Ultimele stiri

RĂZBOI ISRAEL. Sute de persoane au fost ucise, peste 2.000 au fost rănite și alte zeci au fost răpite. Premierul israelian Benjamin Netanyahu: Vom câştiga!

UPDATE. Cel puţin 600 de israelieni au fost ucişi, dintre care 44 de soldaţi, şi peste 2.000 au fost răniţi, potrivit presei israeliene într-o ofensivă fulgerătoare a mișcării Hamas în sudul și centrul Israelului. Militanții Hamas s-au infiltrat pe teritoriul țării de pe mare, din aer și pe sol. Forţele de Apărare ale Israelului iau în calcul varianta de a închide graniţa.

Duminică, Israelul a atacat sudul Libanului ca răspuns la tiruri din zonă, a anunţat armata israeliană într-un comunicat citat de news.ro. Organizaţia militantă şiită Hezbollah a anunţat că a tras rachete şi obuze din Liban spre nordul Israelului. 

“În drumul spre eliberarea a ceea ce a rămas din pământul nostru libanez ocupat şi în solidaritate cu rezistenţa palestiniană victorioasă şi cu lupta poporului palestinian, liderul brigăzii martirului (Hezbollah) Hajj Imad Mughniyeh în Rezistenţa Islamică (Hezbollah) azi dimineaţă, duminică, 8 octombrie 2023, a atacat trei poziţii ale ocupaţiei sioniste în zona Fermelor Libaneze Ocupate Shebaa”, se arată într-un comunicat al grupării.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul a început odensiva şi că va câştiga lupta cu grumarea HAMAS.

„Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas. Prima fază se termină în aceste ore cu distrugerea majorităţii forţelor inamice care au intrat pe teritoriul nostru. În acelaşi timp, am început formaţia ofensivă şi ea va continua fără rezerve şi fără pauză până când obiectivele sunt atinse”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu, sâmbără seară, atunci când  Cabinetul politic şi de securitate al Israelului s-a reunit pentru a stabili răspunsul ţării la atacurile surpriză ale Hamas.

„Vom restabili securitatea pentru cetăţenii Israelului şi vom câştiga”, a adăugat Netanyahu. Printre deciziile luate de cabinet se numără oprirea furnizării de electricitate, combustibil şi mărfuri.

De cealaltă parte, Hussam Badran, membru al biroului politic al Hamas, afirmă că atacul grupării teroriste asupra Israelului se află abia la început şi a făcut apel la mediatorii arabi să transmită Israelului că trebuie să „părăsească teritoriile ocupate” ale palestinienior, scrie Times of Israel, preluat de News.ro.

„Noi suntem proprietarii acestui pământ, iar această ocupaţie nu va dura la nesfârşit”, a spus oficialul Hamas.

Badran susţine că atacul este motivat de controlul israelian asupra moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, un punct fierbinte al tensiunilor israeliano-palestiniene.

Alte articole

14 mart. 2022 12.41 pm

  Peste 2.500 de locuitori ai oraşului Mariupol, port la Marea Neagră, au fost ucişi de la declanşarea invaziei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie, a anunţat Oleksii Arestovici, consilier…

04 mart. 2023 7.02 pm

TikTok a anunțat miercuri că fiecare cont deținut de un utilizator cu vârsta sub 18 ani va avea o limită implicită de 60 de minute de timp zilnic de utilizare a aplicației, măsură ce va fi impusă…

26 feb. 2022 10.39 pm

  Doi jurnalişti danezi au fost răniţi sâmbătă de focuri de armă în nord-estul Ucrainei, dar viaţa lor nu este în pericol, a declarat angajatorul lor, cotidianul danez Ekstra Bladet, citat…

30 iun. 2024 11.10 am

Preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către Ungaria lui Viktor Orban la 1 iulie ridică numeroase îngrijorări la Bruxelles, având în vedere relațiile tensionate și numeroasele…

07 mart. 2022 3.18 pm

  Potrivit oficialilor europeni din domeniul serviciilor de informații, serviciul de informații rus, FSB, succesorul KGB-ului, a fost însărcinat cu menținerea ordinii politice în orașele capturate.…

02 mart. 2023 4.32 pm

Petrolul rusesc continuă să ajungă la cumpărătorii din întreaga lume, cerea fiind în continuare mare. Însă chiar și cei care își petrec zilele urmărindu-i mișcările peste oceane reușesc…