Ultimele stiri

Filmul unei tragedii. 4 oameni au murit carbonizaţi, cel mai tânăr abia făcuse nunta şi urma să devină tată – autorităţile spun că ar fi “eroare umană”

Patru persoane au murit şi alte cinci au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit după o explozie la o magistrală de gaz. Tragedia s-a petrecut în noaptea de miercuri spre joi, la Călimănești, județul Vrancea, în timp ce muncitorii lucrau pe şantierul Autostrăzii Moldovei A7. Primele date în acest caz arată că a fost vorba despre o “eroare umană”.

Cei patru bărbați aveau vârste cuprinse între 30 și 47 de ani. Aceştia erau din Vrancea, Neamț și Bacău, iar cel mai tânăr dintre ei abia făcuse nunta și urma să devină tată.

În acest caz, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea/ nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Filmul tragediei

Un apel la 112, la o oră după miezul nopţii, avea să dezlănţuie o adevărată desfăşurare de forţe. Muncitorii făceau lucrări de compactare a traseului, când un utilaj a spart una dintre conductele de gaze care alimentează zona Moldovei. A urmat o explozie puternică, iar autorităţile au activat planul roşu de intervenţie.

Odată cu activarea Planului Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la faţa locului au fost angrenate următoarele forţe de intervenţie: 6 autospeciale de stingere cu apă şi spumă ISU Vrancea,1 autospecială transport personal şi victime multiple, 4 ambulanţe SMURD, 2 autospeciale de stingere de la SVSU Mărăşeşti şi 5 ambulanţe SAJ. De asemenea, au intervenit 2 elicoptere SMURD (Bucureşti şi Galaţi) care asigură transportul a două dintre victime de pe Aeroportul Bacău la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni din Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti”, a transmis DSU.

A fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o distanţă de aproximativ de 500 de metri în jurul zonei afectate, iar echipele de intervenţie au lucrat la localizarea incendiului.

De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-alert. Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la ora 3:30, iar echipajele de intervenţie rămân active pentru investigarea completă a cauzelor şi gestionarea consecinţelor acestui incident”, a mai transmis DSU.

ISU Vrancea a anunţat că au existat 9 victime în urma incidentului, dintre care patru au murit.

Am fost solicitaţi să intervenim la o explozie urmată de incendiu, pe şantierul Autostrăzii Moldova, în dreptul localităţii Călimăneşti (…) În urma evemomentului, din nefericire au fost descoperite patru victime carbonizate”, au transmis oficialii ISU Vrancea.

În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că a fost vorba despre o explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale şi apariţia scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe şantierul autostrăzii A7”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru, pentru digi24.ro.

Autorităţile locale vorbesc de eroare umană

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat, astăzi, că din primele concluzii, este o eroare umană, dar trebuie să vadă de unde vine.

Din primele concluzii, este o eroare umană, vedem acum de unde vine eroarea umană, din cea constructivă a acestei magistrale, că nu ar fi la adâncimea corectă faţă de cât s-a intervenit în 2017, ultima oară, pe acest tronson şi ar fi fost remediate zonele cu o degradare mai mare de 40%. El a fost verificat în 2016, acest gazoduct, magistrală şi rezista, conform verificărilor, la o presiune de 45 de bari, pe ea avea în timpul exploziei 35 de bari de atmosfere, aşa o ţineau, cu 10 atmosfere sub cea dată de verificări”, a spus prefectul.

Compania ştia că există această conductă şi aici va trebui să fie clarificat faptul că, după cum aţi putut observa, nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală. Din punctul meu de vedere ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare, cel puţin la ce văd. Dintr-o estimare, până într-un metru are adâncimea (..) trebuia să fie la 1,80 metri. Trebuia în primul şi în primul rând să nu se întâmple şi trebuiau luate toate măsurile. Vom vedea cine este vinovat şi acela va trebui să răspundă. La fel de important este că astfel de lucruri trebuie avute în vedere şi o să facem o analiză în cursul acestei zile şi în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să ne spună. Eu am mai făcut acum două luni o solicitare către toate instituţiile publice, autorităţile publice, să facă o hartă a riscurilor, cu tot ce există la nivelul judeţului Vrancea”, a mai afirmat Halici.

