Vrem o ţară ca-n afară sau vorbim mereu de civilizaţie, dar nu suntem pregătiţi pentru asta. Sau marea majoritate dintre noi. Atunci când legile prea blânde şi teribilismul merg mână-n mână, rezultatul este unul dezastruos pentru mediul înconjurător.
Bănci distruse, desene pe pereţi, prin staţiile de autobuz, gunoi aruncat la întâmplare. Toate astea ne situează departe de o lume civilizată. Dar alte ţări, pe care românii le admiră prin călătoriile lor pentru curăţenie şi disciplină, au învăţat că amenzile drastice sau pedespele neiertătoare sunt soluţia pentru nesimţire.
La Constanţa, aproape săptămânal Primăria transmite comunicate despre actele de vandalism a celor certaţi cu bunul simţ. Mulţi dintre aceştia sunt minori şi astfel scapă de cele mai multe ori nepedepsiţi sau cu o amendă. Asta deşi legea spune că pentru distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia poţi ajunge în spatele gratiilor. Câţi din cei care fac astfel de acte de teribilism au ajuns la închisoare, însă?
Toate cele 14 insule ecologice digitalizate au fost vandalizate
După ce 14 insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor au fost distruse, primarul Constanţei promite că făptaşii vor fi amendaţi “drastic”.
Facem eforturi să echipăm orașul cu insule ecologice, vorbim de colectarea selectivă, nu mai e un moft, suntem în Uniunea Europeană. Cum e posibil să găsim insula plină de smoală, vandalizată, smulsă camera video? Pe toți cei pe care îi vom descoperi că fac fapte antisociale, îi vom amenda drastic!”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.
În Constanța există 14 insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor, iar până la sfârșitul anului viitor, încă 275 de eco-insule vor fi amplasate în tot orașul.
Din păcate, în acest moment, TOATE cele 14 insule ecologice prezintă semnele lipsei de bun simț ale unora dintre noi În timp ce unele dintre ele au fost doar murdărite cu diferite desene, la altele situația este mult mai gravă: s-au tăiat cablurile de alimentare, s-au furat camerele de supraveghere sau, mai îngrijorător, la eco-insula de pe strada Albatros s-au furat panourile fotovoltaice”, a precizat Primăria Constanța, prin intermediul unui comunicat de presă.
Reprezentanții Primăriei Constanța au sesizat organele abilitate și fac un apel către constănțeni să nu asiste impasibili la actele de vandalism, ci să apeleze imediat numărul unic de urgențe 112 sau dispeceratul Direcției Generale Poliția Locală Constanța, la numerele de telefon 0241484205 și 0341/922. Prin aceste achiziții, Primăria Constanța urmărește reducerea cantității de deșeu rezidual, selectând toate materialele care pot fi reciclate și care se pot introduce în circuituri noi de producție și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor orașului, arată municipalitatea.
Vă rugăm să rețineți că orice act de vandalizare înseamnă bani în plus pe care municipalitatea îi cheltuie pentru reparații. Iar părinții să nu uite că, în conformitate cu prevederile art.1372 din Legea nr.287/2009 privind Codul Civil, ei sunt responsabili pentru faptele săvârșite de copii. Ne dorim un oraș curat, sigur, frumos, în care să ne bucurăm că locuim și ne creștem copiii, dar nu putem face asta decât împreună”, susține Primăria Constanța.
Unde sunt instalate cele 14 insule
În luna februarie a acestui an, Primăria Constanța anunţa instalarea primelor 14 insule ecologice digitalizate, unde deșeurile vor fi colectate selectiv. Totul se va face pe baza unei cartele GSM.
Insulele ecologice dispun de un sistem de gestiune/server de date cu soft de înregistrare și monitorizare (rapoarte privind accesul utilizatorilor identificați etc.) și sunt conectate atât la curentul electric, cât și la panourile solare.
Identificarea utilizatorului poate fi făcută pe baza unui card cu coduri QR, existând posibilitatea de autorizare sau blocare a unui utilizator de a folosi insula ecologică.
Persoanele fizice din asociațiile de proprietari situate în proximitatea celor 14 insule ecologice digitalizate vor primi în scurt timp cartele GSM pentru a putea folosi insulele ecologice”, a transmis atunci municipalitatea.
Conform Primăriei Constanța, cele 14 insule ecologice din municipiu sunt amplasate în următoarele locații:
- Bd. 1 Mai Vechi nr. 41
- Str. Farului / Bd. Lăpușneanu
- Str. Zefirului / Viorelelor
- Aleea Câmpinei nr. 15
- Str. Unirii nr. 77
- Str. Belvedere / Str. Trapani
- Str. Piața Chiliei
- Stradela Basarabi
- Str. Cișmelei / Str. Horia Agarici
- Str. Poet Alexandru Gherghel
- Str. Grozești, Parc Dragoslavelor
- Str. Liliacului / str. Serg.Grindeanu
- Str. Tulcei
- Str. Albatros