Ultimele stiri

Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România. FOTO/VIDEO

Sursă foto: MAE

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Fâşia Gaza au sosit duminică dimineaţă în România, prin intermediul unui zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.

Cetăţenii români şi membrii de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie, fiind preluaţi ulterior de către reprezentanţii Ambasadei României în R.A. Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoţit apoi până la Cairo.

Aeronava militară care trebuia să îi aducă la Bucureşti s-a defectat, fiind necesară trimiterea unei alte aeronave care să ducă piesa necesară remedierii problemei apărute.

“Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că sâmbătă, 11 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 41 de cetățeni români și membri de familie ai acestora evacuați din Fâșia Gaza au fost transportați în România la bordul unei aeronave militare.

Zborul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, cu un avion C-130 Hercules aparținând Forţelor Aeriene Române.

Cei 41 de cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie 2023, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde au fost îmbarcați spre România.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Reamintim faptul că, în prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

MAE: Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, astăzi, că, potrivit informaţiilor din teren, punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, fiind reluat tranzitul pentru persoane. Astfel, duminică, vor continua procedurile de evacuare pentru cetăţenii statelor care primiseră, pentru data de 10 noiembrie, permisiunea autorităţilor israeliene şi egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Republica Arabă Egipt, inclusiv pentru 101 de cetăţeni români şi membri de familie.

Evacuarea lor în R.A. Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse, având în vedere că aceştia au fost informaţi în prealabil de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, arată comunicatul de presă al MAE.

Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetăţenii români şi membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâşia Gaza. Reamintim faptul că, în prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

De asemenea, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo şi Tel Aviv şi Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene până la finalizarea operaţiunilor.

Alte articole

03 iul. 2024 5.21 pm

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat închiderea circulației pe Valea Oltului pentru lucrările la autostrada Sibiu-Pitești, între 8 iulie și 9 august. Circulația va fi închisă…

05 iun. 2024 6.53 pm

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că a sesizat Comisia Europeană pentru aplicarea regulamentului…

16 nov. 2023 8.22 pm

Un elev de 14 ani şi-a agresat o colegă, la o şcoală din Tulcea, înaintea unei ore de curs, iar acesta a declarat jandarmilor că a lovit-o din greşeală, după ce a confundat-o cu un elev cu care…

10 apr. 2024 11.25 am

În acestă dimineață, înainte de ieșirea din tura de serviciu, salvatorii Stației de Pompieri Babadag au fost solicitați prin apel la numărul unic de urgență 112 de o femeie din localitatea…

02 ian. 2024 12.07 pm

Constănţeanul Dorian Popa continuă să creeze controverse. Ultimul subiect în care a fost implicat a fost amplu discutat. Influencerul a fost invitat de preoți să le vorbească tinerilor din parohia…

18 iun. 2024 7.53 pm

Ministerul Finanţelor (MF) anunţă că va continua măsurile împotriva evaziunii fiscale şi introduce obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronică pentru relaţia între companii şi…