De cealaltă parte, reprezentanţii companiei Transgaz au transmis un comunicat în care afirmă că tragedia s-a produs deoarece ”constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile avizului de amplasament” şi că acesta nu deţine ”avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”.

Constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea «Autostrada Focșani – Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea», acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”, se arată în comunicatul Transgaz.

Societatea mai preizează că, după producerea exploziei, în jurul orei 01:15, „reprezentanții Transgaz s-au deplasat imediat la fața locului, au întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice alte riscuri pentru viața umană și mediul înconjurător”. Transgaz arată că „nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei”.

Firma care execută lucrările la autostrada A7 aparține omului de afaceri Dorinel Umbrărescu..

CNAIR: Documentaţia tehnică pentru autorizaţia de construire, bazată pe toate avizele necesare, inclusiv de la Transgaz

CNAIR a transmis un comunicat de presă prin care a transmis că studiul de fezabilitate a fost elaborat de SC Consitrans SRL Bucureşti, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi prin HG nr.903/ 13.07.2022.

Documentaţia Tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obţinute inclusiv de la Transgaz:
– Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021
– Aviz favorabil CTE Transgaz nr.387/29.11.2021”, au precizat reprezentanţii CNAIR.
Astfel, în baza acestei documentaţii, MTI a emis Autorizaţia de Construire nr.11 din 27.03.2023.
De asemenea, a fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL şi aprobat în CTE CNAIR, în data de 22.07.2022. Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 22.05.2023, echipa de consultanţă a proiectului, constituită din angajaţi ai DRDP Iaşi. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.

Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentaţia Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada. Din informaţiile pe care le avem pânâ la această oră, Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a reţelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătăţire a terenului de fundare a corpului autostrăzii”, a transmis CNAIR.

CNAIR a mai anunţat că a solicitat, joi, echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.

În acest moment se desfăşoară cercetări ale instituţiilor abilitate ale statului, iar CNAIR nu se poate pronunţa asupra cauzelor care au provocat deflagraţia din noaptea de 21.09.2023. Ne exprimăm speranţa că cercetările desfăşurate în cazul acestui accident nu vor provoca întârzierea lucrărilor”, se mai arată în comunicatul companiei.

Alte articole

08 apr. 2024 4.40 pm

O tânără în vârstă de doar 32 de ani a murit în noaptea de 5 spre 6 aprilie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu. Cu doar câteva zile înainte, femeia născuse o fetiţă la o…

19 apr. 2024 11.53 am

Meteorologii anunţă temperaturi mai coborâte decât cele specfice acestei perioade în cea mai mare parte a ţării şi ploi, săptămâna viiitoare. Ulterior, inclusiv în primele trei săptămâni…

13 mai 2024 6.46 pm

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a retras de la vânzare, la solicitarea furnizorului, un anumit tip de ulei, comercializat în rețeaua de magazine…

28 iun. 2024 5.31 pm

Meteorologii estimează că, pe durata întregii luni iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în special în regiunile sudice.  Săptămâna 1-8 iulie…

30 ian. 2024 11.34 am

Doi tineri au murit în urma unui cumplit accident ce a avut loc astăzi, pe DN 24, în judeţul Galaţi. O maşină şi un TIR s-au ciocnit, apoi ambele autovehicule au luat foc. Doi tineri – de…

15 mart. 2024 5.02 pm

LIDL a anunţat retragerea de la vânzare a unui lot de Nuggets cu pui, posibil contaminat cu Salmonella. Producătorul GEKA recheamă preventiv produsul ”Culinea Nuggets cu pui 500 g” cu termenul…