Ultimele stiri

Tensiunile din Orientul Mijlociu ating cote alarmante. Israelul şi Hamas se acuză reciproc după ce o rachetă a căzut pe un spital din Gaza şi a ucis cel puţin 500 de oameni

Sursă foto: Days of Palestine Facebook

Tensiunile din Orientul Mijlociu ating cote alarmante. Israelul şi Hamas se acuză reciproc după ce o rachetă a căzut pe un spital din orașul Gaza şi a ucis cel puţin 500 de oameni. Armata israeliană susține că racheta a fost lansată de Jihadul Islamic, a doua organizație teroristă din teritoriul palestinian, și că ar fi căzut din greșeală pe spital. Oficialii israelieni susțin că gruparea teroristă își bombardează propriii cetățeni, scrie digi24.ro.

În urma unei analize a sistemelor operaţionale ale IDF, un tir de rachete inamice a fost efectuat înspre Israel şi a trecut prin apropierea spitalului, când acesta a fost lovit. Conform informaţiilor de intelligence, pe care le avem din mai multe surse, organizaţia Jihadul Islamic Palestinian este responsabilă pentru tirul eşuat (cu rachete) care a lovit spitalul”, a transmis armata israeliană, într-un comunicat.

Vestea exploziei de la spital a fost anunţată în ajunul vizitei preşedintelui american Joe Biden în Israel, miercuri, şi în timpul vizitei de marţi a cancelarului german Olaf Scholz. De altfel, Iordania a anulat summitul la care urma să-i găzduiască miercuri pe preşedintele Joe Biden, pe preşedintele Egiptului şi pe liderul Autorităţii Palestiniene. Casa Albă a anunţat că Joe Biden, care a pornit spre Israel, îşi anulează deplasarea prevăzută în Iordania. Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a anunţat trei zile de doliu şi şi-a anulat participarea la un summit la Amman cu preşedintele Joe Biden.

Această decizie de a nu merge la Amman a fost luată într-un mod reciproc, atunci când preşedintele Joe Biden a vorbit cu regele Abdullah mai devreme în această după-amiază. Amândoi au fost de acord că acum nu este momentul pentru această întâlnire, mai ales că, aşa cum ştiţi, preşedintele Mahmoud Abbas a spus foarte clar – şi e de înţeles – că vrea să se afle acasă în cele trei zile de doliu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitatea naţională, John Kirby, conform Agerpres.

Sute de persoane au ieşit în stradă în Cisiordania, teritoriul administrat de Abbas, pentru a protesta faţă de explozia de la spitalul din Gaza, unde administraţia este asigurată de Hamas. La Ramallah, înregistrările video au arătat manifestanţi care scandau: “Poporul vrea căderea preşedintelui (Abbas)”. Protestatarii reproşează inacţiunea preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în faţa războiului israelian din Gaza.Proteste au izbucnit şi la Amman, unde manifestanţii au încercat să ia cu asalt Ambasada Israelului, potrivit news.ro.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a condamnat explozia mortală de la spitaluş din Fâşia Gaza şi a cerut protejarea imediată a civililor şi a serviciilor medicale din enclava palestiniană. “OMS condamnă cu fermitate atacul asupra spitalului Al Ahli Arab”, afirmă directorul general al agenţiei ONU pentru sănătate, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe platforma X.

Egiptul a afirmat că Israelul este responsabil pentru lovirea Spitalului Baptist Ahli din oraşul Gaza, care ar fi ucis sute de civili palestinieni. Ministerul egiptean de Externe a condamnat ferm incidentul şi a spus că Egiptul consideră că acest “bombardament deliberat asupra civililor este o încălcare gravă a dreptului internaţional, umanitar şi a celor mai fundamentale valori ale umanităţii”.

“Egiptul a cerut Israelului să înceteze imediat politicile sale de pedeapsă colectivă împotriva populaţiei din Fâşia Gaza”, adaugă declaraţia Ministerului egiptean de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe se declară şocat şi profund întristat 

Ministerul Afacerilor Externe se declară miercuri şocat şi profund întristat de explozia şi pierderea de vieţi nevinovate la spitalul Al Ahli Arab din Gaza, precizând că dreptul internaţional umanitar trebuie să fie respectat.

Ministerul Afacerilor Externe din România se declară ”şocat şi profund întristat de explozia şi pierderea de vieţi nevinovate la spitalul Al Ahli Arab din Gaza”.

Toţi civilii şi infrastructura civilă trebuie să fie protejate în orice moment. Dreptul internaţional umanitar trebuie să fie respectat. Responsabilitatea trebuie să fie clar stabilită”, mai precizează MAE.


Alte articole

12 mart. 2024 9.44 am

Prima condiţie pentru orice negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina este ca Rusia să înceteze agresiunea, a declarat marţi, într-un interviu acordat unui ziar, secundul Papei Francisc,…

11 feb. 2023 9.18 pm

  Două cutremure devastatoare au avut loc în Turcia, ambele de peste 7,5 grade Richter. Ceea ce a rămas în urma lor este șocant – clădirile s-au prăbușit asupra oamenilor, luând viața…

25 mart. 2024 5.18 pm

Resturile unei rachete supersonice utilizate luni de Moscova pentru un nou atac asupra Kievului au provocat distrugeri majore unei părți dintr-o clădire cu trei etaje din centrul capitalei Ucrainei,…

23 apr. 2022 12.18 pm

  Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova consideră nefondate afirmaţiile unui oficial rus privind crearea unei ieşiri către Transnistria după preluarea controlului deplin în Donbas…

20 oct. 2022 9.55 pm

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că a fost anunțată, de către autoritățile…

20 apr. 2022 1.48 pm

  Rusia a predat Ucrainei un proiect de pace, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse de presă, TASS și Interfax. „Președintele (n.r.…