Ultimele stiri

Cine (mai) protejează service-urile și șoferii de incompetența celor de la ASF?

Sursa foto: Pexels

 

În Ziarul Financiar din data de 25 octombrie 2022, referitor la falimentul City Insurance, am scris despre ASF că a făcut o supraveghere demnă de cascadorii râsului, întrucât firma de asigurări le flutura sub nas extrase de conturi cu bani inexistenți. Nici în cazul falimentului Euroins, ASF nu s-a dezmințit acceptând ca aceștia să emită polițe, de aproximativ 300 de milioane de euro, deși știau că au capitaluri negative. Și, colac peste pupăză, Euroins mai intenționa să facă reasigurarea în familie, la EIG—grupul mamă al Euroins.
La sfârșitul lunii ianuarie existau circa 2,76 milioane polițe RCA active și 125.000 de contracte de asigurări de case. Cifrele, cel puțin pe partea de RCA, arată o cotă mare de piață. În anul 2022 Euroins avea o cota de piață de 32%. Prețurile mici la care vindeau polița RCA au bulversat toată piața, le-a dat sah mat asiguratorilor onești.

Acest nou crah pe piața asigurărilor, la un an de la precedentul, ne arată inutilitatea ASF-ului ca organ de supraveghere al pieței asigurărilor, unde liderii pieței, nu codașii, au falimentat. S-au mulțumit să dea amenzi (în anul 2022 , 5 milioane de lei) precum sectoristul, dovedind o crasă miopie analitică a situației. Pasivitatea, lentoarea, și lipsa de profesionalism au generat aceste dezastre. Când ai salarii cât Biden, și-ți mănâncă câinii din traistă.

Foarte realistă precizarea purtătorului de cuvânt al ASF care seamănă mai mult a autogol: Euroins nu s-a prăbușit din cauze economice, ci pentru că nu a respectat cadrul de reglementare.

Să bănuim că ASF-ul a fost sub sindromul “nu știe bărbatul, ce știe tot satul”. Adică ASF-ul nu a știut că Euroins presta servicii de proastă calitate pentru păgubiți? Nu a știut că în momentul producerii unui accident se punea problema, în primul și-n primul rând, unde este asigurat vinovatul (teama de a fi lovit în trafic de un deținător de poliță Euroins era mare). “Sper că na-i poliță la Euroins, întreba păgubitul?” Dacă era asigurat la Euroins începea, de regulă, cearta, dat fiind faptul că păgubitul urma să fie hăituit de service-uri. Pentru că se știa că service-urile evitau să facă reparații pe polițe Euroins, întrcât avea un renume de rău platnic.

Semne pe piață au fost multe, despre slaba calitate a serviciilor oferite de Euroins. Petițiile în numar record primite chiar de ei, din partea service-urilor și a pagubiților, arătau că ceva este în neregulă. La Euroins problemele dăinuiau de ani mulți. În anul 2019 numărul petițiilor primite de ASF împotriva Euroins erau de 12.005, circa 57,61% pondere în totalul petițiilor înregistrate în acel an.(sursa:https://asfromania.ro/uploads/articole/attachments/6076cb0ddae7f849623856.pdf). Dar au tărăgănat lucrurile până la faliment. Și Patronatul din Transporturile de Mărfuri și Persoane au transmis atenționări către Autoritate despre slaba calitate a serviciilor oferite de Euroins.

ASF-ul, o instituție intrată ireversibil în zona coteriilor politice, a prezentat cele două falimente ca pe două victorii de top, fără să precizeze ce sechele au lăsat în piață aceste două megatunuri și ce lipsă de încredere au mai bifat cetățenii în instituțiile statului. La Cimitirul pieței asigurărilor s-au mai adăugat încă două falimente. Aceste falimente au secătuit Fondul de Garantare al Asiguraților și consecințele se vor vedea în prețurile polițelor. Mândrie de șef ASF: “noi am cerut falimentul”, într-un discurs justificativ presărat cu mult ridicol. Faliment pe care, de fapt, trebuia să-l prevină, nu să-l constate.

Merită amintită gluma care circulă în social- media:”Să dea Domnu să te lovească cineva cu polița la Euroins”.

