Centralele de apartament vor fi interzise până în 2029, potrivit Primăriei Constanța, ca urmare a unei decizii a Comisiei Europene. Drept urmare, municipalitatea a anunțat o soluție a problemei prin interzicerea debranșărilor de la sistemul municipal de termoficare
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spune că centralele individuale de apartament vor fi interzise gradual, „nu de azi pe mâine„, pentru că sunt multe investiţii deja pornite, aflate în execuţie pe metodele vechi și nu se poate interveni retroactiv, potrivit HotNews. Acesta a precizat că va exista un proiect de lege pentru interzicerea instalării centralelor termice proprii în blocurile care se construiesc acum, urmând să se decidă în coaliție dacă va fi aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă sau dacă va fi trimis Parlamentului.
În mesajul transmis de Primăria Constanța pe Facebook, se subliniază faptul că peste 6 ani nu se vor mai putea folosi centrale de apartament. Mai mult, Uniunea Europeană va impune taxe pentru astfel de centrale pe principiul ,,poluatorul plătește’’.
„În contextul geopolitic actual, de criză energetică și poluare generată de arderea combustibililor fosili, liderii UE au convenit în martie 2022 să reducă cât mai rapid dependența generală de combustibilii fosili și au solicitat Comisiei Europene să prezinte un plan în acest sens (Comisia a prezentat planul privind REPowerEU la 18 mai 2022). Totodată, începând cu anul 2029, Comisia Europeană va impune producătorilor de centrale termice un indice minim de eficiență de 115%, imposibil de atins, spun experții. Cu această condiție neîndeplinită, din 2029 nu vor mai putea fi folosite centrale de apartament. Mai mult, până la interzicerea centralelor termice de apartament, Uniunea Europeană se gândește să impună o taxă pentru folosirea lor, consumatorul urmând să plătească în plus la metru cub de gaz consumat (,,poluatorul plătește’’).
În prezent, opt țări din Uniunea Europeană, printre care Danemarca, Norvegia, Olanda sau Franța au început deja procesul de interzicere a centralelor de apartament. Vor urma și celelalte, inclusiv România”, se arată în postare.
Drept urmare, Primăria Constanța oferă ca soluție reîntoarcerea la sistemul centralizat pentru prevenirea măsurilor dispuse la nivelul uniunii Europene.
„Alternativa la interzicerea centralelor de apartament și la interzicerea debranșărilor este sistemul de alimentare centralizată cu energie termică reabilitat și modernizat.
Pentru a preveni efectele pe care măsurile de mediu dispuse la nivelul Uniunii Europene le-ar putea avea în rândul constănțenilor care folosesc surse individuale de încălzire (centrale de apartament), autoritatea publică locală a stabilit prin strategia privind alimentarea cu energie termică în municipiul Constanța, realizarea unor ample proiecte pentru reabilitatea sistemului municipal de termoficare.
Scopul acestor investiții care cuprind întreaga infrastructura de termoficare (sursă de producere a energiei, rețea de transport a agentului termic primar, puncte termice, rețea de distribuție) este de a asigura un serviciu public de calitate, la un preț accesibil și sustenabil și care să constituie pentru locuitorii municipiului Constanța o alternativă pentru asigurarea energiei termice necesare.
Astfel, în prezent sunt în curs de desfășurare ample lucrări de modernizare a rețelei termice aflate în diverse faze de realizare, proiecte atât pentru modernizarea rețelei de conducte și a punctelor termice, cât și pentru realizarea unei noi surse de producere în cogenerare. ”, potrivit comunicatului. Întreg materialul poate fi regăsit pe pagina de Facebook a Primăriei, aici.
Amintim că Termoficare Constanța susține de ani buni o campanie de manipulare pentru descurajarea clienților care cer debranșarea: imagini vechi cu explozii ale centralelor pe gaz rulează ca ”breaking news” chiar în sediul instituției din strada Badea Cârțan.
Pentru manipularea clienților care intră în sediu, imaginile preluate de la televiziunile centrale au fost editate video astfel încât, asupra acestora au fost aplicate benzi în culorile de breaking (galben, negru). Acest lucru induce în mentalul clienților două lucruri: 1. Explozia a avut loc recent, 2. Este un eveniment grav/foarte grav.
