Un episod controversat a avut loc miercuri, la Căminul de stat pentru persoane vârstnice din Constanța, după ce controalele dispuse de premierul Marcel Ciolacu au închis două azile din Eforie.
O femeie de 92 de ani, cu fractură de bazin, a părăsit căminul de pe strada Unirii la două săptămâni de la relocarea din căminul din Eforie, pentru că nu avea analize de sânge și de plămâni, susține fiul acesteia.
„Am dus-o initial la Techirghiol, pentru tratament, dar au descoperit că are fractură de bazin și cei de la Sanatoriu au ținut-o două săptămâni sub observatie și control. După care am transferat-o la un azil privat, a stat și acolo două săptămâni, dar ulterior acel azil a fost inchis de inspectorii AJPIS care au adus-o cu Salvările SMURD la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanța.
Au ținut-o și aici două săptămâni dar acum mi-o dau acasă pentru că așa este Ordinul ministrului – 15 zile trebuie ținută aici și dacă nu facem actele necesare, mi-o dau acasă. Noi am fost plecați în concediu și nu ni s-a spus nimic în momentul relocării, acum două săptămâni, cum că ar fi vorba de analize sau acte. Acum ni s-a spus să o luăm noi în mașină și să o ducem la spital să-i facem analizele de plămîni și sânge, le-am explicat doamnelor de la Cămin că nu avem cum deoarece doamna este imobilizată la pat cu fractură de bazin, conform diagnosticului de externare de la Sanatoriul Techirghiol, dar ne-au spus că nu au ce să facă.
Evaluarea acesta ar fi trebuit făcută când au adus-o aici, ar fi trebuit dusă inițial la spital pentru analize de sânge și de plămâni sau ce condiții mai erau necesare, si apoi adusa la Cămin”, a explicat fiul femeii pentru ConstanțaTV.
În plus, bărbatul a declarat că tariful pentru internare a fost altul decât cel stabilit inițial.
„Când am semnat acordul de relocare a mamei mele mi s-a spus <<stați liniștit că este ok la cămin, plus că e jumătate din preț față de privat>>. Ei bine, asta e o minciună. La privat este 3.000-4.000 lei. Aici mi s-a spus că este 60% din pensie. Dar în momentul în care am cerut lămuriri, cei 60% din pensie s-au transformat în 60% plus contribuția mea personală, adică diferența dintre salariul minim și pensia pe care o am eu. Deci ajung la aproape 2600-2700 de lei față de aproximativ 3500 cât costă internarea la un cămin privat. Plus că după cum mi s-a tot transmis, aici lucrează daor 4 (patru!) asistente la ~200 de batrâni internați, în timp ce la caminele private media este de 1 asistent la 10 persoane. Cred că a fost o dezinformare sau o neinformare…deci nici ei nu știau cum e de fapt legea”, a adăugat bărbatul.
Familia femeii a mai declarat pentru ConstanțaTV că, în urma experienței traumatizante din Căminul de vârstnici de pe Strada Unirii din Constanța a decis să o ia pe femeie acasă, urmând să caute din nou un loc într-un azil privat din județ.
În fapt, din cei ~40 de bătrâni relocați în urma controalelor făcute de AJPIS acum 2 săptămâni din căminele private la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanța, astăzi mai erau internate doar 5 persoane care urmau și ele să fie preluate de familie sau mutate în alte cămine private.
Așa că întrebarea logică este ce rost a avut toată această tevatură, această desfășurare de forțe care doar a traumatizat și mai mult niște batrâni bolnavi, speriati și neajutorați, din moment ce în final ei vor reajunge în alte azile private pentru că Statul nu este în stare să le asigure condițiile minime necesare.