la Teatrul “Jean Bart” are loc spectacolul “14 Noiembrie – Ziua Dobrogei”, în timpul căruia vor susţine recitaluri ansamblul “Baladele Deltei”, grupul “Nemuritorii” şi artistele Raluca Angel şi Monica Anghel. În aceeaşi zi, la orele 15.00, Muzeul de Artă găzduieşte finisajul Bienalei naţionale de pictură “Alexandru Ciucurencu” în timpul căruia cei mai buni expozanţi vor fi premiaţi de autoritatea judeţeană. Consiliul Judeţean Tulcea organizează concursul “Dobrogea, pământ românesc”, pentru a marca împlinirea a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România, prin antrenarea elevilor din judeţ, indiferent de vârstă, care sunt chemaţi să contribuie cu lucrări, picturi, desene, machete, poezii, cântece, compuneri sau eseuri, care abordează această temă.

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Constanţa

Deopotrivă, la 14 noiembrie 2023, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Biblioteca Judeţeană ”Ioan N. Roman” Constanţa, împreună cu Palatul Copiilor şi Universitatea ”Ovidius” Constanţa, organizează proiectul judeţean ”Istorie şi Civilizaţie în Dobrogea Multiculturală” – Ediţia I, dedicat aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român, potrivit https://bjconstanta.ro/. Acest proiect debutează cu simpozionul ”Dobrogea multiculturală”, în Aula Bibliotecii, începând cu orele 10.00, participanţi fiind cadre didactice, părinţi, elevi, reprezentanţi ai comunităţii locale.

Cu ocazia Zilei Dobrogei, este, de asemenea, organizat un eveniment special, începând cu orele 17.00, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin”, unde cultura şi gastronomia se împletesc sub cupola documentarului ”Flavours of Romania-Dobrogea”, conform http://www.primaria-constanta.ro/arhiva. La eveniment participă şi jurnalistul britanic Charlie Ottley.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează marți, 14 noiembrie, la ora 12.00, în Sala Vasile Canarache, vernisajul expoziției foto-documentare Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut (The British Community of Kustendjie (1857-1882) – Portraits from the Past).

Marți, 14 noiembrie, Instituția Prefectului – Județul Constanța, în parteneriat cu Universitatea Ovidius Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanţa, organizează „Dobrogenerații”, eveniment dedicat Zilei Dobrogei, transmite un comunicat din partea Prefecturii Constanța.

De la ora 14.00, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul dedicat eroilor Războiul de independență al României, situat în parcul de la Casa de Cultură. De la ora 16.00, va avea loc o ședință solemnă comună a Consiliilor Județene Constanța și Tulcea.

Cu ocazia acestei zile, primarul Constanţei a transmis un mesaj.

“145 de ani de când Carol I a făcut dreptate pentru Dobrogea milenară, cea mai frumoasă și cea mai însuflețită provincie românească.
145 de ani de când regiunea noastră a revenit acasă și a reîntregit teritoriul românesc intrând definitiv în conștiința poporului român.
Astăzi nu este doar sărbătoarea noastră, ci a întregii Românii. La mulți ani, dobrogeni! La mulți ani, români!”, a scris Vergil Chiţac pe Facebook.

Alte articole

robinet apa calda raja

17 iul. 2024 1.33 pm

Fenomenul de secetă accentuată și temperaturile extrem de ridicate, au determinat înregistrarea unei creșteri considerabile a consumului de apă potabilă în sistemele centralizate operate de RAJA…

07 ian. 2024 2.46 pm

Bâlbâieli la Direcția Județeană de Sport și Tineret. După ce presa a relatat că un concert susţinut de manelistul Tzancă Uraganu a dus la amânarea derby-ului Ligii Naționale feminine de baschet…

15 iul. 2024 4.08 pm

Imaginile zilei, la Costinești. Sute de tineri, majoritatea participanți la festivalul „Beach, Please!”, au fost nevoiți să aștepte trenul în soare și pe o căldură insuportabilă. Oficialii…

14 feb. 2024 12.47 pm

La data de 13 februarie, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Siguranță Rutieră au desfășurat o acțiune pentru reducerea riscului rutier și combaterea…

17 iun. 2023 1.53 pm

În perioada 12-16 iunie a.c., polițiști din cadrul Biroului de Analizǎ și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Medgidia și Secției 1 Poliție…

13 apr. 2023 2.52 pm

La data de 13 aprilie a.c., în jurul orei 01.00, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 2 Poliție au identificat un bărbat, de 24 de ani, și o femeie, de 26 de ani, care…