Ultimele stiri

Festivalul D-butan-T se întoarce la Constanța cu ediția a VIII-a, Debut în coregrafie

Festivalul-concurs D-butan-T 2023, un festival care pune în valoare tineri profesioniști ce activează în lumea teatrului, se întoarce pe scena Teatrului de Stat Constanța, la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A.

În fiecare an, în cadrul festivalului, este abordat câte un alt domeniu al artelor spectacolului, respectiv actorie, regie, dramaturgie, coregrafie și scenografie. Ediția de anul acesta se adresează pentru a doua oară coregrafiei. Organizatorii celei de VIII-a ediții a Festivalului-Concurs DbutanT sunt Teatrul de Stat Constanța (TSC) și Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe, iar de câțiva ani, deja în mod tradițional, prima parte se desfășoară la Constanța, iar cea de-a doua, la Sfântu Gheorghe.

DbutanT este un produs cultural conceput să funcţioneze ca un motor de căutare a artiştilor aflaţi la început de drum, alături de care merită să rişti. Este singurul festival din țară, dedicat tinerilor proaspăt absolveți de artă teatrală, care oferă șanse reale de angajare sau de colaborare în proiecte de amploare. Încă de la prima ediție, DbutanT a funcționat ca o rampă de lansare a tinerelor talente din domeniul artelor teatrale, de la regizori și actori, la coregrafi, scenografi și dramaturgi.

În fiecare an DbutanT vizează o altă categorie de debutanți în domeniul teatrului. Anul trecut a fost o ediție dedicată debutului scenografic, în 2021 – debutului în regie și dramaturgie. În 2020 – primul an în care Teatrul de Stat Constanța a devenit coproducător al acestui important festival, alături de teatrul care l-a inițiat – Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe – ediția a fost dedicată debutului în actorie.

Anul acesta, prima etapă a Festivalului-Concurs DbutanT se va desfășura în perioada 3-6 octombrie în Constanța, iar cea de-a doua, în perioada 16 – 22 octombrie în Sf. Gheorghe. Spectacolele, selecționate de un juriu profesionist a cărui președintă este Vava Ștefănescu, vor fi jucate atât pe scena Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, cât și pe scena Sălii Studio a Teatrului de Stat Constanța.

Participanții selectați pentru competiția din acest an și spectacolele care vor fi prezentate sunt următoarele:

1. Anca Stoica – Pe aici se evadează… Alergați?! – 3 octombrie, ora 19:00

Anca Stoica (1999) este performer și coregraf emergent, interesată de implicațiile sociale ale artei, al cărui limbaj se axează pe corpul grotesc, visceral și de scoaterea acestuia din contextul obișnuit. Spectacolul „Pe aici se evadează… Alergați?!” e bazat pe ideea unui iad personal, un univers al coșmarului, aflat la limita dintre normal și patologic.

2. Sergiu Diță – MANual – 4 octombrie, ora 19:00

Sergiu Diță (1999) este performer și coregraf emergent și activează în zona independentă. Împreună cu Anca Stoica activează ca duo artistic sub numele Platforma 13. MANual este un atac asupra reprezentării masculinității. Spectacolul este configurat prin tehnica manifest-colaj-recitativ.

3. Alice Veliche si Alexandru Radu – Red Line – 5 octombrie, ora 12:00

Alice Veliche, coregraf independent – cea mai mare împlinire a ei este realizarea coregrafiei pentru cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER. Alexandru Radu, coregraf independent – spectacolele pe care le-a realizat aparțin unor abordări coregrafice cât mai diferite. „Red Line” – Exagerare, abuz, necumpătare, abundență, desfrâu, preaplin, excedent, extremism, prodigalitate, redundanță, sațietate, suplement, supraabundență, surplus.

4. Ioana Silvana Neda – Frida Kahlo – 5 octombrie, ora 19:00

Ioana Silvana Neda este o tânără artistă în vârstă de 21 de ani care îmbină armonios educația sa în arta dansului cu o creativitate neînfricată. Spectacolul propune publicului o imagine de ansamblu a biografiei pictoriței mexicane Frida Kahlo, ce expune degradarea mentală a artistei din cauza traumelor, toate acestea prin descoperirea teatral-coregrafică a fanteziei picturale, susținută de invocarea universului plastic al suprarealismului.

5. Andreea Vălean – Nexus – 6 octombrie, ora 19:00

Andreea Vălean este balerină și performer de dans contemporan, membră a corpului de balet al Operei Naționale București și a companiei Contemporary Creative Dreamers. „Nexus” este o călătorie în străfundurile ființei umane, ce explorează moștenirile rădăcinilor primordiale ale naturii sale.

Sursă foto: Teatrul de Stat Constanța

Alte articole

27 iul. 2023 12.11 pm

Cristian Cealera își va prezenta volumul patru din seria „Poveștile Mării Negre”,  vineri, 28 iulie 2023, de la ora 12:00. Volumul poartă numele „Poveștile Mării Negrii. Oamenii, Eroii,…

02 iul. 2023 3.30 pm

La data de 1 spre 2 iulie a.c., aproximativ 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ”Tomis” Constanța și…

23 iul. 2021 10.17 am

  „IPS Teodosie este în comuniune cu PF Daniel, nu în supărare”, precizează Arhiepiscopia Tomisului, ca „urmare a informațiilor apărute ieri în spațiul public, care au speculat că…

29 mart. 2021 4.09 pm

  UPDATE ora 23:45. Protestul s-a încheiat la Constanța. UPDATE ora 21:15. Aceștia au plecat din nou spre punctul final de întâlnire – Prefectura Constanța. UPDATE ora 21:00. Protestatarii…

22 aug. 2022 4.00 pm

  Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) va lansa, în data de 21 septembrie 2022, un volum dedicat reședințelor regale de la Marea Neagră, volum care reconstituie evoluția…

26 apr. 2022 12.27 am

  Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța Unu anunță că va organiza un „protest al disperării”, miercuri, 27 aprilie. Tot atunci va fi organizată și o conferință…