Ultimele stiri

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care reglementează industria pariurilor și a păcănelelor: taxe mai mari, spațiu de publicitate mai mic și fără alcool în sălile de jocuri

Guvernul a aprobat, joi, 5 octombrie, ordonanţa de urgenţă care reglementează domeniul jocurilor de noroc. Taxele mai mari, spațiul de publicitate mai mic și interzicerea consumului de alcool în sălile de jocuri, printre modificări.

Un subiect care a stârnit interes este cel legat de noile reglementări privind jocurile de noroc. Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care se stabilesc niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, care se plătesc anual, precum şi a taxelor speciale şi a garanţiilor depuse de companiile din acest domeniu”, a explicat Mihai Constantin, putrătorul de cuvânt al Guvernului.

El a adăugat că ordonanţa de urgenţă prevede ca „dreptul de organizare şi exploatare a activităţii de jocuri de noroc să fie acordat doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în alte state semnatare ale Acordului privind spaţiul economic european sau din Confederaţia elveţiană, care au înregistrat un sediu permanent în România”.

Scopul este evident, pentru ca taxele şi impozitele să fie colectate în ţară”, a mai spus Constantin.

Ordonanţa de urgenţă privind jocurile de noroc poate fi accesată AICI.

Taxe pentru companii

Se înființează pe lângă O.N.J.N. o activitate finanțată integral din venituri proprii în conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, astfel cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare. Veniturile proprii se constituie din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați, cu următoarele contribuții anuale:

(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I – 500.000 euro anual;
(ii) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II – 15.000 euro anual;
iii) jocurile la distanță monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;
(iv) organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați, după cum urmează:

  • Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual
  • Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual
  • Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual
  • Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual
  • Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual
  • Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc
  • Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club
  • Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:

– 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporțional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe;
– 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024
– 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 și următorii.

  • Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 5.000 euro anual
    Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune: 500.000 euro anual.

Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.

Fără alcool în locații

Pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, s-a impus instituirea unei interdicții privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc.

Spațiu de publicitate mai mic

Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se face cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3). Se posteaza la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. (…) Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama outdoor pentru jocuri de noroc, care depășește dimensiunea de 35 m2/panou/material publicitar, sunt interzise.

Registru al companiilor și sediilor

Alte măsuri ce urmăresc combaterea criminalității organizate, a celei economice în rândul operatorilor de jocuri de noroc cât și protecția ordinii și a sănătății publice, tinând cont și de capacitatea de control limitată a ONJN, sunt reprezentate de instituirea interdicției acordării unor tipuri de autorizații, cât și a exploatării unor anumite mijloace de joc. Mai mult se impune instituirea obligativității creării și menținerii la zi de către ONJN a unui registru public, accesibil online ce va cuprinde: – denumirea comerciala si numele firmei, pentru operatorii licențiați/autorizați pentru a desfășura activități reglementate de către prezentul act normativ; – adresa sediului operatorului; – adresa fiecarui spatiu comercial in care operatorul exploateaza jocuri de noroc, cu indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locatia respectiva; – seria si adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licențiat/autorizat pentru respectivul operator.
Sursă foto: stiridecluj.ro

Alte articole

26 feb. 2024 12.36 pm

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, şi-a exprimat îngrijorarea sa în legătură cu incidentul în care o judecătoare din Mangalia ar fi întrebat dacă una dintre victimele ucise în accidentul de…

11 mart. 2024 5.18 pm

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care se interzice vânzarea băuturilor energizante către minori. Această lege vizează modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru…

24 iun. 2021 1.30 pm

  Guvernul a adoptat joi, 24 iunie, noile măsuri de relaxare care intră în vigoare la 1 iulie, după propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Iată hotărârea CNSU…

17 ian. 2024 1.55 pm

Sute de medici de familii, dar şi din ambulatoriile de specialitate, protestează, în aceste momente, în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Protestul vine după ce Casa Naţională…

06 mai 2024 6.07 pm

Operatorul de stat de transport feroviar de călători estimează pentru anul 2024 pierderi de 1,026 miliarde de lei, cu 464% mai mari decât cele raportate la 31 decembrie 2023. Potrivit proiectului…

12 iun. 2024 3.50 pm

În cursul zilei de ieri, 11 iunie, pompierii tulceni au fost alertați despre faptul că o persoană, un bărbat de 48 de ani, din localitatea Sfântu Gheorghe din județul Covasna, în timp ce se afla…