Conform legislației ASF-ul trebuie să joace un rol important pe piata asigurărilor, în monitorizarea și supravegherea acesteia. Cuvintele AUTORITATE și SUPRAVEGHERE sunt de mare rezonanță pentru cei ce își desfășoară activitatea pe această piață și implicau obligații de mare răspundere din partea celor responsabil cu supravegherea și monitorizarea societăților de asigurări. ASF-ul validează produsele de pe piața asigurărilor, dând încredere consumatorilor că pot folosi aceste produse.. Fiind o piață atipică, polița RCA fiind obligatorie, ASF-ul trebuie să comunice un preț de referință corelat cu rata combinată a daunalității și cu realitatea din piață. Pe polițele RCA apare scris și numele Autorității de Supraveghere Financiară ceea ce înseamnă că polița respectivă are și girul acesteia.
În cadrul Academiei de Studii Economice(ASE) funcționează Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori(FFABBV). Oare câți din cei ce lucrează la ASF au absolvit această facultate? Probabil foarte puțini, întrucât instituția este politizată până la os, zdrobită de povara partizanatului politic, iar consecințele se văd din plin. Ce i-a recomandat pentru aceste funcții ? Au avut vreo legatură cu asigurările până la aceste numiri. Sau poate singura legătură cu asigurările a fost când și-au făcut asigurarea la casă sau la mașină. Posturile pentru această instituție s-au decis cu casa închisă (nu sunt pentru oricine, ci doar pentru premianți), ca la marile derby-uri de fotbal. Carnetul de partid și școlile de vară nu sunt suficiente pentru a căpăta un dram de competență. Calificarea la locul de muncă, la un asemenea nivel nu este de bun augur.

Ce-i de făcut?

Piața asigurărilor are nevoie de un “SMURD” care să rezolve toate problemele acumulate în decursul timpului și să facă o supraveghere conform legii pentru a preveni pe viitor asemenea crahuri.
Și Parlamentul trebuie să-și exercite mai ferm dreptul de control asupra instituției menite să supravegheze piața asigurărilor.
Service-urile care au creditat reparațiile pe polițe Euroins trebuie să-și recupereze urgent banii, nu la un an de zile, cum s-a ajuns acum în cazul City Insurance.

Iar deținătorii(încă) de polițe Euroins să urmeze sfaturile profesorului Cristian Păun de la ASE, “să belească ochii în trafic”, pentru a nu face necazuri partenerilor de trafic.

Și ar mai fi ceva, o vorbă din bătrâni:”când se fură pepeni din bostană, paznicii sunt trimiși acasă”.

Alte articole

26 aug. 2023 12.01 am

Titlul și tema articolului mi-au fost inspirate din cartea „Lilith și demonii capitalului, Economia pe canapeaua lui Freud”, autori Thomas Sedlacek și Oliver Tanzer (Editura Publică, București,…

27 aug. 2022 11.00 am

Motto: „Să fii mândru când stai sus, numai atunci când nu-ți este rușine să-ți aduci aminte cine te-a pus acolo” (Nicolae Iorga). „Aerul de aicea îmi prieşte, sunt mulţumit cu ai mei,…

22 iun. 2024 2.11 pm

  La începutul lunii mai am călătorit, împreună cu câțiva prieteni, în Istanbul, unde am zăbovit câteva zile. Deși am mers până în Istanbul cu mașinile personale, acolo am optat pentru…

17 mai 2022 8.17 pm

  Presa nu a murit, presa trăiește și oferă speranță prin intermediul unor oameni care își dedică o bucată din viață pentru a face jurnalism de calitate. Da, ei există. Cu toate că…

10 iun. 2023 3.07 pm

În anii care au urmat evenimentelor din decembrie 1989, pentru aproape toate reformele care s-au înfăptuit în România erau câțiva vinovați de serviciu: Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială,…

23 sept. 2023 12.00 pm

Unde profesiunea se ocupa fara selectie ,,avem neperformanta” (Constantin Radulescu-Motru, Psihologia poporului roman) Sau cand finantatorul (lucratorul din  sectorul privat) are venituri mai mici…