Radu Cosașu, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați jurnaliști, s-a stins din viață noaptea trecută la Spitalul „Elias” din București. Decanul presei sportive românești avea 92 de ani, potrivit unui comunicat remis de APSR – Asociația Presei Sportive.
Radu Cosașu s-a născut la data de 29 octombrie 1930, la Bacău, într-o familie din mica burghezie evreiască, fiind fiul lui Isac Rohrlich, contabil, și al Melaniei (născută Wassermann). A fost scriitor, unul dintre cei mai apreciați autori români de nuvele, dar și jurnalist sportiv.
După ce a absolvit liceul la București (1940-1948), a urmat un an de studii la Facultatea de Litere (1948-1949), de unde a fost recrutat pentru Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” (1952-1953). A început ca reporter la Revista elevilor (1948-1949), unde a și debutat în 1948, a continuat ca redactor la Scânteia tineretului (1949), a lucrat ca frezor la Uzinele Timpuri Noi (1950),a revenit ca redactor la Scânteia tineretului (1953-1956), de unde a fost concediat, după ce a lansat teoria “adevărului integral” la Congresul Tinerilor Scriitori (1956) (susținând că literatura trebuie să înfățișeze “adevărul integral” și nu unul selectat tendențios, după o logică propagandistică), rămânând fără loc de muncă mai bine de un deceniu. Colaborează la diverse reviste și publică numeroase volume de nuvele sau romane.
După 1989 a fondat alături de Andrei Pleșu, Tita Chiper și Zigu Ornea revista de cultură Dilema (astăzi, Dilema veche) și a colaborat la diverse alte publicații. De-a lungul vremii a publicat peste 20 de volume, printre care amintim „Maimuțele personale”, „Un august pe un bloc de gheață”, „Povești pentru a-mi îmblânzi iubita” etc., cinci dintre ele fiind incluse în ciclul „Supraviețuiri”.
A fost rubricant al ziarului Sportul, al revistei Cinema (inclusiv redactor) și al României literare, fost redactor-șef la Fotbal Plus, redactor al revistei Dilema veche și colaborator permanent al Gazetei Sporturilor.